PR

2018.06.08. 14:02

Hiába ellenőrzött a minőség, ha mégis átengedi a káros sugarakat

Naponta hallhatunk az UV-sugárzás ártalmairól, s már a kisgyermekek is tisztában vannak vele, hogy csak az ellenőrzött, bevizsgált szemüvegek nyújtanak megfelelő védelmet a tűző napsugarak ellen. De vajon tényleg jól tudjuk, hogy mitől véd a bevizsgált, esetenként méregdrága szemüvegünk?

A világon forgalomba hozott szemüveglencsék mintegy nyolcvan százaléka nem, vagy csak alig szűri az UV-sugarakat

Forrás: Shutterstock

A legújabb kutatások szerint ugyanis a világon forgalmazott szemüveglencsék 80 százaléka nem rendelkezik teljes UV szűrő képességgel. Ez a tény pedig számos végzetes következménnyel járhat.

Mivel számolhatunk látásunk szempontjából, ha nem veszünk tudomást az UV sugárzásról? Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a szürkehályogos eseteknek nagyjából 20 százalékát az UV-sugárzás okozza vagy súlyosbítja.

Hozzájárul a vaksághoz vezető makuladegeneráció kialakulásához, amely a tudomány jelenlegi állása szerint gyógyíthatatlan. A vakságért világszerte 48 százalékban a szürkehályog felelős, de gyakran előfordul szaruhártyagyulladás is az erős UV-sugárzás következtében. A bőrrák 5-10 százaléka a szemhéjon alakul ki, s a szemhéj bőrének öregedése UV hatására felgyorsul, megvastagodik és erőteljesen ráncosodik.

Mi az, amit mindenképpen tudni kell az ultraibolya sugarakról?

Az UVA és UVB sugárzás együttesen 280-400nm hullámhossztartományt jelent. Ez a hullámsáv okozza sok egyéb kellemetlenség mellett a látást érintő problémákat is. Ráadásul az UV sugárzás nem csak verőfényes napsütés esetén jelent veszélyt, ez mindig ér bennünket.

Egész évben, egész nap, akár tél van, akár nyár, ha süt a nap vagy épp felhős az ég, mert még ilyenkor is 70-75 százalékos lehet az UV-sugárzás a Föld felszínén.

Ezért a WHO (Egészségügyi Világszervezet) és egyéb más tudományos szervezetek egyértelműen meghatározták, hogy az UV sugárzás elleni védekezés javasolt felső határa 400nm.

Ehhez képest a világon forgalomba hozott szemüveglencsék mintegy 80 százaléka nem, vagy csak alig szűri az UV sugarakat!

Azok a szemüveglencsék, melyeket UV szűrősnek emlegettek ezidáig az optikai szakemberek, sem rendelkeznek megfelelő UV védelemmel. Az UV szűrősnek mondott és értékesített színezetlen (átlátszó) szemüveglencsék nagy része alig, kisebb hányada pedig csak 380 nm-es UV tartományig szűri meg az UV sugárzást.

Ezzel szemben a 380-400 nm képviseli a Napból érkező teljes UV-sugárzás 40 százalékát, azaz az UV sugárzás ebben a 40 százalékot kitevő részében semmilyen védelmet nem biztosít az átlátszó szemüveglencse.

A ZEISS 160 éves szakmai tapasztalattal, évente mintegy 400 új szabadalmaztatott találmánnyal újra felülmúlja az iparági elvárásokat. 2018 májusától színezett és színtelen szemüveglencséi teljes biztonságot nyújtanak, hiszen ezek már 400nm-ig szűrik a káros UV sugarakat.

Ennek köszönhetően látásunkat teljes biztonságban tudhatjuk, s a szem bőrének öregedése ellen is sokat tehetünk az új ZEISS UV Protect technológiával készült szemüveglencsékkel.

A ZEISS az UVProtect Technológiával nemcsak a 400 nm-ig terjedő közvetlen fénnyel szembeni védelemről gondoskodik, hanem a hátulról érkező indirekt fényt is figyelembe veszi azáltal, hogy minden ZEISS DuraVision és Lotutec réteghez hátsó felszíni UV-védelmet biztosít.

Honnan tudhatjuk meg, hogy megvéd-e az UV-sugárzás káros hatásaitól a szemüveg?

Az UV Protect Demonstrátor nevű teszter 400 nm-en bocsát ki UV fényt. A készülék azt mutatja meg, mennyit szűrnek ki az UV-sugárzásból a lencsék. Sok optikában meglévő UV teszter sajnos nem 400, hanem 375-380 nanométerig tud csak mérni.

Az olyan lencséknél is magasabb értéket mutat (akár 90-100 százalékot), amelyeknek nincs 400 nanométerig védelme. Ez az oka annak, hogy sajnos napjainkban is UV szűrősként forgalmaznak olyan átlátszó szemüveglencséket, melyek valójában a káros UV tartomány 40-50 százalékát átengedik. Sokszor egy ilyen lencsére is „UV-szűrősként” hivatkoznak, de valójában ez nem az. Döbbenetes statisztikák!

A szürkehályog a szemlencse homályosodása, ami gyakran az erős UV-sugárzás következménye. Csökkent kontrasztérzékenységgel és gyengült látóélességgel kezdődik, de végső stádiuma a vakság, s a kutatások szerint a vakságért világszerte a 48 százalékban a szürkehályog felelős.

Csak műtéti úton, a lencse cseréjével gyógyítható, s Magyarországon ma több szürkehályog műtétet végeznek, mint Szolnok teljes lakossága.

A világon forgalomba hozott szemüveglencsék mintegy nyolcvan százaléka nem, vagy csak alig szűri az UV-sugarakat
Fotó: Shutterstock

Kialakulásának valószínűsége a kor előrehaladtával rohamosan nő. A leggyakoribb tünete alátásélesség romlása. Akik előtte plusszos lencsét viseltek, szemüvegüket erősnek érzik, a mínuszos szemüveget viselők pedig gyengének. Ez a jelenség a miópizálódás. Egyre rosszabb látást tapasztalunk szürkületben.

Erősebb megvilágításra van szükség az olvasás és más tevékenységek végzéséhez. Fényérzékenység, káprázás, fényforrások körül fénykarikák érzékelése. Emellett jelentkezhez a színek elhalványulása, megváltozott színérzékelés is.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a szürkehályogos eseteknek nagyjából 20%-át az UV-sugárzás okozza vagy súlyosbítja.

Személyre szabott vizsgálatok

A legtöbb szemüveges sajnos jól ismeri azt a bosszantó érzést, amikor nagy reményekkel várt – ráadásul méregdrága – szemüvege mégsem válik be. Számukra különösen fontos lehet a megyében egyedüliként a szolnoki Széchenyi Optika által kínált személyre szabott vizsgálat.

Egy általuk kifejlesztett különleges, hétlépéses vizsgálati rendszer keretében – ez a 7 lépéses Taupert szemvizsgálat – előbb megbeszélik azokat a tényezőket, melyekre kiemelt figyelmet kell fordítani a vizsgálat során.

Ezt követik a szűrések, majd a biomikroszkópos vizsgálat következik, mellyel a szemfelszín esetleges elváltozásait derítik fel. A következő lépés a computeres szemvizsgálat, melynek mérési eredményei megközelítő pontosságú képet adnak a szem fénytörését illetően. Ezt követi a korrekciók megállapítása.

A vizsgálatnak ebben a részében történik meg a különböző távolságokra történő éles látás beállítása, az asztigmiás fénytörés pontos korrigálása a ma létező legpontosabb eljárással, a keresztcylinderes méréssel. A vizsgálat további részeként sor kerül a 3D-s látás és a színlátás ellenőrzésére, végül pedig a szemizom egyensúly vizsgálata következik.

A Carl Zeiss Vision fejlesztéseként létrejött i.Profiler plus ® szemvizsgáló műszerrel és az i.Scription® technológiás szemüveglencse gyártással új minőséget hozott létre a látás területén. A ZEISS i.Terminal®2 csúcstechnológiás kamerájával tized milliméternyi pontossággal határozzák meg, hogy a kiválasztott szemüvegkeretben pontosan hol, hogyan és milyen távolságra találhatóak a szemüveglencsék majdani viselőjének szemétől. Így a lencse a szemhez hasonlóan egyedi lesz, s olyan látáshibáik kijavítására nyílik lehetőség, mellyel korábban kénytelen volt együttélni a páciens.

Ráadásul a csúcstechnológiás szemüveghez most csúcs ajánlat társul. Minden ZEISS UV Protect szemüveglencsével készített szemüveg mellé egy pár dioptriás napszemüveglencsét adnak ugyanis ajándékba.

Széchenyi Optika

Szolnok, Széchenyi krt. 127.

Bejelentkezés: 56/402-744

vagy

www.szechenyioptika.hu

Nyitva tartás

hétfő-péntek: 8.30-17.30

szombat: 8.30-12.00

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában