JÁSZSÁG

2018.01.24. 06:54

Nehezen csökkenthető tovább az álláskeresők aránya

Az álláskeresők aránya térségi szinten már nem éri el a négy százalékot – hangzott el a napokban Jászberényben, a Jászberényi Járási Hivatal foglalkoztatási osztálynak munkaügyi tájékoztatóján. A regisztrált munkát keresők arányának további csökkentése már rendkívül nehéz, ugyanis az álláskeresők több mint fele csak a nyolc általánost, vagy még azt sem végez­te el.

Banka Csaba

Munkaadók, munkaügyi szakemberek vettek részt a minapi fórumon

Fotó: Banka Csaba

A hivatal szakemberei jászsági vállalkozásokat invitáltak annak érdekében, hogy a munkaerőpiaci helyzetkép bemutatását követően az aktuális, foglalkoztatást segítő támogatásokról adjanak számukra áttekintést.

Dr. Dobos Róbert, a berényi járási hivatal vezetője köszöntőjében kiemelte, hogy a Jászság nagyvállalatainak sikerességéhez szükség van a kis- és közepes vállalkozások, a beszállító üzemek magas színvonalú tevékenységére. Teljesítményük túlmutat a Jászságon, hozzájárul a megye, az ország, az ­Európai Unió eredményeihez.

– A legutolsó adatok szerint mintegy kettőezer-kettőszáz a regisztrált álláskereső a tizennyolc településen, ez az aktív korú lakosság 3,9 százaléka – mondta Tóth János, a foglalkoztatási osztály vezetője.

Hozzátette, továbbra is komoly gondot jelent, hogy a munkanélküliek ötvenöt százaléka csak a nyolc általánost, vagy még azt sem végezte el. A legkisebb (2,92 százalék) az álláskeresők aránya Jászfényszarun, de a Jászapátin regisztrált legmagasabb, 7,2 százalékos ráta is a folyamatosan csökkenést jelzi.

– Az adatok, még inkább pedig a napi gyakorlat arról tanúskodik, hogy azok az álláskeresők nem tudnak elhelyezkedni hosszabb távon a kistérségben – derült ki az osztályvezető tájékoztatásából –, akiknek alacsony a képzettségük vagy akik kizárólag a korábban elsajátított szakmájukban hajlandók munkát vállalni, illetve valamilyen egészségügyi problémával küzdenek.

Munkaadók, munkaügyi szakemberek vettek részt a minapi fórumon
Fotós: Banka Csaba

– A másik oldalon pedig megjelentek azok az álláskeresők, akiknek már nem a munkahely megszűnése vagy az elbocsátás miatt szűnik meg munkaviszonyuk, hanem mert a jobb kereset lehetősége miatt szeretnének az egyik cégtől egy jobban fizető, kedvezőbb lehetőségeket ígérő, másik vállalathoz átigazolni.

A kistérségben az elmúlt évben valamivel több mint nyolcszáz munkavállaló dolgozott a közfoglalkoztatás különböző programjaiban, de számuk várhatóan mintegy száz fővel fog csökkenni idén.

Fontos, hogy a közfoglalkoztatásból kikerülők az elsődleges munkaerőpiacon találjanak állást. Nem véletlen, hogy a legfontosabb célok között jelenik meg, a képzettségi szint emelése mind az álláskeresők, mind pedig a közfoglalkoztatottak körében.

A pénzügytől az informatikáig: képzések a munkavállalásért

Az idei tanfolyamokon képeznek majd targoncavezetőket, pénzügyi-számviteli ügyintézőket, zöldterületi kisgép-üzemeltetőket, fejlesztik a gyártósori munkavállalást elősegítő alapkompetenciákat, valamint az informatikai, számítógép-kezelői ismereteket az ECDL-vizsgára készítő tanfolyamokkal.

A munkáltatók képviselői számos pályázati lehetőséggel ­ismerkedtek meg a fórumon, egyrészt képzéseket, másrészt a munkába jutás lehetőségeit teremtik meg az álláskeresők számára, de kiemelt szerephez jut az álláskeresés esélyeit növelő szakmai képzések sora is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!