BESENYSZÖG

2017.10.30. 06:55

Nincs az a konyharuha, vagy éppen alsónemű, amiből Gabi ne tudna műremeket alkotni

Textilből készít ­alkotásokat, szobrokat a besenyszögi származású Demény Gabriella. Kezei alatt egy kopott zokni vagy egy csipkés alsónemű is műalkotássá válhat. Gabi munkáiból nemrégen kiállítás is nyílt Besenyszögön.

Első látásra nem is gondolná az ember, hogy ezek a képek textilből készültek vagy azzal egészülnek ki

Fotó: Csabai István

– Ragasztóval kevert keményítő és textil szükséges a képeimhez, szobraimhoz – foglalja össze röviden a paverpol technikát Demény Gabriella.

Azt mondja, elég belemártani a ruhaanyagot a speciális ragasztószerbe, onnantól bármire rögzíthető: fára, vászonra, fémre, de önmagában is megáll száradás-szilárdulás után.

– Igazi ökotermék, hiszen bármit újra lehet hasznosítani vele. Elszakad a konyharuhánk? Elkopik a blúzunk? Kilyukad a zoknink? Nem kell kidobni mindezeket, hiszen „új életet” adhatunk neki – magyarázza Gabi, a textilszobrászat egyik képviselője, mi több: oktatója.

– Ha jól meggondoljuk, rongytechnikának is nevezhetnénk a paverpolt – folytatja –, hiszen nem létezik az az elnyűtt textil, amiből ne lehetne valami szépet alkotni. Ennek segítségével lehet megmenteni a megunt dísztárgyainkat is a selejtezéstől: csak rá kell „dobni” egy kis anyagot a vázára, és máris egy új dekorációt kapunk.

Gabi szobrai légies könnyedségűek, alig két-három dekásak. A textilt fémes festékkel keni be, egy kis alufólia és néhány szál drót adja a szilárdságát. Használt alapanyagként már csipkés fehérneműt, sőt, tornacipőt is – ez utóbbiból például asztali tolltartót készített.

– Unokám első bébicipőjéből három dimenziós faliképet alkottam. Érdekes hatást kelt, ha különbözőféle anyagokat kombinálok: selymet csipkével, vásznat pamuttal.

A művész elmeséli, nemrégiben egy, a hatvanas évekből megmaradt meztelen női szoborra bukkant, amit aztán hazavitt, majd többféle anyaggal „felöltöztetett”. Így vált a szocializmus tucatterméke egy modern műalkotássá.

Első látásra nem is gondolná az ember, hogy ezek a képek textilből készültek vagy azzal egészülnek ki
Fotós: Csabai István

Gabi azt mondja, a ragasztóba mártott textil könnyedén formázható, hozzáérni, alakítani testnek-léleknek nagy élmény, sőt, boldogságot is okozhat.

– Ráadásul előképzettséget sem igényel a paverpol technika megtanulása, azt bárki el tudja sajátítani: tizenegy és hetvenöt esztendős érdeklődőt is oktattam már – fűzte hozzá Gabi, aki kilenc kiállításon mutatkozott már be különleges műveivel, többek között Bécsben, legutoljára azonban szülővárosában, Besenyszögön­.

Gyűjti a kacatokat, lomokat

– Nem tudok üres kézzel hazatérni – állítja magáról némi öniróniával Demény Gabriella. Azt mondja, ha valahol séta közben meglát egy kacatot, egy limlomot, azonnal meglátja benne az új tárgyat is, amit majd ő fog alkotni belőle. – Múltkor egy faággal, fakéreggel és terméssel teli zacskóval tértem haza, máskor hullámpapírral a hónom alatt. Megesett, hogy az otthoni kukából­ mentettem meg azt a valamit, amit egyszer már kidobtam. A paverpol számomra az ökodizájn, az újrahasznosítás lehetősége.

Joó Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!