Izraeli–palesztin konfliktus

2023.10.28. 07:37

Minden palesztin fogoly szabadulását követeli a Hamász a túszok elengedéséért

Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Izraeli katonák Észak-Izraelben, a libanoni határ térségében 2023. október 28-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Atef Szafadi

Netanjahu: a Hamász elleni háború hosszú és nehéz lesz

A Gázai övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista szervezet elleni háború hosszú és nehéz lesz, és készen állunk rá - jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szombat esti tel-avivi sajtótájékoztatóján.

A miniszterelnök közölte, hogy a Gázában az izraeli csapatok által indított szárazföldi hadművelet a háború második szakasza. A kormányfő ígéretet tett "az ellenség elpusztítására a föld felett és a föld alatt", és ismételten felszólította a palesztin polgári lakosokat, hogy hagyják el a Gázai övezet északi részét, ahol az izraeli támadás összpontosul.

Benjámin Netanjahu a Joav Galant védelmi miniszterrel és Beni Ganzcal, a háborús kabinet tagjával közösen tartott sajtótájékoztatón kijelentette: minden lehetséges erőfeszítést megtesznek a több mint kétszáz túsz kiszabadításáért a szárazföldi hadművelet során.

A kormányfő igennel válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy folytatódnak-e a túszok kiszabadítása érdekében folyó tárgyalások a szárazföldi offenzíva idején.

Benjámin Netanjahu közölte, hogy az izraeli háborús kabinet megvitatta a túszok palesztin foglyokra történő kicserélésének kérdését, de további részleteket nem árult el.

A kormányfő közölte, nem állnak a rendelkezésére olyan adatok, amelyek szerint Iránnak közvetlen köze lett volna a Hamász fegyveresei által október 7-én Izrael ellen elkövetett támadáshoz, de hozzátette, hogy tudomása szerint a Hamász katonai kiadásainak 90 százalékát Teherán finanszírozza.

Sok újságíró lett a gázai ostrom áldozata

Az Izrael és a Hamász közötti háborúban legkevesebb 29 újságíró vesztette életét – közölte a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű szervezet.

A nemzetközi újságíró-jogvédő szervezet helyi idő szerint pénteken New Yorkban kiadott közleményében azt írta:

adataik szerint a háború eddigi három hetében halt meg a legtöbb haditudósító azóta, hogy 1992-ben elkezdtük regisztrálni a világszerte ilyen körülmények között életüket vesztő kollégákat.

A szervezet hozzátette: a halálos áldozatok mellett fel kell panaszolnunk az újságírók zaklatását, letartóztatását és az egyéb olyan intézkedéseket, amelyekkel akadályozzák munkájukat a palesztin területeken és Izraelben.

A teljes cikket a Világgazdaság oldalán olvashatja el.

Több tízezren tüntettek Londonban a palesztinok mellett

Jelentős rendőri készültség mellett hatalmas tüntetés volt szombaton Londonban a palesztinok mellett. A Palestine Solidarity Campaign nevű szolidaritási kampánycsoport szervezte demonstráción több tízezren vettek részt, bár szombat estig a rendőrség nem adott ki hivatalos becslést a résztvevők számáról.

Ez volt a harmadik olyan szombat egymás után, amikor tüntetők vonultak a brit főváros utcáira, tiltakozva a Gázai övezetben zajló izraeli hadműveletek ellen. A múlt szombati demonstráción a Scotland Yard becslése szerint százezren vettek részt.

Az izraeli katonai akció előzményeként a Gázát uraló Hamász iszlamista terrorcsopor fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, több mint 1400 embert meggyilkoltak, háromezret megsebesítettek, és a legutóbbi izraeli adatok szerint 229 túszt a Gázai övezetbe hurcoltak.

A palesztinok mellett tüntetnek Londonban 2023. október 28-án
Fotó: Tayfun Salci / Forrás: MTI/EPA

A szombati londoni tüntetés résztvevői az előző két demonstrációhoz hasonlóan a kormányzati főutcához, a Whitehallhoz vonultak. Innen nyílik a Downing Street, amely a brit miniszterelnökök hivatalának és rezidenciájának nyújt otthont.

Egy tüntető itt rátámadt egy rendőrre, akit könnyebb fejsérüléssel vittek kórházba. A gyanúsítottat őrizetbe vették.

Egy másik tüntetőt a közelben azzal a gyanúval vettek őrizetbe, hogy rasszista jelszavakat hangoztatott és emberöléssel fenyegetett.
   A szombati demonstrációt ezernél több rendőr biztosította.

A Scotland Yard terrorellenes ügyosztálya számos alkalommal felhívta a demonstrációk szervezőinek és résztvevőinek figyelmét arra, hogy a Hamász és az október 7-i terrortámadás nyilvános dicsőítése a brit terrorizmusellenes törvény alapján súlyos bűncselekménynek számít.

A szombati londoni tüntetésen az előzetes hatósági figyelmeztetések ellenére hallható volt a "From the river to the sea, Palestine will be free" (A folyótól a tengerig Palesztina szabad lesz) jelmondat, amely arra utal, hogy az ezt skandálók szerint a szabad palesztin államot a Jordán folyó és a Földközi-tenger között, vagyis jórészt Izrael területén kell létrehozni.

Suella Braverman brit belügyminiszter már a tüntetéssorozat előtt levelet intézett az angliai és a walesi rendőrkapitányságok parancsnokaihoz, annak megfontolására kérve a rendőri vezetőket, hogy a jelmondat, amely korábbi Izrael-ellenes tüntetéseken is rendszeresen elhangzott, nem tekinthető-e Izrael megsemmisítését célzó, erőszakcselekmények végrehajtására irányuló szándék kifejezésének.

A hivatalos rendőrségi adatok szerint rendkívül meredeken emelkedett az antiszemita és iszlámgyűlölő indíttatású bűncselekmények száma Londonban az izraeli-palesztin konfliktus fellángolása óta.

A Scotland Yard közölte, hogy október eleje óta 408 antiszemita incidensről szerzett tudomást. A tavalyi azonos időszakban 28 ilyen jellegű bűncselekményről érkezett bejelentés a brit fővárosban.

Az iszlámellenes incidensek száma a tavaly októberi 65-ről az idén 174-re emelkedett.

A londoni rendőrség a Hamász támadása óta 75 embert vett őrizetbe gyűlölet vezérelte bűncselekmények gyanújával.

Minden palesztin fogoly szabadulását követeli a Hamász a túszok elengedéséért

A Hamász iszlamista palesztin szervezet katonai szárnya szombaton közölte, hogy kész elengedni az Izrael elleni október 7-i támadás során elrabolt túszokat az izraeli börtönökben fogva tartott összes palesztin szabadulásáért cserébe.

A kezünkben lévő nagy számú ellenséges túsz szabadulásának az ára minden (palesztin) elengedése az izraeli börtönökből

 - közölte Abu Obeida, a Hamász katonai szóvivője egy videofelvételen, amelyet a Hamász televíziójában, az al-Akszában tettek közzé.

NETANJAHU, Benjámin
Gazi Hamad, a Hamász iszlamista terrorszervezet politikai döntéshozó testületének tagja (j) és Ahmed Abd al-Hádi, a Hamász libanoni képviseletének tagja sajtótájékoztatót tart Benjámin Netanjahu izraeli kormányfõt ábrázoló gúnyportréval a háttérben Bejrútban 2023. október 28-án
Fotó: Vael Hamzeh / Forrás: MTI/EPA

"Ha az ellenség egy csapásra le kívánja zárni a fogva tartottak kérdését, mi készek vagyunk erre. Ha szakaszonkénti eljárást akar, arra is készen állunk" - mondta.

Az izraeli hatóságok legfrissebb adatai szerint mintegy kétszázharminc túszt raboltak el az október 7-i támadás során, akiket állítólag a Hamász vezette palesztin területen tartanak fogva.

A tervbe vett nagyszabású szárazföldi offenzíva veszélyeire figyelmeztetnek arab államok és az ENSZ

A Gázai övezet elleni nagyszabású izraeli szárazföldi hadművelet veszélyeire figyelmeztetett szombaton Egyiptom, Szaúd-Arábia és az ENSZ, miután Izrael légi és tengeri rakétatámogatással harckocsikat és gyalogságot vezényelt a palesztin területre, és ismét felszólította az övezet északi részének lakosságát, hogy távozzon a déli részbe, mert az előbbit műveleti területnek tekinti.

Joav Gallant védelmi miniszter a televízióban kijelentette: "rengett a föld szombaton Gázában, és a területet irányító Hamász elleni háború új szakaszába lépett".

A hadsereg által közzétett felvételeken látni lehetett, amint harckocsioszlopok vonulnak lassan Gáza nyílt területein, sok közülük feltehetően a határ közelében, harci gépek pedig a Hamász iszlamista szervezet több tucatnyi alagútját és föld alatti bunkerét bombázták.

A pusztítás nyomai az izraeli hadsereg légicsapását követõen a Gázai övezet északi részén 2023. október 28-án
Fotó: Mohamed Szaber / Forrás: MTI/EPA

Később Daniel Hagari, a hadsereg szóvivője felszólította az észak-gázaiakat a délre való menekülésre. "Ezt most nem csak elővigyázatosságból ajánlatos megtenniük a civileknek, és fogy az idő! De a harcok végeztével lehetőség lesz visszatérni" - írta az X-en.

A Gázai övezet egészségügyi minisztériuma közölte, hogy a terület kommunikációs blokádja miatt a legfontosabb intézmények, szervezetek sem tudnak kommunikálni egymással, és ez tovább nehezíti a dolgukat. A legsúlyosabb körülmény, hogy a mentők nem tudnak a sebesülésekről, így segíteni sem képesek. A kórházba szállítást a közelben lévő civilek próbálják megoldani saját járműveikkel.

Elon Musk amerikai üzletember erre reagálva közölte, hogy a SpaceX nevű vállalata általa működtetett Starlink műholdas internetszolgáltató fog segíteni a kommunikációs infrastruktúra pótlásában a Gázai övezetben.

A gázai konfliktus kiszélesedésétől óvott Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök, aki szerint a térség "időzített bombává" válhat. Arra reagálva, hogy pénteken elfogtak több drónt, amely berepült az egyiptomi légtérbe, az államfő leszögezte: a háborús feleknek tiszteletben kell tartaniuk országa szuverenitását. Egyiptom szerint az izraeli határ közelében fekvő Tába és Nuveiba egyiptomi városokra zuhant drónok hat embert megsebesítettek.

Izrael pénteken közölte, hogy ezek az Irán által támogatott jemeni húszi mozgalom drónjai voltak, és izraeli területet akartak támadni.

Az egyiptomi külügyminisztérium szombati közleményben figyelmeztetett egy nagyszabású szárazföldi hadművelet súlyos veszélyeire, a humanitárius és a biztonsági kockázatokra. Felelőssé tette Izraelt az ENSZ-közgyűlés által pénteken elfogadott határozat megsértéséért, amely azonnali, tartós és fenntartható tűzszünetet követelt. A kairói minisztérium ismét felszólította az izraeli felet, hogy könnyítse meg a humanitárius segélyek biztonságos, maradéktalan és tartós eljuttatását a Gázai övezetbe. Hozzátette: a humanitárius tűzszünetet sürgető felszólítások és a Gázába történő bejutás megkönnyítésének az elutasítása elkerülhetetlen humanitárius katasztrófához fog vezetni, és veszélyezteti a térség biztonságát.

Szaúd-Arábia külügyminisztériuma is elítélte a palesztin civilek életét veszélyeztető, tervbe vett gázai szárazföldi hadműveletet.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) tűzszünetet követelt szombaton arra hivatkozva, hogy a kórházak nem képesek evakuálni betegeiket az állandó izraeli légitámadások közben és a szárazföldi hadművelet fenyegetésének árnyékában.

A WHO szerint mély aggodalomra adnak okot a kórházak környékét érő izraeli légicsapások. A szervezet szerint a gázai övezeti kórházak máris a teljesítőképességük határán vannak a nagyszámú sebesült miatt, miközben több ezer polgári személynek is menedéket nyújtanak.

Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa szombaton Genfben kiadott közleményében hangsúlyozta: attól tart, hogy egy kiterjedt hadműveletnek újabb több ezer halálos áldozata lesz a civilek között.

"A humanitárius és emberi jogi következmények nagyon súlyosak és hosszan tartók lesznek" - figyelmeztetett Türk, emlékeztetve a szemben álló feleket a nemzetközi humanitárius joggal kapcsolatos felelősségükre.

António Guterres, az ENSZ éppen Dohában tartózkodó főtitkára kifejezte sajnálkozását a Gázai övezet elleni légitámadások fokozódása és a tervbe vett nagyszabású szárazföldi hadművelet miatt, valamint ismét haladéktalan humanitárius tűzszünetet sürgetett.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is követelte szombaton az ellenségeskedés beszüntetését és a humanitárius segélyek gázai bejutásának lehetővé tételét.

Sok résztvevőt őrizetbe vettek egy tűzszünetet követelő New York-i tüntetésen

Mintegy kétszáz tüntetőt őrizetbe vett a rendőrség New York belvárosában péntek este egy demonstráción, amelyen a szervező csoport (Zsidó hang a békéért) azt követelte Izraeltől, hogy tartson tűzszünetet a Hamász palesztin iszlamista szervezet elleni háborújában.

Több száz tüntető árasztotta el a manhattani Grand Central Terminal vasútállomás épületét az esti csúcsforgalomban, amivel jelentős fennakadást okozott.

Egy héttel korábban hasonló demonstráció volt az amerikai törvényhozás egyik épületében. Ugyanez a zsidó csoport követelt akkor is tűzszünetet Izraeltől. A hatóságok akkor mintegy háromszáz résztvevőt vezettek el.

Nagy amerikai elitegyetemek befolyásos és vagyonos adományozói közül többen bejelentették, hogy felfüggesztik alma materük támogatását, mert az intézmény falain belül hangos, antiszemita felhangú, Izrael-ellenes tüntetéseket szerveztek diákcsoportok.

Protesters gather at New York's Grand Central to demand ceasefire in Gaza
Mintegy kétszáz tüntetőt őrizetbe vett a rendőrség New York belvárosában péntek este egy demonstráción
Fotó: Selcuk Acar / Forrás: Anadolu via AFP

Leon Cooperman milliárdos üzletember, a New York-i Columbia Egyetem egykori hallgatója közölte, hogy noha az elmúlt években mintegy 50 millió dollárt adományozott az egyetemnek, most felfüggeszti a támogatást, pénzét ezután más szervezeteknek adja. Cooperman a hét közepén egy interjúban a Hamászt támogató megmozdulásokat szervező diákokat "eszetlennek" nevezte, és szégyennek, hogy ilyen a Columbia Egyetemen megtörténhet.

Az Egyesült Államok vezető műszaki egyeteme, a massachussettsi műszaki egyetem (MIT) hatszáz korábbi diákja nyílt levélben követelte az intézmény vezetésétől, hogy tegyen lépéseket a zsidó diákok biztonságát fenyegető tüntetések ellen. Az intézményben a napokban tartott palesztinpárti demonstráción intifádát, azaz Izrael elleni fegyveres felkelést követeltek, és azt kiabálták, hogy ez az "egyetlen megoldás".

"Egy egyetemet nem az ott tanuló diákok irányítanak" - ezt a Pennsylvaniai Egyetem egyik korábbi diákja és vezetőségi tagja, jelenlegi támogatója, Vahan Gureghian mondta az egyetemi megmozdulásokkal kapcsolatban. Az üzletember a Fox Digital tévének adott nyilatkozatában óvatosságra intette az érintett egyetemek rektorait, amikor olyan döntéseket szándékoznak hozni, amelyek esetleg aláássák intézményük hírnevét, és amelyekkel kockáztatják az anyagi támogatások elvesztését.

A nagy amerikai magánegyetemek a nagy összegű tandíjak mellett nagyban függnek a korábbi diákokból lett befolyásos személyiségek anyagi támogatásától.

Oroszország szerint a Gáza elleni izraeli légitámadások sértik a nemzetközi jogot

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint a Gázai övezet elleni légitámadások sértik a nemzetközi jogot, és megvan annak a veszélye, hogy évtizedeken át húzódó katasztrófához vezetnek.

Szergej Lavrov erről a BelTA fehérorosz állami hírügynökségnek adott interjúban beszélt, amelyet szombaton tettek közzé.

Amikor elítéljük a terrorizmust, kategorikusan elutasítjuk, hogy valaki a nemzetközi humanitárius jog normáit megsértve reagáljon a terrorizmusra, beleértve azt, hogy válogatás nélkül támadjon olyan célpontokat, ahol köztudottan polgári személyek vannak jelen, közöttük a foglyul ejtett túszok

 - jelentette ki Szergej Lavrov.

Lehetetlen elpusztítani a Hamász iszlamista palesztin szervezetet - amit Izrael ígért - anélkül, hogy elpusztítanák Gázát a civil lakosainak többségével együtt - tette hozzá az orosz külügyminiszter.

"Ha Gázát lerombolják és a 2 millió lakosát elűzik, mint ahogyan egyes izraeli és külföldi politikusok javasolják, ez több évtizedes, ha nem évszázados katasztrófához vezet" - figyelmeztetett Szergej Lavrov.

Oroszország, amely az azonnali tűzszünetet és a kétállami megoldást támogatja, feldühítette Izraelt azzal, hogy Moszkvába hívta a Hamász küldöttségét. Lavrov szerint Moszkva továbbra is szoros kapcsolatokat ápol Izraellel is.

"Továbbra is teljeskörű kapcsolatban állunk Izraellel, és a nagykövetünk rendszeresen érintkezik velük"- mondta a külügyminiszter.

Jeleket küldünk azzal kapcsolatban, hogy keressük a békés megoldást, és azon vagyunk, hogy ne folytassák a +felperzselt föld+ stratégiáját

 - mondta.

Kijev és a Nyugat azzal vádolja Oroszországot, hogy ő maga is polgári személyekre támad Ukrajna-szerte. Moszkva állítása szerint nem szándékosan vesz célba civileket, csak katonai célpontok ellen támad.

A Gázai övezetben több száz épület teljesen megsemmisült a palesztin polgári védelem szerint

Több száz épület "teljesen megsemmisült" a Gázai övezetben az éjszakai izraeli bombázásokban - közölte szombaton a palesztin polgári védelem.

Épületek és házak százai semmisültek meg teljesen, és több ezer további otthon is megrongálódott

 - mondta Mahmúd Basszal, a Hamász iszlamista szervezet ellenőrzése alatt álló terület polgári védelmi szóvivője az AFP hírügynökségnek.

Az éjszakai intenzív bombázás után nem lehet ráismerni Gáza városra és az északi kormányzóságokra - tette hozzá.

Az AFP által közölt szemtanúi beszámoló szerint a legsúlyosabb izraeli bombázás az éjszaka két kórház, a gázai al-Sifa és az indonéz adományokból felépült intézmény körüli területekre összpontosult az övezet északi részén.

Néhány órával az éjszakai bombázások megkezdése előtt az izraeli hadsereg azzal vádolta meg a Hamászt, hogy "kórházakból folytat háborút" és "élő pajzsként" használja a lakosságot, amit azonban az iszlamista szervezet kategorikusan tagad.

Eközben a palesztin fegyveresek továbbra is támadják rakétákkal az övezethez közeli izraeli településeket a hadsereg közlése szerint. Emiatt gyakran megszólalnak a légoltalmi szirénák ezeken a helyeken. Az Izrael déli szegletében fekvő, tengerparti Zikim falura mért támadás elkövetőjeként jelentkezett a Hamász fegyveres szárnya, az Izzedín el-Kasszám Brigádok.

A háborút az robbantotta ki, hogy a Hamász október 7-én súlyos és kegyetlen támadást indított izraeli települések ellen.

Török elnök: Izrael "azonnal hagyja abba ezt az őrültséget", állítsa le a támadásokat

Recep Tayyip Erdogan török elnök felszólította szombaton Izraelt, hogy állítsa le a Gázai övezet támadását.

Izrael "azonnal hagyja abba ezt az őrületet"! - követelte a politikus.

Az államfő az X-en közzétett üzenetében azt írta: "Izrael az éjjel fokozta a Gázai övezet bombázását, amely ismét nők, gyermekek, ártatlan civilek ellen irányult, és még súlyosabbá tette a humanitárius válságot. Izraelnek azonnal fel kell hagynia ezzel az őrültséggel, le kell állítania a támadásait".

Israeli attacks continue on the 21st day in Gaza
Az izraeli támadásban megsebesült gyermeket szállítanak a gázai  Al-Shifa Kórházba 2023. október 27-én
Fotó: Ashraf Amra / Forrás: Anadolu / AFP

Erdogan egyúttal felszólította pártja (Igazság és Fejlődés Pártja/AKP) szombat esti isztambuli nagygyűlésének résztvevőit, hogy adjanak hangot kiállásuknak a palesztin nép mellett az Izrael általi üldöztetéssel szemben.    

A török államfő bejelentette, hogy maga is részt vesz ezen a palesztinok melletti nagygyűlésen a régi Atatürk repülőtéren.

Erdogan az elmúlt napokban egyre hevesebben bírálta Izraelt a Gázai övezet elleni támadásai miatt, amelyekkel az övezetet uraló Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-i kegyetlen, izraeli adatok szerint ezernégyszáz ember halálát okozó támadását torolja meg. Először még önmérsékletre szólította fel a feleket, de a gázai kórházat érő múlt heti rakétacsapás után, amelyet ő Izraelnek tulajdonít,

 megváltoztatta a hozzáállását, népirtásnak nevezte azt, és ezt az ítéletét azóta sem vizsgálta felül.

Az elnök szerdán bejelentette, hogy lemond minden izraeli utazási tervéről, és elítélte a Nyugat képtelenségét a gázai háború megállítására.

Sok újságíró lett a háború áldozata

Az Izrael és a Hamász közötti háborúban legkevesebb 29 újságíró vesztette életét

 - közölte a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű szervezet.

A nemzetközi újságíró-jogvédő szervezet helyi idő szerint pénteken New Yorkban kiadott közleményében azt írta: "adataik szerint a háború eddigi három hetében halt meg a legtöbb haditudósító azóta, hogy 1992-ben elkezdtük regisztrálni a világszerte ilyen körülmények között életüket vesztő kollégákat". A szervezet hozzátette: "a halálos áldozatok mellett fel kell panaszolnunk az újságírók zaklatását, letartóztatását és az egyéb olyan intézkedéseket, amelyekkel akadályozzák munkájukat a palesztin területeken és Izraelben".

Az újságírók civilek, akiket védeni kell, és a szándékos károkozás nekik vagy a médiainfrastruktúrában háborús bűncselekménynek minősülhet

 - tette hozzá a CPJ.

Hivatalos: az izraeli egységek bejutottak Gázába, komoly harc folyik

Az izraeli szárazföldi erők a Gázai övezeten belül vannak, miután az éjszaka folyamán észak felől behatoltak az enklávéba – idézte a CNN Daniel Hagarit, az izraeli hadsereg szóvivőjét szombat délelőtt. Az erőink „behatoltak a Gázai övezetbe és kiterjesztették a szárazföldi műveletet, amelyben gyalogsági, páncélos és műszaki egységek, valamint a tüzérség vesz részt” – nyilatkozta Hagari egy Tel-Avivban tartott sajtótájékoztatón.

Az egységeink a terepen vannak és harcolnak

– mondta anélkül, hogy további részleteket közölt volna. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivőjének szavai megerősítik, hogy a katonai művelet jelentős bővülésen ment keresztül. 

Az izraeli hadsereg légicsapást mér a Gázai övezetre Dél-Izraelből nézve 2023. október 28-án
Fotó: Hannibal Hanschke / Forrás: MTI/EPA

A cikk szerint azonban úgy tűnik, hogy még nem indult nagyobb szárazföldi offenzíva, amelynek célja a terület jelentős részének elfoglalása és megtartása lesz majd. Hagari elmondta, hogy 

a hadsereg nem szenvedett veszteségeket az éjszakai harcokban,

és hozzátette: „továbbra is mindent megteszünk annak érdekében, hogy erőink biztonságban legyenek”. A túszokkal kapcsolatban elmondta: 

Hazatérésük a legnagyobb nemzeti erőfeszítésünk, és minden operatív tevékenységünk ennek a célnak a megvalósítására irányul.

A Fehér Ház elismerte: félnek a zsidó diákok az amerikai egyetemeken

Ami egyes amerikai egyetemeken történik Izrael-ellenes tüntetésként, az kimeríti az antiszemitizmust – ismerte el pénteken a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának koordinátora. John Kirby egy sajtóbeszélgetésen kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, hogy vannak felsőoktatási intézmények, ahol a zsidó diákok félnek, és megfélemlítést szenvednek el, ami

„elfogadhatatlan” és „ellentétes azzal, amit az Egyesült Államok képvisel”.  

A fehér házi illetékes ugyanakkor arról is beszélt, hogy a muszlimok elleni gyűlölet sem elfogadható, ami széles körben tapasztalható. 

John Kirby kifejtette, hogy a Közel-Keleten kialakult konfliktusnak nincs köze az iszlám világ és a nyugat közötti szembenálláshoz, hanem egy terrorszervezet támadása következtében alakult ki a konfliktus. Megállapította, hogy Washington tovább dolgozik az izraeli-szaúdi kapcsolatok normalizálásán, az izraeli-palesztin viszony rendezését illetően pedig a kétállami megoldásban hisz.

Arról is beszélt, hogy 

az Egyesült Államok továbbra sem húz meg "vörös vonalat" Izrael számára, hanem feltétel nélkül biztosítja a katonai támogatást a Hamász elleni műveletekhez.

John Kirby az izraeli hadsereg által a Gázai-övezetben végrehajtott szárazföldi műveleteket többszöri kérdésre sem kommentálta, és úgy vélte, hogy annak nem lesz következménye a Hamász által fogolyként tartott külföldiek elengedésére vonatkozó tárgyalások eredményességére.

A Nemzetbiztonsági Tanács koordinátora beszámolt arról, hogy az Egyesült Államok továbbra is aktívan tárgyal és szeretne elérni egy humanitárius szünetet a katonai műveletekben, ami lehetőséget biztosítana a Gázai-övezetben rekedt külföldiek számára a távozásra. Ugyanakkor megismételte, hogy jelenleg a Hamász fegyveresei azok, akik nem engedik Egyiptom felé távozni az ott tartózkodó amerikai állampolgárokat.

Otthonában likvidálták a Hamász egyik vezérét

Izrael azt állítja, hogy megölte a Hamász vezérét, aki koordinálta az október 7-i légi inváziót. Aszem Abu Rakaba szombaton egy izraeli támadásban vesztette életét – írja többek közt a portugál sajtó. Az Izraeli Védelmi Erők közleményében kijelentette, hogy Rakaba koordinálta azokat a Hamász-tagokat, akik siklóernyőkkel törtek be Izrael területére. Megemlítik azt is, hogy Rakaba részt vett a Gázai övezettel szomszédos területeken elkövetett mészárlás megtervezésében, emellett pedig felelős még az izraeli hadsereg bázisai elleni dróntámadásokért is.

A Hamász-vezetőt vadászrepülők lőtték ki. Az akcióról felvétel is készült, amely az X közösségi oldalon megtekinthető. Rakabát otthonában likvidálták.

Jelenleg az izraeli hadsereg fokozza a szárazföldi hadműveleteit a Gázai övezetben.

Izrael megüzente: elkezdjük a visszafizetést

Miután Izrael bejelentette gázai övezeti műveleteinek kiszélesítését, az ENSZ szerint ennek eredménye epikus méretű humanitárius katasztrófa lesz az elkövetkező évekre nézve. Friss hírek az izraeli háborúról.

Izrael péntek este csapásokat intézett a Gázai övezet ellen, a támadássorozat miatt leállt internet és kommunikáció a blokád alatt álló területen, így a 2,3 millió palesztin lakost teljesen elzárták a külvilágtól.  Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közölték, hogy légi és szárazföldi erőik támadását fokozzák az övezetben. Daniel Hagari, az IDF szóvivője elmondta, hogy a légitámadások a Hamász alagutak és más célpontok ellen irányultak, és figyelmeztették Gáza város lakóit, hogy induljanak el dél felé – írja a The Guardian.

Az izraeli kormány egyik magas rangú tanácsadója úgy fogalmazott, hogy a Hamász „érezni fogja a haragunkat ma este” . „Ma este elkezdjük a visszafizetést” – mondta Mark Regev.

Ha ennek vége lesz, Gáza egészen más lesz

– tette hozzá. A Gázát uraló Hamász tudatta, hogy válaszul rakétákat lőttek ki Izraelre. „Rakéták sorozatait indítottuk a megszállt területek (Izrael) felé, válaszul a civilek elleni mészárlásra” – közölte az al-Kasszám Brigádok Telegram-oldalán. Az izraeli sajtó szerint a terroristák rakétáikat Tel-Aviv, Izrael központi része és Ciszjordánia megszállás alatt álló északi része ellen indították. 

A Vörös Félhold, az Egészségügyi Világszervezet, az Orvosok Határok Nélkül, az Unicef ​​és más segélyszervezetek azt mondták, hogy minden kapcsolatuk megszakadt a gázai alkalmazottaikkal. Az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynöksége arra figyelmeztetett, hogy „sokan fognak meghalni” Gázában. „Emberek halnak meg Gázában, nemcsak bombák és a rakéták  miatt, hanem hamarosan sokkal többen fognak meghalni az ostrom következményei miatt”

 – mondta Philippe Lazzarini, az ügynökség vezetője.

Az ENSZ Közgyűlése azonnal határozattal reagált az eseményekre:

humanitárius fegyverszünetre szólította fel Izraelt, amelyet a zsidóállam kategorikusan elutasított, a Palesztin Hatóság pedig üdvözölte a döntést. A gázai humanitárius rendszer teljes összeomlás előtt állt – mondta az ENSZ-főtitkár.

A Hamász szombaton közölte, hogy gázai fegyveresek készek „teljes erővel” szembe szállni Izraellel szembe. A palesztin fegyveres csoport korábban azt közölte, hogy harcosai az izraeli erőkkel csaptak össze a gázai övezet északkeleti részén, Beit Hanúnban és Al-Bureij központi területén.

Az Egyesült Államok közölte, hogy a kelet-szíriai csapásokkal igyekezett csökkenteni az iráni kötődésű milíciák lőszerkészletét, de ragaszkodott hozzá, hogy nem akarja kiterjeszteni a közel-keleti konfliktust. A két helyszínen végrehajtott csapások Iránhoz köthető csoportok amerikai erők elleni támadásait követték Irakban és Szíriában. Joe Biden amerikai elnök a képviselőház elnökének, Mike Johnsonnak küldött pénteki levelében kijelentette, hogy az Egyesült Államok készen áll a további lépésekre.

A Human Rights Watch szerint a Gázai övezetben a csaknem teljes telekommunikációs infrastruktúra áldozata lett az esti támadásoknak. Számos nemzetközi ügynökség és nem kormányzati szervezet közölte, hogy pénteken elveszítették a kapcsolatot a gázai alkalmazottaikkal, köztük az ENSZ humanitárius ügynökségével, az OCHA-val, az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordinációs Hivatalával. 

Megrázó felvételek a pokollá változott Gázából 

A közösségi médiában rengeteg felvételt osztottak meg arról, hogyan élik meg a civilek a folyamatos bombázást. Az egyik videón egy gázai kórházat mutatnak be, melynek folyosóin egymás hegyén-hátán fekszenek a holttestek.

Az izraeli hadsereg pénteken bejelentette: kiszélesíti a szárazföldi erők műveleteit. Ez azt jelenti, hogy egyre közelebb kerülünk a teljes körű izraeli offenzíva megindulásához.

Az elmúlt 24 órában a Gázai övezetet teljesen elvágták a külvilágtól: se víz, se áram, se internet, se üzemanyag nem áll a civilek rendelkezésére – egyes beszámolók szerint ugyanakkor a Hamásznak vannak készletei, ezeket azonban nem bocsájtják a polgári lakosság kezére.

New Yorkban százakat vettek őrizetbe a Gázai övezet izraeli bombázása elleni tüntetésen

Több száz embert őrizetbe vettek a hatóságok pénteken New Yorkban egy zsidó mozgalom által szervezett, a Gázai övezet izraeli bombázása elleni tüntetésen - közölte a rendőrség és a szervezők.

A New York-i rendőrség legalább 200 ember őrizetbe vételéről számolt be, a szervezők pedig azt állították, hogy több mint 300 embert tartóztattak le, amikor a tüntetést a New York-i Grand Central pályaudvaron belül feloszlatták.

A helyszínen készült fényképeken bilincsbe vert fiatalok hosszú sora látható, akik fekete pulóvereket viseltek, amelyeken fehérrel a "Nem a mi nevünkben (történik)"  és a "Tűzszűnet", valamint a "Tűzszünetet most" felirat volt olvasható.

A tömeges ülősztrájkot a Jewish Voice for Peace-New York City, vagyis a Zsidó Hang a Békéért csoport New York-i részlege szervezte, amely részeként több ezer résztvevő zárta el a vasútállomás fő csarnokát. Ez volt "a legnagyobb polgári engedetlenségi akció, amelyet New York City húsz éve látott" - mondták.

A felvételeken látszott, hogy az állomás tele van tüntetőkkel, akik "A palesztinoknak szabadnak kell lenniük" és "Gyászoljuk a halottakat, harcoljunk, mint a pokol az élőkért" feliratú transzparenseket is feltartottak.

Több száz embert őrizetbe vettek a hatóságok pénteken New Yorkban egy zsidó mozgalom által szervezett, a Gázai övezet izraeli bombázása elleni tüntetésen
Fotó: Kena Betancur  / Forrás: AFP

May Ye rabbi a szervezők által kiadott nyilatkozatban azt írta: 

A szombat általában a pihenés napja, de nem engedhetjük meg magunknak, hogy pihenjünk, miközben népirtást hajtanak végre a nevünkben.

 "A palesztinok és az izraeliek élete összefonódik, és a biztonság csak az igazságosságból, az egyenlőségből és a mindenki számára biztosított szabadságból fakadhat" - tette hozzá.

A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint mintegy 230 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi hatóságok szerint az izraeli válaszcsapásokban azóta már több mint 7326 ember halt meg a Gázai övezetben, főként civilek, köztük több mint háromezer gyermek. A sebesültek száma pedig 19 ezerhez közelít.

Romlik a helyzet Gázában, már az újságírók sincsenek biztonságban

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) a Reuters pénteken közzétett jelentése szerint közölte a nemzetközi hírügynökségekkel, hogy nem tudják garantálni a Gázából tudósító újságírók biztonságát. A Reuters és az Agence France Presse (AFP) nemzetközi hírügynökségek a héten felvették a kapcsolatot az izraeli hadsereggel, hogy biztosítsák, a Gázai övezetben tartózkodó újságíróik nem lesznek izraeli légicsapások célpontjai.

Israel's intense airstrikes continue towards Gaza
Füst a Gázai övezetben az izraeli hadsereg csapása után 2023. október 27-én
Fotó: Ali Jadallah / Forrás: Anadolu / AFP

A CNN cikke szerint az IDF levélben válaszolt mindkét ügynökségnek, amelyben azt írta, hogy „a Hamász minden katonai tevékenységét célba veszik Gáza egész területén, és ilyen körülmények között nem tudják garantálni [munkatársaik] biztonságát, ezért nyomatékosan felszólítják őket, hogy tegyenek meg minden szükséges intézkedést biztonságuk érdekében”.

A levélben az is szerepel, hogy a Hamász szándékosan helyezett katonai műveleteket „újságírók és civilek közelébe”. A Hamász nem válaszolt azonnal arra a kérdésre, hogy igazak-e ezek az IDF által felhozott állítások. 

Ez történt pénteken

Előző napi tudósításunkat ITT olvashatja.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában