KUNHEGYES

2017.10.14. 07:00

A kulturális életben folyó munka egy óriási társasjáték, amihez jó csapat szükséges

Rendkívüli energiával és elkötelezettséggel végzi munkáját a kunhegyesi művelődési központ nemrég díjazott vezetője.

Szentpéteriné Lévai Mária a kulturális élet meghatározó alakja, nem véletlen, hogy kitüntető díjjal ismerték el munkáját

Fotó: Ujvári László

Évtizedek óta a kulturális élet egyik legaktívabb és legfontosabb résztvevője a településen augusztus 20-án Kunhegyes Város Kultúrájáért kitüntető díjban részesült Szentpéteriné Lévai Mária.

Az elismerést az általa vezetett Ilosvai Varga István Városi Művelődési Központban vehette át. Más érzés volt nem szervezőként, hanem ünnepeltként részt venni az eseményen.

– Meglepő és megható volt értesülni arról, hogy felterjesztettek, hogy rám gondoltak. Az elmúlt évtizedek során számos ember méltatását volt alkalmam felolvasni. Meg is fogalmazódott bennem, hogy egy ilyen elismeréshez egy élet munkája szükséges – reagált honlapunknak a díjazott.

Úgy érzi, a mostani nemcsak elismerés, hanem kötelezettség is, ami a jövőben még több munkára és helytállásra sarkallja.

– Az elismerés nem kizárólag nekem szól, hiszen a kulturális életben folyó munka egy óriási társasjáték. Ehhez egy jó csapatra, tehát munkatársakra és befogadó környezetre van szükség. Nélkülük ez nem lehet sikeres – fogalmazott.

– A környezet folyamatosan változik, ezért egyre nehezebb lesz a megszokott tartalmakat nyújtani. A fogadóközönség hozzáállása elengedhetetlen. A városi művelődési központ célja, hogy az intézmény olyan hely legyen mindenki életében, ahová kedves emlékek fűzik.

Szentpéteriné Lévai Mária 1986 óta aktív szereplője a város kulturális életének, 2000-től pedig a művelődési központ igazgatója. Még 1987-ben szerzett középfokú művelődésszervező képesítést, ezt követően 1991-ben szakirányú felsőfokú végzettséget Nyíregyházán.

– Amikor idekerültem, még bérletes színházi előadásokat szerveztek a művelődési központban. Gazdag kulturális élet zajlott itt az évtizedek során. 2014-ben egy könyvet is kiadtunk, Az én kultúrházam címmel, mely az intézmény első ötven évét foglalja össze – idézte fel.

Egy pezsgő, eseménydús közegbe került már fiatalon, ahol olyan felkészült és szakmailag kiváló szakemberektől tanulhatott, mint Szabóné Somody Margit vagy Ferenczné Kocsis Erzsébet, a helyi kultúra kiemelkedő alakjaitól.

– Munkámban kiemelten fókuszálok a népművészettel és a néphagyományokkal kapcsolatos, gyerekek számára átadható, interaktív tevékenységekre – magyarázta.

Szentpéteriné Lévai Mária a kulturális élet meghatározó alakja, nem véletlen, hogy kitüntető díjjal ismerték el munkáját
Fotós: Ujvári László

Megkülönböztetett figyelmet fordít a hagyományőrzésre, a meglévő kulturális értékek megmentésére, ápolására és annak a fiatalság felé történő átadására.

„Szeretném, ha idővel kunhegyesi gyökerű, a pálya iránt elkötelezett fiatal venné majd át és vinné tovább ezt a munkát”

– jegyezte meg sejtelmesen.

Az elmúlt harminc év munkájának szakmailag fontos eleme a Legénybot Alkotó Tábor, melynek szer­vezője és gyakorlati kivitelezőjeként szerepel, emellett két évtizede működik a Jászkun Citera Találkozó, ahol mint zenekarvezető és ötletgazda van jelen.

A művelődési központ falain kívül is aktív, a város civil életében szintén meghatározó szerepet játszik, több civil szervezet aktív tagja, vagy éppen elnöke.

Sikereit nagy részben családjának is köszönheti. Meggyőződése, hogy a közmű­velődésben folyó munkához stabil családi háttér szükséges.

– Úgy a férjem, mint a gyermekeim és családom többi tagja egyaránt alkalmazkodik ehhez, mindig támogattak, ha kellett, segítettek. Ettől azonban ők is sokat kaptak, ilyen például a néptánc – magyarázta, utalva arra, hogy mindkét gyermeke húszévesen is aktívan és eredményesen gyakorolja a hagyományőrzés eme formáját.

Ujvári László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!