Ellenőrök

2022.04.04. 21:46

Kovács Zoltán: az EBESZ missziója nem talált valódi problémát a magyar választásokon

Pedig tényleg próbálkoztak! – írta a kormány nemzetközi kommunikációért felelős államtitkára közösségi oldalán.

A vasárnapi magyar országgyűlési választás és népszavazás lebonyolítása jó és szakszerű volt, a voksolásokra azonban rányomta a bélyegét az egyenlő versenyfeltételek hiánya – jelentette ki az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) rövid távú megfigyelési missziójának különleges koordinátora és vezetője hétfőn Budapesten.

Kari Henriksen az országgyűlési választás és népszavazás nemzetközi választási megfigyelőinek angol nyelvű sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a jelöltek nagyrészt szabadon kampányolhattak, ennek hangvétele ugyanakkor negatív volt. Szavai szerint az átláthatóság hiánya, a kampányfinanszírozás elégtelen felügyelete a kormánykoalíciónak kedvezett. A főbb jelöltek közötti viták hiánya jelentősen korlátozta a választók lehetőség arra, hogy tájékozottan dönthessenek – hangoztatta Kari Henriksen.

Problémaként említette, hogy a nők alulreprezentáltak voltak mind a kampányban, mind jelöltként. Úgy vélekedett: ahhoz, hogy a választók megalapozott döntést hozhassanak, nagyon fontos, hogy a jelöltek egyenlően férjenek hozzá a médiához. Kari Henriksen ugyanakkor kiemelte, hogy a megfigyelt szavazóhelyiségek többségében kedvező tapasztalatokat szereztek, kevés jogsértést észleltek.

Mark Pritchard, az EBESZ Parlamenti Közgyűlése küldöttségének vezetője szintén hangsúlyozta, hogy a választást sikeresen szervezték meg, viszont sok hiányosságról beszélt. Úgy fogalmazott: rengeteg korábbi ajánlásuk még nem teljesült. Arra buzdította a következő kormányt, hogy legyen ambiciózusabb a választási jogszabályok javításában. Úgy vélekedett, hogy a szavazás keretrendszerének megerősítése folyamatos feladat.

Mark Pritchard is pozitívumként említette, hogy az emberek higgadtan viselkedtek a szavazóhelyiségekben.

 

Jillian Stark, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet/Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) megfigyelési missziójának vezetője úgy vélekedett, hogy a választást beárnyékolta a kormánypártok és az állam közötti határ elmosódása. 

Azt mondta, hogy figyelmesen hallgatták a sokféle álláspontot. Azért érkeztek, hogy megfigyeljék a választást, nem pedig abból a célból, hogy beleavatkozzanak – jelentette ki Jillian Stark.

Úgy értékelt, hogy a népszavazás esetében a jogi keret alkalmatlan volt egy valóban demokratikus folyamat lebonyolítására. Kifogásolta, hogy a választók nem kaptak kiegyensúlyozott tájékoztatást a referendumról. Ugyanakkor azt mondta, hogy a részvételi arány a magyar szavazók elkötelezettségét bizonyítja. Pozitívumként említette azt is, hogy a választás jól szervezett volt, határozott alternatívák álltak rendelkezésre.

Jillian Stark megdöbbentőnek nevezte, hogy az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban mennyire kiéleződtek az ellentétek.

 

Pedig tényleg próbálkoztak!

Az EBESZ által kiadott közlemény szerint a választás rendben lezajlott, a megfigyelők jól szervezettnek, rendezettnek találták az április 3-i országgyűlési választást.

Évek óta pocskondiázzák a magyar választásokat a különféle balliberális médiumoknál és NGO-knál dolgozó barátaink. Még a végén kiderül, hogy az általuk lefestett gyalázatos kép valójában távol áll az igazságtól. Ki hitte volna? – írta Kovács Zoltán.

Az EBESZ a mundér becsületét védendően azért megjegyezte, hogy a Fidesz felé lejtett a pálya, illetve a kampányfinanszírozást sem találták kellően átláthatónak. Mindannyian ismerjük ezeket a paneleket, hallottuk már elégszer őket, köszönhetően az előbb említett barátainknak.

Egy dolog azonban nem hagy nyugodni az EBESZ jelentésével kapcsolatban: 

miért csak egy lábjegyzetre futotta Márki-Zay Péter sms-kampányával kapcsolatban, amit illegális adatbázis felhasználásával folytattak le? 

A választ csak sejthetjük, mindenesetre a jövőben nehéz lesz az EBESZ-re hiteles, komoly intézményként tekinteni.

Borítókép: Kovács Zoltán / Facebook

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!