Nem minden a smink

2017.08.29. 17:41

Mégsem játszik a Pokolfajzatban Ed Skrein

A brit színész azért lépett vissza szerepétől, mert sokan bírálták, hogy egy ázsiai karaktert fehér bőrű ember alakított volna.

Actor Ed Skrein attends the 2016 MTV Movie Awards in Burbank, California, on April 9, 2016. / AFP PHOTO / JEAN BAPTISTE LACROIX

A 34 éves Skrein, aki egyebek között a Deadpoolban és a Trónok harcában is feltűnt, a Twitteren jelentette be, hogy mégsem játssza el Ben Daimio őrnagyot a képregény-adaptációban. A színész azt írta, a szerep elvállalásakor nem volt tisztában azzal, hogy az eredeti történetben a karakter japán-amerikai származású – írta a BBC News.

„Egyértelmű, hogy az emberek számára fontos a karakter kulturálisan pontos ábrázolása. Ha ezt figyelmen kívül hagyjuk, az csak tovább erősítené azt a tendenciát, hogy az etnikai kisebbségek történetei a művészetben háttérbe szorulnak”

- fogalmazott közleményében a színész, aki azért lép vissza a produkciótól, hogy „megfelelő embert válasszanak a szerepre”.

Skrein azután lépett vissza, hogy a produkció készítőit a Hollywoodban elterjedt „kifehérítés” (whitewashing) gyakorlatával vádolták meg. A brit színész lépése szinte azonnal pozitív visszajelzéseket kapott olyanoktól is, akik korábban nem tartoztak a 34 ezres követői táborába a Twitteren.

Volt már hasonló eset

Nem egy hollywoodi filmadaptációt ért kritika a közelmúltban amiatt, hogy az egyes karaktereket nem megfelelő etnikumú színészek játszották. A The Hollywood Reporter című filmes portál szerint azonban ez az első eset, hogy egy fehér bőrű színész visszalép egy kasszasikernek ígérkező projekttől a kritikák miatt.

Egyáltalán nem állt szándékunkban, hogy érzéketlennek mutassuk magunkat a hitelességet és az etnikai hovatartozást érintő kérdésekben. Azon leszünk, hogy az eredeti képregényhez hűen válasszunk színészt a karakter megformálásához – írták közleményükben a 2018-ra várható Pokolfajzat (Hellboy) producerei, hozzátéve, hogy támogatják Skreint a döntésében.

Az imdb.com mozis adatbázis szerint a Pokolfajzat Neil Marshall-féle új feldolgozásában Milla Jovovich és David Harbour is feltűnik.

Borítókép: AFP PHOTO / JEAN BAPTISTE LACROIX

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!