május 2-án szólalhat meg újra

2021.04.26. 16:16

Felújították a 900 éves melki apátság orgonáját

A több mint ötvenéves hangszert teljesen szétszedték és újraépítették.

Austria, Lower Austria, Melk, interior of baroque Benedictine abbey (1702-1726), close-up of organ, golden statues representing cherubs. (Photo by J-C.&D. Pratt / Photononstop / Photononstop via AFP)

Forrás: Photononstop/AFP

Fotó: Photononstop via AFP

Felújították a melki apátság orgonáját, a Benedek rendi apátsági templomban lévő mechanikus orgonát teljesen szétszedték és újraépítették – közölte hétfőn a kolostor.

Az orgona sípjait, amelyek közül a legnagyobb 5,2 méter hosszú és 150 kilogram, kivették, kitisztították és behangolták a munkálatokat végző Karl Schucke berlini orgonakészítő műhely munkatársai.

A hárommanuálos, 45 regiszteres, 3553 sípos csúszkaláda rendszerű orgona 1970-ben Gregor Hradetzky kremsi orgonaépítő-mester közreműködésével készült a régi orgonaszekrénybe illesztve. Az eredeti orgonát, amely 28 regiszteres volt Gottfried Sonnholz bécsi orgonaépítő készítette 1731-ben. Ezt azonban az 1920-as években megszüntették, csak előfala maradt meg. A felújított orgona május 2-án szólalhat meg ismét.

A Duna mentén épült több mint 900 éves melki apátság az UNESCO világörökség része. A hegyen épült kolostort az évszázadok során többször átépítették. Jelenlegi formájában az osztrák barokk legnagyobb ilyen jellegű épülete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!