hirdetés

2021.06.10. 11:03

Mi történik a közös hitellel válás esetén?

Ha válásra kerül sor, érdemes mihamarabb jelezni a hitelintézet felé a kialakult helyzetet. Ez a lépés azért is fontos, mert amennyiben az egyik fél nem fizeti a törlesztőrészletet, a hitelintézet a teljes összeget behathatja a házaspár másik tagján. Mi történik a közös hitellel válás esetén? Mutatjuk a választ!

PR-cikk

Divorce

Mi a teendő a közös hitellel válás esetén?

Válás esetén többféle kimenetel közül lehet választani a közös hitellel kapcsolatban. Mi történhet a közös hitellel válás esetén? A legegyszerűbb verzió az, hogy mindkét fél fizeti a lakáshitelt fele-fele arányban, mint a házasságuk során. Ebben az esetben többnyire bérbe adják az ingatlant az egykori házastársak és fele-fele arányban osztoznak a bérleti díjon. Továbbá előfordulhat, hogy az egyik fél a lakásban marad. Ebben az esetben általában a lakásban maradt fél fizeti tovább a lakáshitelt. Ekkor természetesen jelezni kell a pénzintézet felé, hogy az ügyletben a lakásban maradó fél marad, mint adós és a kiköltöző fél, mint adóstárs kikerül belőle. Ebben a speciális esetben újabb hitelbírálat szükséges, hiszen a banknak meg kell győződnie arról, hogy a lakásban maradó fél, mint adós a jövőben egyedül is képes fizetni a lakáshitel törlesztőrészleteit. Amennyiben elbírja a jövedelme a törlesztést, szerződésmódosítás és közjegyzői okiratba foglalás szükséges. A dokumentumokat mindkét félnek alá kell írnia. Előfordulhat, hogy a lakásban maradó fél, mint adós jövedelme nem elegendő a hiteltörlesztéshez, ekkor újabb adóstárs bevonására lehet szükség.

Az államilag támogatott lakáshitel tovább bonyolítja a helyzetet

Az említettek mellett járható út lehet, ha eladásra kerül az ingatlan, majd a vételárból törlesztésre kerül a hitel. Ezzel a megoldással rövidtávon lezárható a kölcsön és nincs további teendő. Mindemellett előfordulhat, hogy államilag támogatott a lakáshitel, amely tovább bonyolítja a helyzetet. Ezt a változatot nem szabad úgy kezelni, mint egy általános lakáshitelt, hiszen személyre szól. Ekkor nincs lehetőség az adóstárs hitelből való kiengedésére és új bevonására sem. Ráadásul, ha az államilag támogatott lakáshitelből lép ki az egyik fél, a kölcsön piaci feltételűvé válik és vissza kell fizetni a támogatás összegét. Ez nyilvánvalóan egyik fél számára sem kedvező, szóval államilag támogatott lakáshitel esetében érdemes mindenkinek a hitelben maradnia. Bármelyik változatra esik a választás, hivatalossá kell tenni, szerződést kell módosítani és közjegyzői okiratba foglalásra is szükség lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában