Csodát aligha tehet

2023.08.28. 06:55

Meg van kötve a keze a kárpátaljai származású új ukrán nagykövetnek

Hamarosan Magyarországra érkezhet Fegyir Sándor új ukrán nagykövetjelölt, aki már most békülékenyebb hangnemet üt meg, mint elődje. A Magyar Nemzet arra a kérdésre kereste a választ, hogy számíthatunk-e a diplomatától a viharos ukrán–magyar kapcsolatok javítására?

MW

Fegyir Sándor

Forrás: Facebook

Fegyir Sándor új ukrán nagykövetjelölt még meg sem érkezett Magyarországra, máris aktívan dolgozik az ukrán–magyar kapcsolatokon. Újabban a közösségi médiában indított videósorozatot, ahol a magyar kultúra legfontosabb szereplőit mutatja be, magyar nyelvet tanít, augusztus 20-án magyar zászlóval és kenyérrel köszöntötte „születésnapján” hazánkat. Sőt valójában a misszióját már korábban elkezdte – írja a Magyar Nemzet.

A háború kirobbanása után nem sokkal a média először amiatt fedezte fel, hogy a tanárból lett önkéntes katona a frontvonalról is megtartotta óráit egyetemi hallgatóinak. „A lövészárkok professzoráról” csakhamar az is kiderült, hogy magyar vér is csörgedezik az ereiben: édesapja magyar–szlovák, édesanyja ukrán–olasz származású. Aztán amiatt került a hírekbe, hogy a magyar nyelvet használja rádióbeszélgetéseik rejtjelezésére magyar, 1956-ot idéző feliratokat írt az oroszokra lőtt rakétákra. 

Nem utolsósorban ő állt kapcsolatban a Kárpátaljai Sárkányellátó nevű magyar civil kezdeményezéssel, amely kizárólag adományokból – nem halált okozó – felszereléssel lát el ukrán katonákat. 

Valószínűleg ez a már egyébként is létező aktív kapcsolat is közrejátszhatott abban, hogy a kijevi vezetés Fegyir Sándort szemelte ki a nagyköveti pozícióra.

Az új nagykövetjelöltet ismerő, de nevük elhallgatását kérő források abban jórészt egyetértettek, hogy nagy csodát aligha tud tenni. 

Nagykövetként nyilván meg van kötve a keze, Kijev akaratát kell végrehajtania, így a kérdés inkább az, hogy mik az ukrán hatalom szándékai. Úgy jellemezték, mint remek turisztikai szakembert és tanárt, abban azonban már korántsem voltak biztosak, hogy diplomataként is feltétlenül megállja majd a helyét vagy képes lesz megfelelően kezelni egy ilyen bonyolult helyzetet. 

Fegyir Sándor a magyart egyébként erősen töri, ez a videóiból is egyértelműen kiderül, de egy interjúban maga is elismerte, hogy még bőven van mit tanulnia. Elődjénél, Ljubov Nepopnál mindenesetre valószínűleg csak jobb lehet, hiszen az előző nagykövet minden alkalmat megragadott, hogy bírálja a magyar kormányt.

Pétervári Natália ismert kárpátaljai ukrán újságíró úgy vélte, 

Fegyir Sándor a magyar gyökerekkel is rendelkező ukrán kevesek egyike Kárpátalján, aki valóban érdekelt az ukrán–magyar kapcsolatok rendezésében. 

A teljes cikk ITT olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában