ÁFACSÖKKENTÉS

2018.01.07. 07:00

Óriási mértékben csökkent újabb alapvető élelmiszerek áfája, de vajon olcsobbak is lesznek? Utánajártunk!

Január elsejétől folytatódott az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának csökkentése. Ezúttal a hal áfáját mérsékelték 27 százalékról 5 százalékra.

A Tiszahalker szolnoki piaci boltjában naponta nagy a forgalom, szépen fogy a hal

Fotó: Csabai István

A sertéshús áfája már korábban öt százalékra csökkent, az idei évtől viszont a korábbiak mellett 5 százalékos áfakulcsot kell alkalmazni a fogyasztásra alkalmas vágóhídi melléktermékekre, belsőségekre is, melyeket a korábbi csökkentés nem érintett.

Vajon a fogyasztók milyen kedvező változást tapasztalhatnak az üzletekben?

– A szolnoki vásárcsarnokban működő halboltban szerettem volna halat vásárolni olcsóbban, de nem sikerült – panaszolta Pál-Szabó Ferenc, aki a hazai szokásokkal ellentétben elég gyakran, havi két-három alkalommal is vesz halat. – Tavaly kilónként 550 forintért árulták a busát, és az idén is ugyanennyi. Ezek szerint a vásárlók mégsem járnak jól az áfacsökkentéssel? – tette fel a kérdést.

Megkerestük a szaküzletet üzemeltető tiszasülyi Tiszahalker Kft. ügyvezetőjét, Kovács Zoltánt is.

– Mi is igyekszünk csökkenteni a ponty árát, egy héten belül változni fog az árlista – nyilatkozta. – A többi hal, például a busa, a harcsa már eleve is látványosan olcsóbb, mint a legtöbb helyen. A busa nálunk kilónként 550 forint, míg Budapesten például 800–900 forint.

– A harcsát mi 2000 forintért adjuk, míg máshol 2500–2800 forintot kérnek érte. Ezeken az árakon nem szeretnénk változtatni, a ponty viszont olcsóbb lesz olyan tíz százalékkal. Ez vonatkozik az élő halra, amit egyébként elpusztított állapotban kell odaadni a vevőnek, valamint a tisztított egész és darabolt pontyra, a belsőségekre is. A vásárlók többsége egyébként is halszeletet, fejet, farkat szokott venni – ígérte az ügyvezető.

A Tiszahalker szolnoki piaci boltjában naponta nagy a forgalom, szépen fogy a hal
Fotós: Csabai István

A sertéshús árcsökkenése még nehezen követhető nyomon, mivel nem egy húsboltban eleve is akciósan kínálják így év elején az árut. Az ünnepek idején is hasonló volt a helyzet, így aki nem követte nyomon hosszabb távon az árak alakulását, nehezen tudná megmondani, észrevehető-e már a sertésszív, -máj, -tüdő, -fül, -orr, -nyelv, -farok, -köröm, stb. árcsökkenése.

– Saját üzletünkben mi is csökkentjük az árát azoknak a termékeknek, melyeknek ötszázalékos lett az áfája – vallotta Szabados Károly, a rákóczifalvai Szabados Hús Kft. ügyvezetője. – A héten még nem kérdeztek rá a vevők, olcsóbbak lesznek-e a termékek. De a vállalkozóknál ez nem hiszem, hogy eredményezne nyereséget – vélekedett.

– Természetesen mi is csökkentettük az üzleteinkben kapható sertésmáj, -csont, egyebek, valamint a fagyasztott hal fogyasztói árát az áfacsökkenés arányában – számolt be róla Fekete Tibor, a Coop Szolnok Zrt. vezérigazgatója.

– Így év elején még nem ezeket a termékeket veszik nagyobb mennyiségben, de hétvégére már vár­ható, hogy nagyobb lesz a forgalom a hétvégi bevásárlás miatt. 2016-ban, mikor a sertéshús forgalmi adója csökkent, észrevehető volt, hogy megnőtt iránta a kereslet, egyúttal a csirkehús iránt csökkent, tavaly a csirkehús áfacsökkenését követően visszaállt az eredeti arány. Várhatóan idén is megfigyelhető lesz az érintett termékek iránti kereslet növekedése, ha nem is akkora mértékben, mint előző években – mutatott rá a vezérigazgató.

Sokba kerül halakat nevelni – jól jönne, ha sokan vásárolnának

Kovács Zoltán, a Tiszahalker Kft. ügyvezetője azt is hangsúlyozta, jól jön az áfacsökkentés, de figyelembe kell venni azt is, hogy a tógazdasági haltermelés nyereségessége mindössze 3–4 százalék körüli. A halak nevelésének pedig nagyon komoly a tőkeigénye, hiszen 3–4 év kell hozzá, hogy hazai körülmények között étkezési méretűre nőjön például a ponty. Vannak olcsóbb halfajok, például a kárász vagy a busa is ilyen, ezeket ők eddig sem adták magas áron, a süllő vagy a harcsa pedig drága, ezekre nincs is akkora igény – bár karácsonykor több harcsát adtak el, mint egész évben.

Kovács Berta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!