bíróság

2020.12.13. 23:05

Súlyos börtönbüntetésre ítéltek egy brit-iráni tudóst Iránban felforgató tevékenység miatt

Ahmady ügyvédje bejelentette, hogy fellebbez az ítélet ellen.

Kilenc év börtönre és 600 ezer euró pénzbüntetésre ítéltek Iránban egy brit-iráni tudóst, aki ellen az volt a vád, hogy antropológusként „felforgató” kutatási tevékenységet végzett – jelentette a Tasznim iráni hírügynökség vasárnap.

A 600 ezer euró a bíróság szerint az az összeg, amelyet az elítélt Kameel Ahmady olyan szervezetektől kapott, amelyek célja az iráni iszlám rezsim megdöntése. Ahmady ügyvédje bejelentette, hogy fellebbez az ítélet ellen.

A kurd nemzetiségű kutató olyan, társadalmilag érzékeny témákon dolgozott, mint a gyermekházasság vagy a női nemiszervcsonkítás.

2019 nyarán vették őrizetbe, majd nem sokkal később óvadék ellenében szabadlábra helyezték. Ahmady a Twitteren azt írta, hogy fogva tartása alatt nem találkozhatott az ügyvédjével. „Minden remény ellenére, hogy tisztességes eljárásban lehet részem, úgy ítéltek el, hogy 100 nap fogság alatt nem találkozhattam ügyvéddel, törvényellenesen hallgattak ki, és két olyan tárgyalási napot tartottak, amely hemzsegett a jogsértésektől” – írta a kutató a Twitteren.

A Tasznim jelentésével ellentétben Ahmady ügyvédje a Twitteren azt írta, hogy védencét nyolc év börtönre ítélték, mert „együttműködött egy ellenséges kormánnyal”.

Ahmady felesége a New Yorkban működő Iráni Emberi Jogi Központ nevű szervezetnek azt mondta, hogy a tudós minden kormánytól függetlenül és teheráni jóváhagyással végezte kutatását.

Emberi jogi szervezetek szerint Irán azért vesz őrizetbe tucatjával kettős állampolgárokat, hogy a másik érintett országtól engedményeket csikarjon ki, amit Irán következetesen visszautasít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!