Ország-világ

2020.12.29. 11:10

Újabb védőoltások érkeznek, hamarosan már 25 oltóponton adják be a vakcinát (videó)

Tesztelik a dolgozókat, fertőtlenítik az iskolákat, óvodákat: az oktatás január 4-i folytatására készülnek.

Maruzsa Zoltán, a köznevelésért felelős államtitkár a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős Operatív Törzs keddi online sajtótájékoztatóján elmondta, hogy készülnek az általános iskolák január 4-i nyitására. Az épületeket kitakarították, van, ahol a honvédség is segített. Folyamatos az iskolák, óvodák tisztítószerrel való ellátása. Folyamatos az ezekben dolgozók tesztelése is. Ez térítésmentes és előregisztrálni is lehet, de nem kötelező. Minden részlet az oktatás.hu-n elérhető. Eddig 7400 fő regisztrált, várják a további jelentkezőket. Akinek az eredménye pozitív lesz, jelentenie kell az intézményvezetőnek írja tudósításában az Origo.

A tájékoztatót itt tudja megtekinteni:

Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy 210 személlyel szemben intézkedtek a maszkviselés szabályainak megsértése miatt. Hétfőn 382 emberrel szemben volt intézkedés a kijárási tilalom megsértése miatt.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője ismertette a napi adatokat. Elmondta, az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken, a gyógyultaké folyamatosan nő. Öt oltóponton oltanak jelenleg egészségügyi dolgozókat, de a héten ez 25 pontra nő, mert újabb védőoltások érkeznek majd. Az elmúlt napokban több mint kétezer egészségügyi dolgozót oltottak be.

Hamarosan elkezdődhet a lakosság tömeges oltása is. A Pfizer-oltás egy új technológiával készített oltás, ebben nincsenek benne a kórokozó részei. Ebből kapnak most az egészségügyi dolgozók. Az oltás 95 százalékos védettséget ad.

A védőoltások már bizonyítottak az elmúlt évtizedekben,

nem ettől, hanem a fertőzés kockázatáétól kell tartanunk mondta Galgóczi Ágnes.

Kérdésre válaszolva a szakember elmondta, hogy a hétfőn megérkezett 6000 ampulla orosz vakcina egyelőre egy tudományos együttműködés része. Az oltási könyvről pedig azt mondta, hogy azt az első vakcina megkapása után odaadják, de kell egy második oltás is a védettséghez. A két oltás között 21 napnak kell eltelnie.

A védettség a második oltás követőn 7 napon belül alakul ki.

Aki több mint három hónapja esett át a fertőzésen, annak javasolt a vakcina beadása – mondta egy másik kérdésre válaszolva Galgóczi Ágnes.

Borítóképünk kivágás az Operatív Törzs egyik korábbi sajtótájékoztatójának videójából

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!