JÁSZKUNSÁG

2018.01.21. 10:29

A szolnoki kórházakban is egynapos sebészet segíti a betegeket

Jelentősen nőtt az utóbbi időben az egynapos sebészeti ellátások aránya, s várható, hogy tovább emelkedik.

Szilvási Zsuzsa

Mindez annak köszönhető, hogy ezek a beavatkozások már TVK (teljesítményvolumen-korlát) mentességet élveznek, sőt magasabb összeget térít értük a biztosító. Mindemellett pályázati lehetőségként egynapos sebészeti részleget is kialakíthatnak a megyék nagyobb kórházai.

– A mi intézetünk is pályázott egynapos sebészeti részleg kialakítására, így a későbbiekben jelentősen nőhet az ily módon elvégzett beavatkozások száma – mondta el honlapunknak dr. Maroska Anikó, a Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet főigazgató-helyettese.

– Az elmúlt év végi pénzmaradványból 17 millió forintot kapott a kórház, ezt a fekvő- és járóbeteg-ellátásra egyaránt fordíthatjuk. Természetesen az egynapos ellátásra is jut belőle.

Az ilyen ellátások a betegeknek előnyt jelentenek, mivel kisebb megterheléssel járnak, kisebb a műtéti seb. Ráadásul mindemellett kevesebb időt kell a kórházban tölteni, csökken a gyógyulási idő, kevesebb a szövődmények esélye, és kisebb a munkából kiesés időtartama is.

Akadnak olyan országok, amelyekben a tervezhető műtétek 50–85 százalékát végzik ebben a formában, nálunk ez az arány egyelőre rosszabb. Természeténél fogva nem minden műtét végezhető el egynapos ellátásként, ugyanakkor számuk egyre bővül.

Jelenleg már ötszázötvennégy típusú műtét végezhető el egynapos beavatkozás formájában Magyarországon. Leggyakrabban szemészeti, szájsebészeti, nőgyógyászati, kardiológiai és urológiai területen végeznek ilyet.

– Az évi nyolcszáz műtétünknek mintegy negyede alkalmas rá, hogy egynapos ellátás keretében végezzük el – összegezte a tapasztalatokat dr. Rudner Ervin, a Szolnoki MÁV Kórház főigazgató-főorvosa.

– A gyakorlatban azonban különböző okok miatt legfeljebb az esetek felében kerül sor erre. Arra törekszünk, hogy ez az arány mind magasabb legyen.

Kinek ajánlott ez a beavatkozás?

Az egynapos sebészeti ellátás elsősorban nőgyógyászati, szemészeti, fül-orr-gégészeti, sebészeti és urológiai megbetegedések esetében alkalmazható, ha a páciens állapota egyébként megfelelő.

Az ilyen beavatkozás keretében operált betegek általában már a műtétet követően 6–8 óra múlva, de mindenképpen 24 órán belül, saját lábukon hagyhatják el a kórházat.

Az ellátás feltétele, hogy a beteg a lakóhelyéről autóval vagy mentővel harminc percen belül elérhető legyen, rendelkezzen telefonnal, és biztosított legyen a megfelelő otthoni felügyelete.

Borítókép: Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!