terrorizmus

2019.07.12. 16:44

Elítélték az Iszlám Állam több tagját

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet hét tádzsikisztáni tagját ítélték hosszú börtönbüntetésre pénteken Oroszországban – jelentette az orosz állami média. Az elítéltek egy vonatot próbáltak meg kisiklatni 2017-ben.

A moszkvai körzeti katonai bíróság mind a hét gyanúsítottat 15-21 év közötti börtönbüntetésre ítélte. Mind a hét elkövető tádzsikisztáni állampolgárságú.

Orosz sajtójelentések szerint az elítéltek 2017-ben megpróbáltak kisiklatni egy Moszkva és Szentpétervár között közlekedő vonatot. Helyi jelentések szerint kísérletük mintegy 1 millió dolláros kárt okozott a vasúti szerelvényben.

Oroszország Bassár el-Aszad szíriai elnök, illetve a szír kormányerők legfőbb szövetségesének számít az évek óta húzódó szíriai polgárháborúban, az orosz katonai erők részt vettek az Iszlám Állam elleni műveletekben is.

Az Iszlám Állam iraki és szíriai szervezetének hanyatlása miatt az egykori külföldi harcosok elkezdtek visszatérni származási országaikba. Ez komoly félelmeket keltett Oroszországban, illetve az egykori szovjet tagköztársaságokban, attól tartva, hogy a szélsőségesek veszélyt jelenthetnek hazájukra. Értesülések szerint eddig legkevesebb négyezer orosz állampolgár csatlakozott az Iszlám Államhoz Szíriában és Irakban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!