INTERJÚ

2017.07.08. 17:35

A RepTárban zenélt a Quimby, Kiss Tibi énekessel beszélgettünk

Hamisítatlan Quimby-hangulatban telt a szombat este a megyeszékhelyen. A RepTár Piknik esti óráiban csapott a húrok közé a népszerű zenekar, a közönség már-már úgy érezhette magát, mintha fesztiválon lenne. A zene­kar énekesével, az egyik legsármosabbnak tartott magyar zenésszel, Kiss Tibivel beszélgettünk szolnoki fellépésük kapcsán.

Szarvák Emese

Fotó: Mészáros János

A Quimbynek van is tapasztalata a „hangulatkeltésben”, hiszen huszonöt éve színesítik hazánk zenei életét. Huszonöt esztendő… Ez bizony első hallása soknak tűnik.

– Ennyi idő alatt valóban sok minden történik az emberrel, velünk is – ismerte el az idő múlását az énekes frontember.

– Ugyanakkor alapkarakterekben sok dolog állandó. Ez a zenekarnál is így van. Nagyjából megvan, hogy ki milyen alkat, és a zenekarnak is állandó az aurája.­ A többi, a részletek ­pedig olyanok, mint mikor a ruhákat váltogatod, kísérletezget az ember... Néhány ­dolog viszont változott.

– Mikor nagyon fiatalon elkezdtük a zenélést, nem tudtunk előrenézni, egy húszévest nem érdekel, hogy mi lesz holnap. Ma már van múltunk, és előre­ is gondolkodunk, hogy hogyan tovább. Tudatosabbá váltunk. A lényeg viszont maradt: az a fontos, hogy nekünk bejöjjön, amit csinálunk, mert ez tartja­ életben a zenekart hosszú távon. Úgyhogy igyekszünk olyan dolgokkal foglalkozni, ami rajtunk is jól csapódik le. Mást nem nagyon érdemes tennünk, mert nem vagyunk elég profik ahhoz, hogy hazudjunk – mondta­ ­nevetve Tibi.

A zenekar tagjai hosszú utat tettek meg a sikerig vezető­ úton, fiatalon egyikük sem zenésznek készült. Kiss Tibi például képzőművészetet tanult, mégis valahogyan mind a színpadon kötöttek ki…

– Kamaszkoromban kezdtünk zenélni. Nagyon megfogott. Ezt nem lehet csak úgy abbahagyni, van egy olyan energiája a zenélésnek, ami nem enged el. Ugyanakkor nem vesztek el a képzőművészeti tanulmányaim sem, a zenét is felfoghatjuk ­performance-nak, sok dolog van, ami a vizualitáshoz köthető, a dalszövegek is képiesek. És ez a fajta látásmód valahogy benne van a Quimby­ zenéjében is – mesélte a ­zenész.

És tényleg nem Tibi az egyetlen zenei „kakukk­tojás”, a fiúk között ugyanis­ két képzőművész, egy ötvös ­és még egy pszichológus is van.

– Igen, sokféle pályáról állunk hozzá a rock and rollhoz. De ez szerintem inkább csak plusz, nyilván így legtöbbször kevesebb festmény készülhet el, mondjuk mint dal, de nekem például ez az egész egy nagy gombóc, minden­ összekapcsolódik – magyarázta az énekes.

– Amúgy én emellett még lámpákat, bútorokat is készítek, na meg persze még egy csomó mindent, szóval nehéz is lenne különválasztani a dolgokat...

És persze az sem maradhat ki, hogy mindezen felül Tibi gyakorló szülő is, egy kislány és egy kisfiú büszke apukája. Szinte elképzelhetetlennek tűnik, hogyan lehet ennyi mindent összeegyeztetni, kiegyensúlyozni a szakmai és a magánéletet…

– Kevés alvással – mondta nevetve az énekes.

– De kicsit munkamániás is vagyok, legalábbis annak mondanak, akik ismernek. Így egy ­picivel több fér bele mondjuk, mint másnak, de azért nekem is megvannak a határaim. Otthon én csak apa vagyok.

Aki néha az asztalra csap?

– Változó, alapvetően laza, bolondozós apuka vagyok, de ha kell, ha a gyermek, a jövője­ szempontjából fontos, akkor „be tudok szigorodni” – mesélte.

– Úgy vagyok vele, hogy inkább engem utáljon most, mint magát később!

A gyerekek sokszor tudnak meglepetéseket okozni, furcsákat kérdezni. Tibi kisfia bár még csak – ahogy ő mondja – négy és három­negyed éves, folyamatosan tesz fel zavarbaejtő kérdéseket, amire egy remek dalszövegírónak sem egyszerű­ válaszolnia.

– Sokat kérdez például a halálról, a mennyországról, és igyekszem ilyenkor kitalálni valami olyan sztorit,­ ami nem kerüli ki a lényeget, de korban hozzá illik. ­Játékos formában, játékos szimbólumokkal beszélgetünk ezekről.­ Egyébként elképesztő, hogy a gyerekek milyen szemtelenül nyitottan állnak bizonyos témákhoz és mennyire bátran belekérdeznek abba, ami igazán foglalkoztatja őket...

Otthon nem téma, hogy apa zenész

Kiss Tibi gyermekei néha megfordulnak egy-egy koncerten, kisfia ilyenkor simán lekapja a gitárt a próba­teremben, vagy éppen más dolgokat próbál ki. Mégsem téma otthon, a gyerekek körében, hogy apukájuk mivel is ­foglalkozik.

– Egyrészt picik még, kell egy kis idő, hogy megértsék igazán, miről is van szó, másrészt pedig én otthon, sőt, még a koncerteken is elsősorban apu vagyok nekik. Ez azonban így természetes... – teszi hozzá az énekes...

Szarvák Emese

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!