SZPONZORÁLT TARTALOM

2020.10.09. 00:00

Mit kell tudni a lambda szondáról?

A modern autókat oxigénérzékelővel (vagy más néven: lambda szonda) látják el. Azonban számos autótulajdonos nem tudja, miért is van szüksége erre az elemre.

Forrás: pixabay

Mi az a lambda szonda?

Az autó kipufogórendszerét fokozatosan fejlesztik, és ez nem csak az ólom és más káros anyagok gázainak tisztítására tervezett katalizátorok telepítésére vonatkozik.

A lambda szonda egy olyan érzékelő, amely leolvassa a kipufogógázra vonatkozó információkat és továbbítja azokat a gépjármű számítógépe felé. A kapott adatokat feldolgozza, majd a készülék kiegyensúlyozza az üzemanyag-levegő keverék összetételét annak érdekében, hogy az égési sorrendjét a hengerekben összehangolja.

Fotó: pixabay

Hol található?

Ez az elem a kipufogócsatornában található, ahol a rendszer csövei össze vannak kötve. Bizonyos esetekben az érzékelő közelebb kerül a katalizátorhoz. De ez az elrendezés nem befolyásolja a készülék általános teljesítményét.

Az oxigénérzékelőknek több típusa is létezik: az egyik a széles sávú típus, a másik a kétcsatornás elrendezésű. Ez utóbbiak a régi autókra voltak felszerelve (a 90-es évekig). A modern autókba már széles sávú lambda szondákat telepítettek. Egy ilyen érzékelő képes pontosan meghatározni a kipufogógázok összetételének eltéréseit és gyorsan kiegyensúlyozni ezt az arányt a keverék oxigénjének csökkentésével vagy növelésével.

Kevesen tudják, de a működőképes érzékelő optimalizálja az üzemanyag-fogyasztást is.

Hogyan érzékelhetjük, hogy a szenzor nem dolgozik megfelelően?

Előfordul, hogy különböző lerakódások ronthatják az oxigénérzékelőt. Ezenkívül az elem meghibásodik a ház nyomásmentesítése miatt. Vegyük hát figyelembe az alkatrész meghibásodásának lehetséges jeleit:

  • Megnövekedett üzemanyag-fogyasztás
  • Rándulások vezetés közben
  • Észrevehető teljesítménycsökkenés
  • A motor alapjárata instabil
  • Megnövekedett kipufogógáz-kibocsátás
  • Az érzékelőt ellenőrizhetjük vizuálisan is, de részletes diagnosztikát multiméterrel tudunk csak végezni. Távolítsuk el a csatlakozót a lambda szondáról. Vizsgáljuk meg a vezetékeket: nem szakadhatnak meg és az érintkezőknek szorosan kell illeszkedniük egymáshoz.

    Ezután ellenőrizzük magát az oxigénérzékelőt. Amennyiben piszkos, kormos, nem tud megfelelően működni. Ez jelentheti a felesleges üzemanyag-adalékok vagy az alacsony minőségű motorolaj használatát is.

    Szükség esetén, kérjük a szakemberek segítségét és cseréljük le a lambda szondát.

    Csere otthon?

    Amennyiben rendelkezünk elegendő szakértelemmel és elhivatottsággal, a lambda szonda cseréjét otthon is elvégezhetjük.

    1. Először kapcsoljuk ki az akkumulátor csatlakozóját.

    2. Ezután válasszuk le a blokkot magáról az érzékelőről, majd biztonságosan lecsavarhatjuk a szondát. Ne feledjük, hogy az érzékelő a kipufogórendszer része, és ennek megfelelően extrém terhelés alatt működik. Emiatt kifejezetten nehéz lehet először lecsavarni. Használjuk a WD-40 univerzális kenőanyagot, extrém esetekben pedig kalapácsot vagy csavarhúzót.

    3. Könnyű mozdulatokkal mozgatjuk az elemet egyik oldalról a másikra. Amennyiben sikerült eltávolítani, jöhet az új szonda. Próbáljuk meg az alkatrészt szorosan tartani a kipufogócsonk csövének felületén, de vigyázzunk, ne húzzuk meg túl szorosan az elemet.

    Következtetés

    Megismertük tehát az oxigénérzékelő meghibásodásának fő jeleit. Az alkatrész nagyon kicsi, de fontos elem egy autóban. Amennyiben nem működik optimálisan, a motor súlyos meghibásodásait okozhatja. Ezért olyan fontos, hogy a rossz lambda szonda időben cserére kerüljön.

     

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában