Izraeli–palesztin konfliktus

2023.12.22. 05:53

Izrael felszámolta a Hamász vezetőinek gázavárosi alagútrendszerét

Hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

Izraeli katonák a Gázai övezet határtérségében, egy dél-izraeli gyülekezési ponton 2023. december 21-én

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Abir Szultan

Több humanitárius segélyt sürget Gázának az ENSZ Biztonsági Tanácsa

Egy heti késlekedés és az amerikai vétó elkerülését célzó intenzív tárgyalások után az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken határozatot fogadott el, amely a Gázai övezetnek szánt humanitárius segítség felgyorsítására szólít fel, és sürgős lépéseket szorgalmaz „az ellenségeskedések fenntartható beszüntetése feltételeinek megteremtésére”.

Az Egyesült Államok tartózkodott, hogy a tizenöttagú testület képes legyen elfogadni az Egyesült Arab Emírségek által kidolgozott határozattervezetet. A többi tag a tervezet mellett szavazott, kivéve Oroszországot, amely szintén tartózkodott.

A Washington megnyerését célzó intenzív tárgyalások eredményeképpen a tervezet nem vonja kétségbe Izrael jogát arra, hogy ellenőrizze a 2,3 milliós gázai lakosságnak szánt összes humanitárius segélyt. Izrael ellenőrzi az egyiptomi Rafah és az izraeli ellenőrzés alatt lévő Kerem Salom átkelőket.

Az ellenségeskedések beszüntetésről szóló gyengített szövegváltozat a tanács több tagjának csalódást okozott, így a vétójoggal rendelkező Oroszországnak, valamint több arab, illetve az Iszlám Együttműködés Szervezete tagállamainak, amelyek diplomaták szerint úgy értelmezik a döntést, mint amely felhatalmazza Izraelt az október 7-i támadás utáni további fellépésekre a Hamász ellen.

Az elfogadott határozat „sürgős lépéseket” sürget, hogy haladéktalanul szavatolják a biztonságos, akadálytalan és kiterjesztett hozzáférést a humanitárius segítséghez, és teremtsék meg az ellenségeskedések beszüntetésének fenntartható feltételeit. Az eredeti szövegtervezet „az ellenségeskedések sürgős és fenntartható beszüntetésére” szólított fel a segélyszállítmányokhoz való hozzáférés érdekében.

Az elfogadott változattal a tanács lényegében teljes mozgásszabadságot biztosít az izraeli fegyveres erőknek a Gázai övezetben folytatott további tisztogatáshoz – jelentette ki a szavazás előtt a BT ülésén Vaszilij Nyebenzja, Oroszország állandó ENSZ-képviselője.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának az izraeli–palesztin konfliktussal foglalkozó ülése az ENSZ New York-i székházában 2023. december 22-én
Fotó: Sarah Yenesel / Forrás: MTI/EPA

Szkeptikusan fogadta a Biztonsági Tanácsban elfogadott határozatot António Guterres, a világszervezet főtitkára, aki kijelentette: reméli, hogy a dokumentum megnyithatja az utat a humanitárius fegyverszünet előtt, ugyanakkor „haladéktalanul sokkal többre van szükség”.

A humanitárius tűzszünet az egyetlen, amely révén kielégíthetők a gázaiak szükségletei és véget lehet vetni a mostani rémálomnak

– mondta New Yorkban António Guterres.

„Izrael folytatja a gázai háborút, amíg szabadon nem engednek minden túszt, és fel nem számolják a Hamászt a Gázai övezetben” – írta az X mikroblog portálon Eli Kohen izraeli külügyminiszter péntek este. Izrael álláspontja szerint amúgy sem változhat a szállítások fölötti ellenőrzés. Izrael biztonsági okokból tovább folytatja minden, a Gázai övezetbe belépő humanitárius segély ellenőrzését – írta Kohen.

Izrael attól tart, hogy a Gázába érkező segélyszállító teherautók fegyvereket is szállíthatnak.

A Hamász iszlamista palesztin szervezet péntek esti közleményében leszögezte, hogy az ENSZ-határozat nem elégséges az elszegényedett övezet szükségleteinek kielégítésére. „Az elmúlt öt napban az amerikai kormányzat keményen dolgozott, hogy megfossza a határozatot a lényegétől, és létrehozza ezt a gyenge változatot. megakadályozza a nemzetközi közösség akaratának teljesülését és az ENSZ-közgyűlést, hogy leállítsa a védtelen palesztin népünk elleni izraeli agressziót” – áll a közleményben. 

Halottnak nyilvánítottak egy újabb gázai túszt Izraelben

Halottnak nyilvánítottak Izraelben egy újabb gázai túszt, Gadi Haggájt – jelentette közössége, Nir Óz kibuc pénteken. A hetvenhárom éves Haggájt feleségével, a hetvenéves Judy Weinsteinnel együtt hurcolták Gázába október 7-én az iszlamista Hanász terroristái. Weinsteint sebesülten továbbra is fogságban tartják, ő a legidősebb női túsz. Halottá nyilvánítása nyomán Haggájnak már csak a holttestét őrzik a terroristák a Gázai övezetben. A kibuc nem közölte, hogy honnan származik az infomáció, amely alapján bejelentették halálát.

Gadi Haggáj négygyermekes apa és hétgyermekes nagyapa volt, nyugalmazott szakács és dzsesszzenész, fuvolaművész, aki az izraeli hadsereg zenekarában is játszott.

A házaspár az egyesült Államokból vándorolt be Izraelbe, s mindketten kettős állampolgárok. 

Weinstein New York-ban született, nyugdíjas tanár, mindketten támogatták a palesztinokkal folytatott békefolyamatot.

Ferenc pápa közeli munkatársát küldte a Szentföldre karácsonyra

A Ferenc pápa közvetlen hatáskörébe tartozó Apostoli Alamizsnahivatal vezetője, Konrad Krajewski bíboros a Szentföldre utazik a karácsonyi ünnepekre – jelentette be a vatikáni hivatal pénteken.

A közlemény hangsúlyozza, hogy az egyházfő fájdalmat érez a világot „darabokban sújtó harmadik világháború miatt”, és mindennap a békéért imádkozik.

A pápa nyomatékosan a földet vérrel szennyező konfliktusok befejezését kéri a mártír Ukrajnában, Szíriában, Afrika számos országában, és most Izraelben és a palesztin területeken is – olvasható az alamizsnahivatal közleményében.

Hangsúlyozza: 

Ferenc pápa a háború következményeit közvetlenül megélő emberekkel való közelsége jeleként Konrad Krajewski bíborost küldi a Szentföldre.

A bíboros útjának célja a békéért folytatott ima - közölte a hivatal, emlékeztetve, hogy 2014 júniusában a vatikáni kertekben tartottak imát a szentföldi békéért Ferenc pápa vezetésével, és azon az akkori izraeli elnök, Simon Peresz és Mahmúd Abbász palesztin elnök vett részt. Az az imádság a mai napig érvényes – olvasható a dokumentumban.

Konrad Krajewski az imát Jeruzsálemben újítja meg Jézus születése ünnepén Pierbattista Pizzaballa bíborossal, Jeruzsálem latin pátriárkájával, valamint a helyi egyházzal közösen.

A pápa egyik legközelebbi munkatársaként ismert Krajewski bíboros tavaly december 24-én a Kijevtől nyolcvan kilométerre lévő domonkos templomban mutatott be misét, amelyen az oda menekült ukránok vettek részt.

Izrael felszámolta a Hamász vezetőinek gázavárosi alagútrendszerét

Az izraeli hadsereg (IDF) felszámolta a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász terrorszervezet vezetőinek gázavárosi alagútrendszerét – jelentették katonai szóvivők péntek reggel.

Az IDF közölte, hogy átvette az irányítást Gázaváros Rimal nevű negyede felett. A harcok során olyan alagutakat tártak fel ott, amelyeket a Hamász magas rangú vezetői, köztük Iszmail Hanije, Jahíja Szinuár és Muhammad Deif használtak. Ezek az alagutak kötötték össze a vezetők föld alatti lakását a szintén föld alatti irodákkal. A hadsereg megsemmisítette ezeket.

Előzőleg az övezet északi részén fekvő Rantiszi kórházban találtak titkos dokumentumokat, köztük az alagúthálózat alaprajzait.

Meghalt a gázai egészségügyi minisztérium főigazgatója lánya

A Hamász közlése szerint egy izraeli támadásban Dzsabaliában megsebesült a gázai egészségügyi minisztérium főigazgatója, Munir Albarosz és családtagjai. A főigazgató lánya életét vesztette.

Az IDF Ciszjordánia több településén razziát tartott csütörtök este körözött palesztinok letartóztatására: Durában, a Hebroni-hegység déli részén, Halhulban, Curifban, Kalkíliában és Tubaszban. Az izraeli katonák megjelenése mindenütt zavargásokat váltott ki. Tubaszban a katonák lövéseket adtak le egy gyanús járműre, amelyben súlyosan megsebesült egy palesztin fegyveres – közölte egy katonai szóvivő.

Az izraeli hadsereg nyilvánosságra hozta péntek reggel két újabb izraeli katona, egy huszonegy és egy harmincegy éves nevét, aki a Gázai övezeti harcokban esett el. Rajtuk kívül három katona súlyosan megsebesült az összecsapásokban az övezet északi, illetve déli részén.

A Hamásznak nyújtott pénzügyi támogatásokkal Európa saját maga ellen dolgozik

Izrael gazdaságát célozták, de Európáét is elérték a húszi rakéták. A Vörös-tengeren zajló terrorakciók az egész Európai Unió áru- és energiaellátását veszélyeztetik. Távolinak tűnik, igaz? Pedig közelebb van, mint gondolnád. Mutatom a részleteket

– hívta fel a figyelmet a fejleményekre a közösségi oldalán Hortay Olivér. A Századvég klíma- és energiapolitikai üzletágának vezetője emlékeztetett: a világ öt legnagyobb tengeri szállítmányozó vállalatából négy már bejelentette, hogy átmenetileg felfüggeszti tevékenységét a Vörös-tengeren. Bár az Izrael elleni támadást követően mindenki attól tartott, hogy a konfliktus a Hormuzi-szorosra is kiterjedhet, úgy tűnik, hogy az igazi problémák mégsem ott, hanem a Báb al-Mandeb-szorosnál jelentkeznek. 

Vajon még minek kell történnie ahhoz, hogy Brüsszel belássa: a Hamásznak nyújtott pénzügyi támogatásokkal Európa saját maga ellen dolgozik?

– tette fel a kérdést Hortay Olivér. A Századvég üzletágvezetője kiemelte: hiába hozta le a brit Telegraph, hogy az Európai Unióból eredetileg vízvezetékekre adott forrásokból végül rakéták lettek. Hiába sokasodnak a Hamász-párti tüntetések Nyugat-Európa-szerte. 

A támogatások fokozását sürgető brüsszeli elit egy gyékényen árul azokkal, akik az Európába tartó hajókat fegyveres erőkkel támadják.

– Ez így rendben van? Megkérdezi erről bárki is az európaiak véleményét? Egyetlen tagállamban igen: Magyarországon. Mi ugyanis a nemzeti konzultációban erről is véleményt mondhatunk. Ezzel egyszerre üzenhetünk a brüsszeli elitnek és az EP-választások előtt megmutathatjuk a hasonlóan gondolkodó európai többségnek, hogy nincsenek egyedül – tette hozzá Hortay Olivér.

Tüntetők feltartóztattak egy izraeli hajót

Az ausztráliai Melbourne-ben tüntetők elzárták egy izraeli kötődésű hajó útját úgy, hogy kajakjaikkal elé eveztek. A palesztinbarát aktivisták azt állították, hogy erőfeszítéseik miatt a kikötői hatóságnak rövid időre fel kellett függesztenie a hajózási tevékenységet.

Ivanka Trump és a férje egy kibucba látogatott

Ivanka Trump és férje, Jared Kushner látogatást tett a Kfar Aza kibucnál Izraelben, amelyet a Hamász október 7-i támadása pusztított el. A látogatást követően Kusher azt írta az X-en, hogy „fontos volt a saját szemével látni az október 7-i barbár és kimondhatatlan tettek elhúzódó hatásait”.

Találkoztak az elraboltak családtagjaival, valamint politikai vezetőkkel.

Ez történt csütörtökön:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában