hirdetés

2021.11.11. 09:12

Mitől jó egy lépcső?

A lépcsőház az épület fontos eleme. Egy gondosan megtervezett és kialakított feljáró méltóságot és bájt kölcsönöz otthonának. Azt mindannyian tudjuk, hogy funkcióját tekintve függőleges közlekedést biztosít az emeletek között. Ezért egy jó lépcsőt mindenképpen úgy kell megkomponálni, hogy gyors, egyszerű és biztonságos összeköttetést garantáljon az szintek viszonylatában. Lényeges tehát, hogy a lépcsőház tervezésekor figyelembe kell venni az optimális lépcső követelményeit. Oké, de vajon mitől jó egy lépcső? Hát, nézzük!

Forrás: freepik

Egy jó lépcső általános követelményei

A lépcső helye: a lépcsőházat központi lokalizációba érdemes installálni, hogy az épület helyiségeiből könnyen megközelíthető legyen. Célszerű egy tágas, kényelmes placcot kinézni. Nem árt, ha a fény és szellőzési lehetőségek, körülmények is ideálisak.

Lépcső szélessége: elég szélesnek kell lennie, hogy a felhasználó könnyen, minden kellemetlenség nélkül tudja használni. A lépcső szélessége nyilván a helyétől függ, és az épület típusának vonatkozásában változhat. Lakóépületeknél általában 1 méter szélesség elegendő, míg középületeknél 2-5 méter az általánosságban elfogadott sztenderd.

Egy ív hossza: a lépcsők komfortos használata érdekében azt javasoljuk, hogy egy etapban a lépcsőfokok száma ne haladja meg a bűvös tizenkettőt, viszont ne legyen kevesebb háromnál. Ha a kialakítás olyan, hogy a lépcső több mint tizenkét lépcsőből áll, akkor érdemes egy közbenső pihenőt betervezni, ami architektúra szempontjából is elkülöníti az egységeket.

Lépcső meredeksége: ha szeretnénk követni az eszményi aranyszabályokat, akkor a lépcső dőlésszöge egyetlen dizájn esetén sem haladhatja meg a 37 fokot, mert így a lépcsőzés kevésbé fárasztó és veszélyes.

Lépcsőház magassága: ideális esetben a futófelület és a plafon közötti térköz vagy hézag nem lehet kevesebb két méternél, hogy még egy magasabb ember is kényelmesen tudja használni a lépcsőt.

Korlátok: a lépcsőt érdemes korláttal ellátni a használók biztonsága érdekében. A korlátnak megfelelő méretűnek és formájúnak kell lennie, hogy könnyen kézben lehessen fogni.

A lépcső méretei és kialakítása: a lépcső méreteinek és kialakításának olyannak kell lennie, hogy kényelmet nyújtsanak a felhasználó számára, és természetesen minden egyes lépcsőfok emelkedése és felületmérete egységes kell, hogy legyen az egész lépcsőházban.

Építési anyagok: az építéshez használt anyagokkal szemben pedig elvárt kritérium, hogy kellő szilárdságot és stabilitást, tűzállóságot, hangszigetelést és nem utolsósorban esztétikus megjelenést biztosítsanak a lépcsőnek.

Ezért, mielőtt új lépcsőjét megépítené, gondolkodjon! Nem mindegy, hogy milyen szakemberre bízza ezt a kicsit sem egyszerű feladatot. Ilyenkor jön képbe a Wilio, mert egyszerűen segít megbízható szakembert találni az összes ház, lakás, épület, kert frontján felmerülő szolgáltatás területén, gyorsan és egyszerűen. A lépcső építése és gyártása kategóriában 20 ezer igazolt, képzett, referenciákkal rendelkező mesteremberrel rendelkezik, és az árak összehasonlíthatók. Itt a link: https://www.wilio.hu/arjegyzek/lepcso-epitese-es-gyartasa. És van még egy szuper hírünk: a Wilio alkalmazásként is letölthető Androidra és iOS-re egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában