ókori matek

2017.08.25. 18:23

Ősi rejtélyt fejtettek meg ausztrál kutatók

Tudósok egy csoportjának hosszú évek után végre sikerült rájönniük, mit jelentenek egy 3700 éves agyagtáblába vésett jelek.

A Pitagorasz nevét mindenki ismeri, azt azonban az ausztrál kutatók sem sejtették, hogy éppen a híres számhármasokat rejti az az agyagtábla, amelynek rejtélyét több mint száz éve próbálják megfejteni. Az agyagtáblát az 1900-as évek elején fedezte fel a mai Dél-Irak területén a legendás régész, Edgar Banks, akiről Indiana Jones alakját is mintázták.

A mostani felfedezést közzétevő ausztrál kutatócsoport szerint ősi matematikusok arra használták a táblát, hogy paloták, templomok és csatornák megtervezéséhez végezzenek vele számításokat.

A Plimpton 322 táblán négy oszlopban és 15 sorban számok vannak az akkoriban jellemző ékírással írva, hatvanas számrendszerben.

„Kutatásainkból kiderült, hogy a Plimpton 322 derékszögű háromszögek formáit írja a trigonometria egy újszerű, arányokon és nem szögeken és kerületen alapuló módszerét használva. Lenyűgöző matematikai munka, amely a vitathatatlan zseni tanúbizonysága” – fogalmaztak a szakértők.

Eredményeiket a Historia Mathematica című tudományos lapban mutatták be.

Eddig az időszámítás előtti második században élt Hipparkhosz görög csillagászt tartották a kutatók a trigonometria atyjának. A Plimpton 322 nevet viselő agyagtábla azonban, amely ma a New York-i Columbia Egyetem könyvtárában található, több mint ezer évvel régebbi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!