Merénylet

2024.05.18. 07:37

A Specializált Büntetőbíróság vizsgálati fogságba helyezte Fico merénylőjét

A szlovák kormányfő állapota a rajta elvégzett második, több mint két órát igénybe vevő műtétet követően stabil, de továbbra is súlyos – közölte Robert Kalinák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes a besztercebányai Roosevelt kórházban tett látogatása után.

MW

A Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet elkövetésének gyanúsítottját szállító járműoszlop a bazini különleges büntetőbírósághoz érkezik 2024. május 18-án

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Jakub Gavlák

Vizsgálati fogságba helyezték Robert Fico merénylőjét 

Kommandósok kereszttüzében kísérték a rendőrök Juraj Cintulát a bazini (Pezinok) Specializált Büntetőbíróság (ŠTS) épületéhez – számolt be az ujszo.com. 

FICO, Robert
 Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet elkövetésének gyanúsítottját szállító jármű a bazini különleges büntetõbírósághoz érkezik 2024. május 18-án. A politikust három nappal korábban Nyitrabányán négy lövéssel életveszélyesen megsebesítette egy 71 éves lévai férfi
Fotó: Martin Baumann / Forrás: MTI/TASR/TASR

A Főügyészség ügyészének a merénylő vizsgálati fogságba helyezésére vonatkozó indítványát pénteken 13:39-kor kapta meg a Speciális Büntetőbíróság. A férfit előre megfontolt gyilkossági kísérlet elkövetésével gyanúsítják.

Cintulát délelőtt szállították át a Specializált Büntetőbíróság épületébe, amelyet lezártak a nyilvánosság és a sajtó előtt, betartva a legszigorúbb óvintézkedéseket. Az épületet elit rendőrök és kommandósok őrizték.

Az elkövető a kihallgatás során bűnösnek vallotta magát. Juraj Cintula vizsgálati fogságba való helyezését az esetleges szökése és a bűnelkövetés folytatása indokolta.

A Specializált Büntetőbíróság ítélete nem jogerős, a gyanúsított még fellebbezhet a döntés ellen – olvasható a cikkben

Robert Fico számára rendkívül fájdalmasak a merénylő által okozott sérülések

Ezt mondta a kormányfő állapotával összefüggésben a miniszterelnök-helyettes a TA3 riporterének – tudósított az ujszo.com.

Nem sok olyan erős embert ismerek, mint ő. Ha valaki ezt kibírja, akkor fizikailag rendkívül felkészült

– tette hozzá.

Kaliňák kiemelte, az orvosok szerint Fico felépülésében jelentős szerepet játszik, hogy fizikailag jó formában van, és korábban rendszeresen edzett. 

Elérkeztünk ahhoz a szakaszhoz, amikor a szervezet kimerítette védekező mechanizmusainak tartalékait, ezért fontos, hogy az orvosok még jobban összpontosítsanak a kezelésére, ezáltal sikerülhet legyőzni az elkerülhetetlennek számító szövődményeket

– mondta.

Arra a kérdésre, hogy miről beszélgettek Ficóval, Kaliňák azt válaszolta, főleg az egészségügyi állapotáról, a kormány következő lépéseiről, illetve az ezekkel kapcsolatos instrukciókról folyt a diskurzus.

Miniszterelnök-helyettes: stabil a szlovák kormányfő állapota

Robert Fico szlovák kormányfő állapota a rajta elvégzett második, több mint két órát igénybe vevő műtétet követően stabil, de továbbra is súlyos - jelentette be Robert Kalinák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes a besztercebányai Roosevelt kórházban tett látogatása után, Zuzana Dolinková egészségügyi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón szombaton.

Elmondta: 

Robert Fico eszméleténél van, s ő egy rövid ideig már beszélt is vele, de mint mondta: a kommunikáció lehetőségei a sérülések súlyosságából adódóan korlátozottak.

Kalinák megismételte a miniszterelnök állapotával kapcsolatban egy nappal korábban tett kijelentését is, miszerint "egyelőre még nem sikerült győzni."

Hozzátette: egyelőre nem számolnak azzal, hogy az elkövetkezendő egy-két napban a miniszterelnököt átszállítanák valamelyik pozsonyi kórházba, ugyanakkor megjegyezte: a kormányfőt ellátó orvosi csapat jó munkát végez és teljes bizalmukat élvezi.

Kalinák kérdésre elmondta: a kormány politikai irányvonala nem változott és nem változik, ám a történések tükrében szükség lesz arra, hogy "rendet teremtsenek."

Fico merénylője markánsan baloldali nézeteket képvisel

A lap egy olyan fotóra bukkant, amelyen  a Momentum szlovák testvérpártja elnökének apjával pózol, korábban pedig írásban tett hitet a balliberális Progresszív Szlovákia elnök-jelöltje, Zuzana Caputova mellett.

A Magyar Nemzet által bemutatott felvétel is bizonyítja, hogy 

a szlovák miniszterelnök merénylője és a Momentum testvérpártja közti kapcsolatot. A fényképen ugyanis a Robert Ficóra többször is rálövő Juraj Cintula Martin M. Simeckával, aki a balliberális Progresszív Szlovákia elnökének, Michal Simcekának az apjával pózol. 

A cikk emlékeztet arra, hogy csütörtökön került elő az a 2019-ből származó terjengős bejegyzés  a Cintula által alapított Szivárvány nevű, lévai irodalmi klub weboldaláról, amelyben a merénylő a Progresszív Szlovákia akkori elnök-jelöltje mellett tett hitet. 

Noha a fenti dokumentumok fényében nem kérdéses Juraj Cintula ideológiai irányultsága, a balliberális sajtóorgánumok továbbra is igyekeznek jobboldaliként beállítani a szlovák kormányfőre lövő férfit – írja a Magyar Nemzet.

A cikket ITT olvashatja el.

Ficóért imádkozik Ferenc pápa is

Ferenc pápa a szlovák államfőnek küldött pénteken levelet. 

Elítélem ezt a gyáva erőszakos cselekményt, és biztosítom önöket az Úrhoz intézett imáimról a miniszterelnök mielőbbi gyógyulásáért és felépüléséért

– írta az egyházi vezető a szlovák államfőnek pénteken küldött levelében, idézte a Magyar Nemzet.  

A Mindenható áldását kérem, hogy harmónia és béke uralkodjon országotokban

– fogalmazott Ferenc pápa.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában