Izraeli–palesztin konfliktus

2023.12.23. 07:32

A Hamász és az Iszlám Dzsihád több száz tagját tartóztatták le

Az izraeli–palesztin háború 78. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Izraeli katonák egy Hamász-alagút bejáratánál Gázában 2023. december 15-én

Forrás: Jack Guez

Fotó: AFP

Több tucat palesztin fegyveres halt meg egy izraeli légicsapásban a Gázai övezetben

A Hamász palesztin terrorszervezet több tucat fegyverese vesztette életét, amikor Izrael légicsapást mért a Gázai övezetben egy épületre – közölte szombaton az izraeli hadsereg (IDF). 

A légicsapást megelőzően az izraeli szárazföldi csapatok tüzet nyitottak a palesztin fegyveres csoportra, amelynek tagjai ezután behúzódtak az épületbe, amelyet közleményében az IDF a palesztin iszlamista szervezet egyik központjának nevezett.

 A támadás következtében megsemmisült több közeli épület is, amelyeket úgyszintén a Hamász használt. Az izraeli erők beszámoltak arról is, hogy aknavető-lövedékeket, robbanóanyagokat és rakétákat találtak egy bölcsődében a Gázai övezet déli részén. Az IDF fotókat is közzétett a lerakatról.

Izrael azzal vádolja a Hamászt, hogy fegyveresei civil létesítményeket használnak fedezékül, a terrorszervezet azonban ezt váltig tagadja.

Az izraeli hadsereg közleményében kitért arra, hogy katonái az elmúlt hét alatt palesztin terrorszervezetek több mint 200 tagját ejtették foglyul, akiket Izraelbe vittek kihallgatásra. A hadsereg közlése szerint a fegyveresek egy része önként adta meg magát; jelenleg mintegy 700 iszlamista terroristát tartanak fogságban. 

Az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) közben szombaton azt közölte, hogy egy alkalmazottja és tágabb családjának 70 tagja vesztette életét egy pénteki izraeli légicsapásban Gázaváros közelében. Az arab média jelentése szerint 76 ember halt meg a támadás következtében. Az izraeli hadsereg közölte, vizsgálatot indít az ügyben.

Kiújultak a támadások az Izrael és Libanon közötti határon is. Az IDF közlése szerint izraeli katonák egy katonai épületet és az Irán által támogatott Hezbollah síita milíciához tartozó egyéb épületeket támadtak meg a szomszédos országban az éjszaka folyamán. Eközben több rakétakilövést és aknavető-támadást is rögzítettek Libanonból Izrael felé. A hadsereg tájékoztatása szerint az izraeli Manara városában rakétaveszély miatt légiriadót rendeltek el. Izrael tüzérségi csapást mért azokra a helyekre, ahonnan a rakétákat indították. Az NNA libanoni hírügynökség három izraeli légitámadásról számolt be dél-libanoni területek ellen.

Izrael azt állítja, a Hamász és az Iszlám Dzsihád több száz tagját tartóztatták le

Izraeli közlemény szerint az elmúlt héten a Hamász és az Iszlám Dzsihád 200 tagját tartóztatták le, és vitték be az országba, hogy kihallgathassák őket – számol be a BBC. A gyanúsítottak egy része a civil lakosság körében bujkált, és önként adta meg magát. Így összesen már 700 palesztin fegyverest tartóztattak le azóta, hogy megkezdte az izraeli hadsereg a Hamász felszámolását célzó katonai műveletét Gázában.

A Hamász ugyanakkor azt mondja, főként nőket és gyerekeket öltek meg az izraeliek. A terrorszervezet által irányított egészségügyi minisztérium azt közölte, az invázió kezdete óta legalább 20 ezer ember halt meg és 50 ezer megsebesült Gázában.

A BBC megjegyzi, hogy nem tudja ellenőrizni az állításokat.

Irán azonnali tűzszünetet sürget a Gázai övezetben

Irán ismételten azonnali tűzszünetre szólított fel a Gázai övezetben a szombaton Teheránban Palesztináról tartott nemzetközi konferencián.

A nemzetközi közösségnek szavatolnia kell a háború és a népirtás azonnali leállítását Gázában

– hangsúlyozta Nasszer Kanaáni külügyi szóvivő. Szavai szerint a túlnyomórészt muszlim országok képviselőinek részvételével zajló egynapos konferencia célja, hogy a nemzetközi figyelmet a palesztinok szenvedéseire irányítsa, valamint Izraelt és az Egyesült Államokat arra késztesse, hogy gondolják át a konfliktussal kapcsolatos stratégiájukat. 

Irán a Hamász palesztin terrorszervezet Izrael elleni október 7-i támadása óta többször is támogatásáról biztosította a Hamászt, de hevesen tagadta közvetlen részvételét a konfliktusban.

Ali Hamenei ajatollah, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője szombaton azzal vádolta az Egyesült Államokat és a Nyugatot, hogy támogatja a gázai konfliktusban elkövetett izraeli háborús bűnöket és a palesztinokkal szembeni népirtást. 

Ez azt mutatja, hogy az Egyesült Államok és a Nyugat emberi jogi követelései hazugok

– jelentette ki az IRIB állami műsorszolgáltatónak. Szombaton telefon megbeszélést folytatott Ebrahim Raiszi iráni és Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök a Gázai övezetben történt legutóbbi eseményekről és a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok rendezéséről. Az iráni állami televízió szerint Raiszi közölte: 

Irán kész minden tőle telhetőt megtenni a palesztinokkal szembeni népirtás megállításért és segélyeket küldeni a palesztinoknak.

Izraeli kötődésű hajót ért támadás az Arab-tengeren

Pilóta nélküli légi jármű talált el egy izraeli kötődésű kereskedelmi hajót az Arab-tengeren, India nyugati partjainál, a támadás tüzet okozott - közölte szombaton az Ambrey nevű, hajózási biztonsággal foglalkozó brit magáncég szombaton.

Az incidens az indiai Veravaltól 200 kilométerre délnyugatra történt. A libériai lobogó alatt közlekedő vegyianyag-szállító tartályhajón a tüzet eloltották, kisebb szerkezeti károk keletkeztek, a legénység egyik tagja sem sebesült meg.

Az elmúlt időszakban az Irán által támogatott jemeni húszi lázadók több rakéta- és dróntámadást hajtottak végre Vörös-tengeren haladó, izraeli kötődésű vagy oda tartó hajók ellen, amit azzal indokoltak, hogy ezzel a palesztinok ügyét támogatják.

Íme a Hamász föld alatti labirintusának egy szakasza belülről (videó)

Az izraeli hadsereg speciálisan kiképzett kutyájának hátára rögzített kamera rögzítette a felvételt, amelyre a Magyar Nemzet hívta fel a figyelmet.

Újabb tűzharc az izraeli-libanoni határon

Izraeli légicsapás érte a dél-libanoni Kafr Kila falut – írta az Al Jazeera. A támadásra azt követően került sor, hogy az izraeli hadsereg közölte, hogy egy katonája meghalt, egy másik pedig megsebesült az izraeli-libanoni határon pénteken lezajlott tűzpárbajban.

Füst gomolyog a libanoni Kfar Kila faluja fölött egy izraeli támadás után 2023. december 21-én
Forrás: AFP

Bár a Hezbollah és az izraeli erők között az elmúlt napokban egyre intenzívebbé váltak a tűzváltások, ezek nagyrészt a határ menti területekre korlátozódtak – írta a portál.

Eddig összesen 472 izraeli katona vesztette életét

A közel-keleti konfliktus eszkalációja óta összesen 472 izraeli katona vesztette életét – áll izraeli hadsereg (IDF) szombati közleményében.

Izraeli katonák a gázai Sudzsajja negyedet kémlelik távcsővel a Gázai övezet határtérségében, Dél-Izraelből 2023. december 21-én
Fotó: Abir Szultan / Forrás: MTI/EPA

Szombaton hajnalban egy 19 éves izraeli őrmester vesztette életét, amikor az Irán-barát libanoni Hezbollah síita fegyveres szervezet ágyúkkal lőtt Libabon felől.

Átlagosan tíz percenként hal meg egy gyerek a Gázában

Több tucat ember, köztük gyerekek vesztették életüket, amikor péntek éjszaka Izrael tüzérségi és rakétatámadást hajtott végre a Gázai övezetben lévő Dzsabalija menekülttábor ellen. A támadás során számos lakóépület is találatot kapott. Helyiek elmondása szerint a tűz alatt álló mentők és mantőalakulatok nem tudtak időben segítséget nyújtani a sebesülteknek.

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF)  azzal számol, hogy a következő hetekben legalább tízezer, életveszélyesen alultáplált, 5 éven aluli gyermek lesz a Gázai övezetben. A szervezet szerint a térségben élő kisgyermekek több mint 80 százaléka nem jut elegendő élelmiszerhez, a kórházak több mint a kétharmada már nem működik az üzemanyag, a víz és létfontosságú gyógyszerek hiánya miatt, vagy azért, mert súlyos károkat szenvedtek el a támadások következtében.

Gázai életkép 2023. december 21-én
Fotó: Fatima Sbair / Forrás: MTI/AP

Október végén az UNICEF arról számolt be, hogy naponta több mint 400 gyermek hal vagy sebesül meg az izraeli hadsereg által intenzíven lőtt Gázai övezetben. Az ENSZ egy másik intézménye, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a Gázai övezetben átlagosan 10 percenként hal meg egy gyerek.

Azonnali tűzszünetet sürget a WHO vezetője

Tedros Adhanom Ghebreyesus, az Egészségügyi Világszervezet vezetője az ENSZ Biztonsági Tanácsának a gázai segélyek növelésére felszólító határozatát üdvözölte, ugyanakkor kijelentette, hogy az azonnali tűzszünet a legsürgetőbb követelmény.

„Nem lehet figyelmen kívül hagyni a háború eddigi pusztításait, köztük a több mint 20 000 emberéletet követelő veszteséget, túlnyomórészt nők és gyermekek, és a több mint 53 000 sebesültet” – tette közzé az X-en.

Folyamatos légicsapások Gázában

Izrael pénteken késő éjjel is folytatta a Gázai övezet bombázását, és folyamatos légicsapásokról és bombázásokról érkeztek jelentések – írta a BBC. 

A palesztin média szerint a nuseirati menekülttáborra mért izraeli légicsapás legalább 18 ember halálát okozta. Egy másik táborban, Bureijben az embereket az izraeli hadsereg arra utasította, hogy vonuljanak délre, mivel folytatta szárazföldi offenzíváját.

Fontos döntések az ENSZ Biztonsági Tanácsában

Egy heti késlekedés és az amerikai vétó elkerülését célzó intenzív tárgyalások után az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken határozatot fogadott el, amely

a Gázai övezetnek szánt humanitárius segítség felgyorsítására szólít fel, és sürgős lépéseket szorgalmaz „az ellenségeskedések fenntartható beszüntetése feltételének megteremtésére”.

Az Egyesült Államok tartózkodott, hogy a tizenöt tagú testület képes legyen elfogadni az Egyesült Arab Emírségek által kidolgozott határozattervezetet. A többi tag a tervezet mellett szavazott, kivéve Oroszországot, amely szintén tartózkodott.

A Washington megnyerését célzó intenzív tárgyalások eredményeképpen a tervezet nem vonja kétségbe Izrael jogát arra, hogy ellenőrizze a 2,3 milliós gázai lakosságnak szánt összes humanitárius segélyt. Izrael ellenőrzi az egyiptomi Rafah és az izraeli ellenőrzés alatt lévő Kerem Salom átkelőket.

Az ellenségeskedések beszüntetéséről szóló gyengített szövegváltozat a tanács több tagjának csalódást okozott,

így a vétójoggal rendelkező Oroszországnak, valamint több arab, illetve az Iszlám Együttműködés Szervezete tagállamainak, amelyek diplomaták szerint

úgy értelmezik a döntést, mint amely felhatalmazza Izraelt az október 7-i támadás utáni további fellépésekre a Hamász ellen.

Az elfogadott határozat „sürgős lépéseket” sürget, hogy haladéktalanul szavatolják a biztonságos, akadálytalan és kiterjesztett hozzáférést a humanitárius segítséghez, és teremtsék meg az ellenségeskedések beszüntetésének fenntartható feltételeit. Az eredeti szövegtervezet „az ellenségeskedések sürgős és fenntartható beszüntetésére” szólított fel a segélyszállítmányokhoz való hozzáférés érdekében.

Az elfogadott változattal a tanács lényegében teljes mozgásszabadságot biztosít az izraeli fegyveres erőknek a Gázai övezetben folytatott további tisztogatáshoz – jelentette ki a szavazás előtt a BT ülésén Vaszilij Nyebenzja, Oroszország állandó ENSZ-képviselője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában