„külföldi ügynökök” gyilkoltak

2017.12.31. 11:12

Halálos áldozatokkal járó kormányellenes tüntetés volt az éjjel egy iráni városban

Az incidensekben két ember vesztette életét Dorud városban, Lurisztán tartományban – jelentette a Mehr félhivatalos hírügynökség egy helyi tisztségviselő közlésére hivatkozva.

Illegális tüntetés volt a városban, és ez összetűzésekbe torkollott.

„A gyülekezésnek békésen lett vége, de agitátorok jelenléte miatt sajnos ez történt, két drága doroudi lakosunk meghalt”

- mondta Habibolla Hodzsasztepur, a tartományi kormányzó biztonságért felelős helyettese. Hozzátette: a rendőrség nem használt lőfegyvert a tüntetők ellen, „külföldi ügynökök” felelősek a két ember haláláért.

„Bizonyítékokat találtunk arra, hogy az (1979-es iráni) forradalom ellenségei, iszlám szélsőségesek és külföldi ügynökök vettek részt az összetűzésekben”.

A közösségi médiában nyilvánosságra hozott több magán-videofelvételen halott tüntetők láthatók, és a háttérből lövések hallhatók – jegyezte meg az AP hírügynökség, hozzátéve, hogy nem tudta ellenőrizni a felvételek hitelességét.

Iránban csütörtök óta számos kormányellenes tüntetés volt – a legnagyobbak 2009. évi zavargások óta -, az emberek kezdetben csak az áremelkedések miatt mentek az utcára, de később politikai követeléseik is lettek. A demonstrációkon sokan megsebesültek, a rendőrség legalább 130 embert őrizetbe vett, de haláleset most történt először.

Abdolreza Rahmani Fazli belügyminiszter vasárnap reggel az állami tévében óva intett minden lakost attól, hogy „erőszakot alkalmazzon vagy megbontsa a közrendet, megrongálja a közvagyont, félelmet keltsen másokban”.

A reformpárti ellenzékiekhez közel álló hírügynökség, az Ilna azt jelentette vasárnap reggel, hogy az ország középső részén lévő Arak városban szombaton történt tüntetéseken 80 embert tartóztattak le, három-négy tüntető pedig megsebesült. Egy meg nem nevezett tisztségviselő a hírügynökségnek elmondta, hogy a tüntetők meg akartak támadni egy középületet a városban, de nem sikerült nekik.

A tüntetések hatására az iráni hatóságok szombaton letiltották a mobilinternet-hálózathoz való hozzáférést, de néhány órával később feloldották a tilalmat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!