Nyugdíjtüntetések

2023.03.21. 08:11

Franciaországban tiltakozások törtek ki a kormány elleni bizalmatlansági indítványok elbukása után

Incidensekkel kísért spontán tiltakozások voltak hétfő este több francia nagyvárosban, miután a nemzetgyűlés nem szavazta meg a kormány megbuktatását célzó két bizalmatlansági indítványt, amelyeket a nyugdíjreform parlamenti szavazás nélküli elfogadását követően terjesztett be az ellenzék.

Tiltakozók 2023. március 20-án a párizsi Vauban téren demonstrációra gyűltek össze, néhány nappal azután, hogy a kormány szavazás nélkül áttolta a nyugdíjreformot a parlamenten

Forrás: NurPhoto via AFP

Fotó: Adnan Farzat

A fiatalokból álló kisebb-nagyobb csoportok országszerte kukákat borogattak és gyújtottak fel, barikádokat emeltek, és megdobálták a helyszínre érkező rendőröket.   

Párizsban először néhány száz ember tiltakozott a radikális baloldali Engedetlen Franciaország képviselőinek kíséretében a nemzetgyűlés közelében található Vauban téren, mielőtt a rendőrség könnygázt vetett be a tömeg oszlatására. Eközben a főváros más pontjairól is jelentések érkeztek arról, hogy fiatalokból álló csoportok kukákat gyújtottak fel és összetűztek rendőrökkel, egyebek mellett az Opéra környékén és a Chatelet térnél.   

A francia hírtelevíziók helyszíni tudósításai szerint a tiltakozók bérelhető elektromos rollereket és kerékpárokat borogattak fel, kukákat gyújtottak fel, és macska-egér harcot játszottak a helyszínre érkező rendőrökkel, akik számos alkalommal könnygázt vetettek be.   

Éjfélig 142 embert állítottak elő a fővárosban rendőrségi források szerint.   

A BFM hírtelevízió rendőrségi forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy mintegy kétezer fiatal vett részt a párizsi tiltakozásokban.   

Az AFP hírügynökség szerint hasonló jelenetek történtek más francia nagyvárosokban is. 

Strasbourgban mintegy ezer tüntető gyűlt össze a belvárosi Kléber téren, ahol huhogva és fütyülve fogadták a nemzetgyűlés döntését, majd füstbombákat gyújtottak és azt kiabálták: „Mi is erőre kapcsolunk.” Ezután a tüntetők egy része rongálni kezdett, betörték egy bank bejáratát, kukákat gyújtottak fel, reklámtáblákat törtek szét.   

„Végtelen undort érzek, ez a demokrácia megcsúfolása, a formájában és a tartalmában is” – idézte az AFP Giampiero Russo tanárt.   

Dijonban kétszázan tüntettek az AFP szerint, többen arcukat eltakarva és kapucniban, miközben azt kiabálták: „Utáljuk a rendőrséget!” A tüntetést este 9-kor feloszlatta a rendőrség, két embert előállítottak.   

Lyonban mintegy ötszáz fiatal tüntetett a belvárosi Guichard téren, mielőtt megdobálták a rendőröket. Az AFP szerint a város több pontján is gyülekeztek tiltakozó fiatalok, akik közül két embert előállítottak.   

Lille-ben is több százan vonultak utcára, és azt skandálták: „XVI. Lajost lefejeztük, Macronnal újrakezdjük.”   

„Számítottunk arra, hogy ez lesz (a nemzetgyűlésben), de csalódottak és dühösek vagyunk” – idézte az AFP a 26 éves Emma Maest, aki szerint a tüntetések egyáltalán nem érnek véget a parlamenti viták lezárulta ellenére sem.   

Nantes-ból is incidensekkel teli tüntetésekről érkeztek hírek, fiatalok dobálták a rendőröket, akik könnygázzal válaszoltak, és tüntetések voltak Rennes-ben, Bordeaux-ban, Limoges-ban, Poitiers-ban, Rouenban és Brestben is.   

Az összecsapásokban országszerte 11 rendőr megsérült.  

A bizalmatlansági indítványok elutasítása azt jelenti, hogy a nyugdíjreformot a parlament véglegesen elfogadta, annak hatályba lépését a köztársasági elnök hirdeti ki. Emmanuel Macron a tervek szerint néhány napon belül nyilatkozatot tesz a reformról.   

A miniszterelnöki hivatal tudatta, hogy Élisabeth Borne miniszterelnök „a lehető leggyorsabban” a legmagasabb fokú francia közigazgatási hivatalhoz, az államtanácshoz fordul, hogy véleményezze a nyugdíjreform szövegét, amelynek legvitatottabb intézkedése a nyugdíjkorhatár megemelése 62-ről 64 évre.    

Január 19-e óta nyolc alkalommal szerveztek a szakszervezetek országos tiltakozónapokat százezrek részvételével a nyugdíjreform visszavonását követelve, és most csütörtökre hirdették meg a kilencedik felvonulást, egyúttal a rendbontások elkerülésére kérték a tiltakozókat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában