Közélet

2017.03.11. 18:45

Az e-napló mutatja az átlagot, az anyagot és a hiányzást

Oszt, szoroz és legfőképpen dokumentál – egyre népszerűbb az e-napló, mely évről évre egyre több oktatási intézményben működik. Szolnok sem kivétel: akad olyan iskola, ahol már 2009 óta követhetik nyomon a szülők gyermekük eredményeit.

Munkatársainktól


Egyre népszerűbb az e-napló rendszer az iskolákban, a 2016/2017-es tanévben már több mint ezer intézmény állt az elektronikus rendszerre, harmincöt százalékkal több, mint egy évvel korábban – erről Rétvári Bence Emmi-államtitkár számolt be nemrégiben. A rendszer a tanárok visszajelzései alapján érezhetően megkönnyíti a dolgukat, s a szülők számára is naprakész információkkal szolgál.

– A szolnoki Tiszaparti Gimnázium az elsők között vezette be az elektronikus rendszert, már 2009-ben – mondta lapunknak Nagy Györgyné, a Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium igazgatója, aki szerint sokkal jobb az e-napló, mint a papír alapú. A tanulók értékelése gyorsabban, egyszerűbben és hatékonyabban is zajlik: nem kell a tanároknak hónuk alatt naplót cipelni. Az intézményvezető elmagyarázza, a tanulók eredményeit a tanárok határidőre vezetik fel a digitális felületre, náluk például három nap áll a pedagógusok rendelkezésére, hogy beírják az aktuális adatokat, hányzásokat.

[caption id="" align="alignleft" width="640"] Otthon, a munkahelyen, vagy bárhol, ahol internethez jutunk meg tudjuk nézni gyermekünk jegyeit
Fotó: Mészáros János
[/caption]
Szerkesztőségünk olyan megyei esetről is hallott azonban, hogy a pedagógusok maradnak le a kitöltéssel, így néhol még a februári események sem kerültek be a rendszerbe.
Az egyházi iskolák pedig jellemzően más elektronikus rendszert használnak, mint az állami intézmények. Egyik sem jobb vagy rosszabb, a felülete másabb...

Főleg akkor hasznos, ha például hiányzik az iskolából a gyermek

– Rendszeresen bele-belepillantok az e-naplóba – magyarázza egy megyeszékhelybeli szülő, Sebők Emese. – Főleg akkor hasznos a tanulmányozása, ha gyermekem hiányzik, hiszen a pedagógus az óra megtartása után azonnal láthatóvá teszi, mivel foglalkoztak az órán aznap. Egyértelműen lehet követni a haladást – állítja, hozzátéve, a félévi bizonyítvány kézhezvétele előtt egy héttel már tudta, milyen lesz a bizi.

– Hiszen, amint a tanítók lezárták az adott tantárgyat, azonnal nyilvánossá is tették az eredményeket – mesélte tapasztalatait az anyuka.


Személyes találkozóra invitálják, aki hónapokig be sem lép

Nagy Györgyné hangsúlyozza, a szülőnek kötelessége (lenne) rendszeresen ellenőrizni gyermeke eredményét ezen keresztül, akinek nincsen számítógépe, annak lehetőséget biztosítanak az iskola könyvtárában arra, hogy belekukkantson az elektronikus ellenőrzőbe. Azonban nem mindegyik szülő kíváncsi rá... Akad olyan, aki hónapokon keresztül be sem lép a felületre – ezt látja az iskola.

– Ezeket a szülőket személyes találkozóra invitáljuk, ha kisebb gyermekekről van szó, akkor pedig a tájékoztatójába regisztrálunk mindent pontosan.

– Hiszen, amint a tanítók lezárták az adott tantárgyat, azonnal nyilvánossá is tették az eredményeket – mesélte tapasztalatait az anyuka. Személyes találkozóra invitálják, aki hónapokig be sem lép Nagy Györgyné hangsúlyozza, a szülőnek kötelessége (lenne) rendszeresen ellenőrizni gyermeke eredményét ezen keresztül, akinek nincsen számítógépe, annak lehetőséget biztosítanak az iskola könyvtárában arra, hogy belekukkantson az elektronikus ellenőrzőbe. Azonban nem mindegyik szülő kíváncsi rá... Akad olyan, aki hónapokon keresztül be sem lép a felületre – ezt látja az iskola.

– Ezeket a szülőket személyes találkozóra invitáljuk, ha kisebb gyermekekről van szó, akkor pedig a tájékoztatójába regisztrálunk mindent pontosan. Otthon, a munkahelyen, vagy bárhol, ahol internethez jutunk meg tudjuk nézni gyermekünk jegyeit
Fotó: Mészáros János -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!