Dollármédia

2022.12.18. 10:22

A Direkt36 nevű propagandaoldalt is Soros György pénzeli

A magát tényfeltárónak nevező portál dolgozóit külföldön képzik, és rendszeresen külföldi érdekeket szolgál – figyelmeztet cikkében az Origo.

Soros György amerikai tőzsdespekuláns a Világgazdasági Fórumon Davosban 2022 májusában

Forrás: Fabrice Coffrini

Fotó: AFP

Decemberben a régi indexesek blogja, a Telex bejelentette, hogy a most induló „oktatási" projektjüket az amerikai DRL (Bureau of Democracy, Human Rights, and Labor) – amely az amerikai külügyminisztérium alá tartozik – közel 300 millió forinttal támogatja. Mindez az összeg azonban messze nem a teljes külföldi támogatásuk. Ugyanis a Direkt36 nevű partneroldaluk hosszú évek óta Soros-pénzekből él – írja az Origo.

A hírportál az elmúlt napokban ötrészes cikksorozatban mutatta be a külföldről finanszírozott dollármédia pénzügyi hátterét.

Az egytől egyig baloldali portálok időnként úgynevezett partneroldalakon keresztül, mintegy közvetett módon kapnak külföldi támogatást, erre egyaránt példa a 444, a HVG illetve Varga Zoltán 24.hu nevű oldala.

Az Origo ezúttal a Telex partnerét, a – korábban a Soros-blogként működő 444 mellett működtetett – Direkt36-ot mutatta be, amely büszke rá, hogy a spekulációi révén tömegek életét megnehezítő amerikai milliárdos pénzéből működik.

A Wikipedia szerint 2014 júliusában létrehozott, 2015-től írásokat publikáló Direkt36 úgynevezett „tényfeltáró” oldal, amely rendszeresen foglalkozik titkosszolgálati, nemzetbiztonsági kérdésekkel, általában különböző külföldi érdekeket képviselve és a magyar szerveket támadva. Ezek után nem meglepő, hogy döntő részben a lap finanszírozása is külföldről történik, ráadásul

a munkatársaikat is esetenként más országokban, így gyakran a tengerentúlon képzik.

Már 2015 márciusában kikerült az OSF, azaz Soros Nyílt Társadalom Alapítványának logója a Direkt36 oldalára, a „támogatás” felirattal.  Ráadásul a Direkt36 bemutatkozásából kiderül, hogy írásaikért a partneroldalak (korábban a 444, jelenleg a Telex) is fizetnek nekik, azaz közvetett módon így is külföldi pénzek gurulhatnak hozzájuk.

Érdekesség, hogy a 2017-es beszámolójuk szerint publikációs partnerük volt a külföldi tulajdonú RTL Klub, a német Krautreporter, illetve a Forbes Magazin is. Egy angol nyelvű oldal alapján – amelynek a főszerkesztő nyilatkozott – egyes médiumok az általuk folytatott kutatásokért fizetnek a Direkt36-nak. Egyébként az RTL az „Év embere” díjra is jelölte a Direkt36 szerkesztőségét.

Az említett 2017-es évben például a Soros-féle alapítvány – saját bevallásuk szerint – 7,27 millió forintot fizetett a Direkt 36-nak.

2016-ban pedig 50 ezer dollárt, azaz mintegy 13,6 millió forintot kaptak arra a célra, hogy felépítsenek egy adatbázist a nekik adományozók névsorából[, és kommunikációs csatornákat hozzanak létre hozzájuk.

2018-ban visszakereshető módon is nagy erőforrásokat vetett be Magyarországon a Soros-hálózat a kormányváltás érdekében. Ennek egyik eszköze a kormánnyal szembeni médiatámadások fokozása volt. A magyar kormányt gyakran támadó Direkt36 kétszer is kapott pénzt az OSF-től, összesen 95 ezer dollárt, tehát több tízmillió forintot. Az OSF honlapja szerint ebből jutott a Direkt36 középtávú fenntarthatóságának biztosítására a támogató bázis megerősítése révén.

Mivel a Direkt36 oldalán most is szerepel a Soros-féle alapítvány neve, vélhetően jelenleg is támogatják tevékenységüket.

A portál munkatársai közül - a dollármédia többi szervezetéhez hasonló módon – többen felbukkantak a Soros-hálózat más szereplőinél is. Így például Szőke Dániel korábban a Soros-blogként működő 444-nél dolgozott. Nádori Péter, a tanácsadó testület tagja, már a kilencvenes évek első felében az akkoriban az amerikai milliárdos alapítványa által támogatott Magyar Narancs megbízott főszerkesztője és szerkesztője volt. Ellen Hume, a tanácsadó testület egy másik tagja pedig nemrég a Soros-egyetemen tevékenykedett. Mindemellett Orbán Sándor – szintén a Direkt36 egyik tanácsadója – 1996 és 2005 között az úgynevezett „Független Médiaközpont” igazgatója volt. Az intézmény 1995 óta vezetett szponzorlistáján a Soros Alapítvány mellett egyebek közt a German Marshall Fund is szerepel, amelyet a milliárdos spekuláns is pénzel, valamint az Egyesült Államok Nagykövetsége is feltűnik rajta.

Mindemellett Panyi Szabolcs megkapta a szintén a milliárdos által finanszírozott Transparency International díját is. Szintén gyakoriak a Direkt36 munkatársainál a tengerentúli képzések. Az elmúlt években Panyi Szabolcs, Szabó András és Galavits Patrik is részt vettek ilyeneken, mindhárman az amerikai külügyminisztérium szervezésében.

Végül, de nem utolsósorban, a Direkt36 különböző nemzetközi médiahálózatoknak is része, amelyeket részben szintén Soros György finanszíroz. Ilyen például a Global Investigative Journalism Network (GIJN), vagy éppen az Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), amelyekhez szintén – egyebek közt – a Nyílt Társadalom Alapítványtól, valamint az Egyesült Államoktól gurulnak a dollárok. A finanszírozás például képzéseken keresztül zajlik, mint ahogyan az történt nemrégiben a Direkt36 egyik munkatársa esetében is.

Összefoglalva:

a Direkt36 arra példa, amikor a külföldi finanszírozás egy dollármédiumnál a legváltozatosabb formákban, az újságírók képzésétől a kitüntetésükig, a külföldi ösztöndíjaktól a szerkesztőség finanszírozásáig, illetve a különböző nemzetközi hálózatokon keresztül, indirekt formákban egyaránt megnyilvánul. Ez pedig jócskán meggyengíti a hitelességüket, különösen akkor, amikor különböző nagyhatalmak vélt magyarországi befolyását igyekeznek támadni.

Az eredeti cikk az Origo.hu oldalán olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában