Kétoldalú kapcsolatok

2024.04.05. 07:39

Orbán Viktor: a boszniai szerbek továbbra is számíthatnak Magyarország támogatására

A boszniai szerbek továbbra is számíthatnak Magyarország támogatására, a két nép egymásra van utalva – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a boszniai Banja Lukában pénteken, miután átvette a boszniai Szerb Köztársaság Érdemrendje láncon kitüntetést Milorad Dodiktól, a többségében szerbek lakta boszniai entitás elnökétől, írja az MTI.

MW

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke közös sajtótájékoztatójukon Banja Lukában 2024. április 5-én

Forrás: MTI

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Hozzátette:

az Európai Unióban hiányzik az a felismerés, hogy Európának szüksége a van szerbekre, a szerbek nélkül nincs európai biztonság, nincs stabilitás, nincs egészséges Európai Unió.

Hangoztatta: megtiszteltetés a kitüntetés, amely a barátság, a bizalom és  jövőbe vetett kölcsönös optimizmus kifejezése is.

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök (b) átveszi a boszniai Szerb Köztársaság Érdemrendje láncon kitüntetést Milorad Dodiktól, a boszniai Szerb Köztársaság elnökétől Banja Lukában 2024. április 5-én
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / Forrás: MTI

Orbán Viktor elmondta:  a szerbekkel szembeni nemzetközi politikát méltánytalannak és igazságtalannak tartja, ezért mindig is kiállt a szerbek mellett a nemzetközi politikában.

Mint mondta, az Európai Unióval „sok baj van”, „én  is naponta harcolok ott”, de ma nincs jobb nemzetközi keret, ahol a nemzetek meg tudnak erősödni, mint az EU. Hozzátette: mindent meg fog tenni, hogy minél közelebb kerüljenek a ma elérhető legjobb nemzetközi kerethez.

A miniszterelnök fontosnak mondta, hogy júliustól Magyarország tölti be az EU soros elnökségét.  Ennek jegyében külön csapat foglalkozik Boszniával – húzta alá.

Mint mondta,

már régen meg kellett volna születnie a döntésnek arról, hogy Bosznia-Hercegovina és Szerbia az EU tagja legyen, „évtizedeket vesztegettünk el”.

Hangsúlyozta, hogy „egy keleti bővítés lázálma” sorolta hátrább a nyugat-balkáni bőv    ítést. Kiemelte: a magyar álláspont az, hogy először ezt a bővítést be kell fejezni, és után lehet a nehezebb és bonyolultabb keleti iránnyal foglalkozni.

Kifogásolta Orbán Viktor azt is, hogy a boszniai ügyekbe külföldről próbálnak beavatkozni. Kijelentette, ezzel a folyamat elveszítheti a dinamizmust, politikai válság alakul ki, és mindez „leértékeli Európa munkáját”. Ha kívülről avatkoznak be, az mindenkinek rossz, Európának is, a szerbeknek is, Boszniának is – fogalmazott.

A kormányfő hangoztatta, hogy

Magyarország  nagy jövő előtt álló területet lát a Nyugat-Balkánban, így a boszniai szerb entitásban is, ahol fontos befektetésekre nyílik lehetőség.

Méltatta a miniszterelnök a kétoldalú gazdasági együttműködést is. Kiemelte a már futó mezőgazdasági támogatási programot, valamint a kétoldalú pénzügyi együttműködést. Emlékeztetett arra, hogy pénteken üzleti fórumot is tartanak a két fél között Banja Lukában.

Megerősítette Orbán Viktor, hogy a magyar autópályarendszer érintett szakaszát „pillanatok alatt” átadják a horvát határig.

Méltatásában Milorad Dodik kiemelte: a boszniai Szerb Köztársaság napja alkalmából adományozott kitüntetést az a hozzájárulás indokolta, amelyet Orbán Viktor tett a kétoldalú kapcsolatok terén. Kiemelte a két fél barátságát, köszönetet mondott a folyamatos támogatásért, és hangoztatta: biztos benne, hogy közösen még jobb eredményeket tudnak elérni.

Mint mondta, szeretnék az emberek szintjén is erősíteni az együttműködést, azt további területekre terjesztik ki, mint az egyetemi szint, a sport és a turizmus területe.

ORBÁN Viktor; DODIK, Milorad
ajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke kezet fog tárgyalásuk előtt Banja Lukában 2024. április 5-én
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / Forrás: MTI

A boszniai szerb elnök kiemelte:

a magyar állam példakép arra, hogyan kell viszonyulni a családhoz, hogyan kell megtartani a hagyományos társadalmat.

Hangoztatta, hogy Európának erős vezetőkre van szüksége, és Orbán Viktor ilyen. Köszönetet mondott azért is, hogy a magyar kormányfő igazságosabb világért lép fel.

Orbán Viktor csütörtökön Szarajevóban tárgyalt Borjana Kristo boszniai miniszterelnökkel, és találkozott a bosznia-hercegovinai államszövetség vezetőivel – a bosnyák Denis Beciroviccsal, a szerb Zeljka Cvijanoviccsal és a horvát Zeljko Komsiccsal – is. Megbeszéléseik fő témái a magyar–boszniai kétoldalú kapcsolatok és aktuális európai ügyek voltak. Kristo köszönetét fejezte ki Orbán Viktornak, hogy Magyarország határozottan és fenntartások nélkül támogatja Szarajevó európai uniós integrációját, és kérte, hogy folytassák a jó gazdasági együttműködést a két ország között.

„A nyugat-balkáni országoknak kétszeresen rossz a háború”

Az európai uniós csatlakozásra törekvő nyugat-balkáni országoknak kétszeresen rossz az ukrajnai háború, hiszen elvonja az uniós erőforrásokat a bővítéstől – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a boszniai Banja Lukában pénteken Milorad Dodikkal, a boszniai Szerb Köztársaság elnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján.

Hangoztatta:

közös az érdek, hogy mielőbb lezárják a háborút, és befejezzék az elkezdett integrációs munkát.

Az EU nemrég döntött arról, hogy újabb 50 milliárd eurót fordít Ukrajna támogatására, de mennyivel előrébb juthatna például Bosznia-Hercegovina, ha ennek a hatalmas összegnek egy része a Nyugat-Balkánra jutna – hangsúlyozta.

Milorad Dodik egyetértését fejezte ki Orbán Viktorral, és kijelentette: a hosszú távú érdekeket kell szem előtt tartani. Egyetértett azzal, hogy a Balkán gyorsabban fejlődhetne, ha „a háború nem vinné el a pénzt”.

Kiemelte, hogy még nem látni a háború végét, és azt is meg kell akadályozni, hogy annak folytatására buzdítsanak. Úgy vélte, hogy az európai uniós és az amerikai választás előtti jelek éppen arra utalnak, hogy a háború intenzívebb lesz.

A boszniai szerb vezető kitért arra is, hogy nem kívánja megszakítani kapcsolataikat az orosz vezetéssel. Mint mondta, nem egyeznek bele abba sem, hogy Bosznia-Hercegovina hozzájáruljon a Moszkva elleni szankciós intézkedésekhez – tette hozzá.

A boszniai Szerb Köztársaság elnöke szerint Orbán Viktor az egyik legjelentősebb európai vezető

Orbán Viktor magyar miniszterelnököt Banja Lukában, a nemzetközi repülőtéren Milorad Dodik, a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke fogadta – számolt be róla a Magyar Nemzet.

Az X közösségi oldalon Dodik ezzel kapcsolatban azt írta:

Orbán Viktor bizonyított és őszinte barátja a Szerb Köztársaságnak.

A boszniai szerb vezető egy korábbi posztjában pedig úgy fogalmazott:

A Szerb Köztársaság számára rendkívül fontos Orbán Viktor magyar miniszterelnök Banja Lukába érkezése, ő az egyik legjelentősebb európai vezető. Folytatódnak a tárgyalások a politikai és gazdasági együttműködés erősítése érdekében.

Korábban Banja Lukába érkezett Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, Szijjártó Péter is, akit Radovan Viskovics, a Boszniai Szerb Köztársaság miniszterelnöke fogadott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában