Diplomácia

2023.03.24. 15:27

Varga Mihály: a magyar és közép-ázsiai kapcsolatok fontos pillére a 25 éve megnyílt karcagi kazah konzulátus

A magyar és közép-ázsiai kapcsolatok fontos pillérének nevezte a 25 éve megnyílt karcagi kazah konzulátust a pénzügyminiszter pénteken a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei városban.

Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond a karcagi tiszteletbeli kazah konzulátus alapításának 25. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen 2023. március 24-én

Forrás: MTI

Fotó: Czeglédi Zsolt

Varga Mihály a karcagi tiszteletbeli kazah konzulátus alapításának 25. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen azt mondta: 

a magyar és a kazah nép összetartozik, és "ha összetartozunk, van feladatunk".

Hozzátette: folytatni kell a karcagi konzulátus megnyitásával, a nemzetközi diplomáciai kapcsolatok felvételével, a kulturális, gazdasági, üzleti téren elindított kapcsolatok ápolásával megkezdett munkát, hiszen 

"akkor felelünk meg őseink akaratának, ha ez a munka általunk is el van végezve".

A tárcavezető rámutatott: 

a konzulátus 25 évvel ezelőtti megnyitása egy már korábban megkezdett építkezés fontos mérföldköve volt. Magyarország a Szovjetunió felbomlásakor az elsők között ismerte el Kazahsztán függetlenségét, majd 1992 tavaszán Asztanában nagykövetséget, Almatiban pedig főkonzulátust nyitott – emlékeztetett.

Kiemelte: a Kazahsztán és Magyarország közötti gazdasági együttműködés évről évre erősödik.

Hozzátette, az elmúlt évtizedekben Kazahsztánnal sikerült olyan diplomáciai kapcsolatot kialakítani, amelyre gazdasági, kereskedelmi és tudományos együttműködéseket tudtak építeni, ebben fontos szerepet töltött be a karcagi konzulátus.

Megjegyezte: a "politika hullámverése" átmenetileg bezáratta az 1998-ban megnyílt konzulátust, de a polgári kormány első lépése a konzulátus újranyitása volt. Hangsúlyozta: amíg polgári kormánya van Magyarországnak, addig konzulátus mindig lesz Karcagon.

Varga Mihály közölte, hogy a magyar kormány 2010-ben meghirdette a keleti nyitás politikáját, amely sikeresnek bizonyult. A magyar kormány a keleti nyitással visszaadta Magyarországnak azt a lehetőséget, amit az előző korok elvettek a magyar nemzettől. 

Magyarország azóta már tagja a Türk Tanácsnak, a türk nemzetek közösségének – közölte.

A magyar követség ma hat schengeni övezetbe tartozó ország vízumait adja ki Kazahsztánban, képviselve olyan országokat is, amelyeknek nincs ott követségük

 – mondta a pénzügyminiszter, megjegyezve: 

Ázsia és Európa összekapcsolódhat Magyarországon keresztül is.

F. Kovács Sándor, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, a történet több mint 780 évvel ezelőtt kezdődött, amikor húsvét vasárnapján a kunok bejöttek Magyarországra. Az emlék ennyi idővel később is él, számos közös szava van a két nemzetnek, ez máig élő összekötő kapocs – mondta.

NÉMETH Szilárd; ABDRASOV, Zsanibek ; F. KOVÁCS Sándor; SZEPESI Tibor; VARGA Mihály; FAZEKAS Sándor; HORVÁTH László
Karcag, 2023. március 24. Varga Mihály pénzügyminiszter, Kovács Sándor fideszes országgyûlési képviselõ, Horváth László tiszteletbeli kazah konzul, Abdrasov Zsanibek, a Kazah Köztársaság nagykövete, Fazekas Sándor fideszes országgyûlési képviselõ, Szepesi Tibor (Fidesz-KDNP) polgármester és Németh Szilárd rezsicsökkentés fenntartásáért felelõs kormánybiztos (b-j) a karcagi tiszteletbeli kazah konzulátus alapításának 25. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen 2023. március 24-én. MTI/Czeglédi Zsolt
Fotós: Czeglédi Zsolt

Közös a kun, a magyar és a kazah népben az is, hogy erősen kötődnek a hagyományaikhoz, a jogaikhoz, amelyeket kivívtak – tette hozzá. A képviselő méltatta Horváth László tiszteletbeli kazah konzul munkáját, azt mondta, példát mutatott akkor is, amikor "nehéz volt a helyzet".

Fazekas Sándor fideszes országgyűlési képviselő, korábbi földművelésügyi miniszter kiemelkedően fontosnak nevezte a két ország közötti kapcsolatot. Kiemelte, a konzulátus "élő kapcsolat Karcag, a Kunság és az őshaza között". Szólt arról is, hogy annak idején Varga Mihály vetette fel a konzulátus létrehozásának ötletét.

Szepesi Tibor (Fidesz-KDNP), Karcag polgármestere elmondta, hogy Horváth László tiszteletbeli kazah konzul 1998-tól 2006-ig tartó első megbízatása alatt elévülhetetlen érdemeket szerzett a két ország közötti kulturális és gazdasági kapcsolatok feltámasztásában és szorosabbra fűzésében.

Hozzátette: éppen a nyolcéves kiváló munka okán 2006-ban általános értetlenség fogadta, hogy a hivatalba lépő új kormány nem tartott igényt a konzul és a konzulátus munkájára. 

A karcagi konzulátus felfüggesztette működését, tábláját 2006-tól szimbolikus fekete lepel takarta, az egykori tiszteletbeli konzul pedig a kunok nagyköveteként folytatta munkáját – idézte fel.

A 2010-es kormányváltást követően elhárultak az akadályok, és 2012-ben Horváth Lászlót ismét felkérték korábbi pozíciójának betöltésére. A konzulátus így folytathatta, folytathatja a megkezdett munkát, hogy a dinamikusan fejlődő Kazah Köztársasággal minél szorosabb gazdasági és kulturális stratégiát alakíthasson ki mind Magyarország, mind a vidéki közösség, köztük Karcag is – mondta, majd emléklappal köszönte meg Horváth László tiszteletbeli kazah konzul munkáját.

Horváth László elmondta: mintegy négyévi munka előzte meg a karcagi konzulátus 1998-as megnyitását. Köszönetet mondott az ebben segítséget nyújtóknak, támogatóknak.

Abdrasov Zsanibek, a Kazah Köztársaság magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete szintén felidézte, hogy Magyarország az elsők között ismerte el Kazahsztán függetlenségét, azt követően indultak a diplomáciai kapcsolatok is. Hozzátette, számos hasonlóság van a két nép nyelvében, kultúrájában, életmódjában, példaként említette a lovas kultúrát, a vendégszeretetet.

Megemlítette, hogy Kazahsztánban tervszerű modernizációs folyamat zajlik, az új reformnak köszönhetően az ország a fejlődés új szakaszába lépett.
 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában