elektromos autók készülnének benne

2020.02.18. 16:00

Zöldek hátráltatják az első európai Tesla-gyár építését

Bírósági végzéssel gátolták meg a német Zöld Liga aktivistái, hogy a Tesla megkezdje első európai autógyárának építését Berlin mellett. Az elektromos autók terén piacvezető amerikai gyártó megkapta Berlin-Brandenburg tartomány engedélyét az építkezést előkészítő talajmunkákhoz, de a helyi hangyakolóniákat és denevéreket féltő zöldek közbeléptek, amikor elkezdték kivágni a fákat.

A német környezetvédők felháborodását az váltotta ki, hogy a Teslával szerződött építési vállalkozó csütörtökön megkezdte a fakitermelést egy 91 hektáros területen, a Berlin melletti Grünheidében – írja a V4NA hírügynökség. A Zöld Liga a helyi hangyakolóniák, rovarok és denevérek védelmére hivatkozva a fenyőfák kivágásának azonnali leállítását követelte, majd pénteken jogilag is nyomatékot adott követelésének a brandenburgi közigazgatási bírósághoz (OVG) beadott sürgősségi kérelemmel. A bíróság szombaton elrendelte a fakivágások szüneteltetését.

Umweltverband macht sich mit Vorgehen gegen " target="_blank" rel="noopener noreferrer">#Tesla unbeliebt in sozialen Medien https://t.co/YhZYTcxPo8 #Elektroauto

Az elektromos autók piacán az Egyesült Államokban és Európában piacvezető Tesla decemberben 41 millió euróért vásárolta meg a 300 hektáros építési területet, amelynek közel egyharmadán kellene kivágni a fákat ahhoz, hogy elkezdődhessenek a talajelőkészítő munkák. Ehhez a német környezetvédelmi hivatal megadta az engedélyeket, azzal a megkötéssel, hogy a fakitermelést „csak saját felelősségre” kezdhetik meg. A Tesla az első évben, 2021-ben 150 ezer elektromos autó gyártását tervezi Berlinben, később évi félmillióra emelkedhet a gyártási volumen. Az amerikai autógyártó első európai „szupergyára” mintegy 12 ezer embernek ad majd munkát Németországban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!