Hirdetés

2021.12.11. 10:07

A MÁV-Volán-csoport 2021-es fejlesztései Jász-Nagykun-Szolnok megyében

Közel másfél éve közös úton jár a MÁV-Volán-csoport, ami Magyarország legnagyobb közösségi közlekedési vállalataként csaknem 800 millió utast szállít évente. Közös cél, hogy hosszú távon létrejöjjön az egységes és összehangolt autóbuszos és vasúti menetrend, az egységes jegy- és tarifa rendszer és utastájékoztatás. A 2021-es évben számos közös fejlesztés valósult meg az országban ennek érdekében. A forgalomba álló új járműveknek, a megújuló vasút- és busz állomásoknak, a korszerűsített pályaszakaszoknak, a bevezetett új menetrendeknek és a kedvezményes díjtermékeknek köszönhetően a fenntarthatóbb közösségi közlekedést választó utasok számára egyre jobb utazási feltételeket biztosít a vállalatcsoport.

Pr-cikk

„A MÁV-Volán-csoportnál a magyar vasút 175. jubileumi évében, a Vasút Európai Évében, 2021-ben is a modern és versenyképes közösségi közlekedésért dolgoztunk. Fenntartható és utasbarát szolgáltatásaink fejlesztéséért megyéinkben új járműveket állítottunk forgalomba, optimalizált és összehangolt vasúti és közúti menetrendet alkottunk, fejlesztettük szolgáltatásaink színvonalát, pálya- és állomásfelújításokkal javítottunk a menetrendszerűségen. A MÁV-Volán-csoport egy nagy, összetartó szervezet, melynek célja közös: megteremteni hazánkban a modern közösségi közlekedést, melyben a MÁV és a Volánbusz együtt szolgálja az utasok érdekeit és a környezetvédelmet.”  - mondta lapunkban Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója. 

Kiemelte:

Korunk legnagyobb változása a klímaváltozás megállítása, ennek keretében a széndioxid kibocsájtás csökkentése, a gazdaság és a társadalom működésének fenntarthatóvá tétele. Fejlesztéseink mellett, amelynek keretében a széndioxid kibocsájtásunkat jelentősen tudjuk csökkenteni nagyon fontos az, hogy a fogyasztókat, az utasainkat is rábírjuk arra, hogy az egyéni közlekedési módok helyett válasszák a sokkal fenntarthatóbb közösségi közlekedést, a vasúti vagy a közúti buszos közlekedést.

Pálya- és állomásfejlesztés

Szajol és Békéscsaba között több szakaszon javítottuk a pálya állapotát, hogy pontosabb és megbízhatóbb legyen a vonatközlekedés.

Megkezdődik a Békéscsaba és Lőkösháza közötti szakasz felújítása is a NIF Zrt. beruházásában.

B+R és P+R

Szolnok vasútállomáson 80 férőhelyes kerékpártárolót építettünk idén. Újszász állomáson 60 férőhelyes, fedett kerékpártárolót és 29 férőhelyes autóparkolót építünk. 

Magyar Falu Program

A Magyar Falu Program keretében Tiszajenő-alsó vasútállomáson új, korszerű állomásépületet építünk, a megye további 9 vasútállomásán – Abádszalók, Előhát, Jászdózsa, Szászberek, Tiszafüred-Gyártelep, Tiszajenő-Vezseny, Tiszaszentimre, Tiszaszőlős és Tószeg – telepítünk fedett kerékpártárolókat, esőbeállókat és padokat, valamint az utastájékoztatási felületeket is megújítjuk.

Menetrendfejlesztés

December 12-től kétóránként indul IC-járat Budapestről Szolnokon, Békéscsabán, Lőkösházán, Kürtősön keresztül Aradra.

Új nemzetközi vonat közlekedik Bécs–Budapest–Szolnok–Püspökladány útirányon Kolozsvárra.

Új közvetlen vonatok járnak Cegléden keresztül Szolnok és Kecskemét között a reggeli és délutáni órákban.

Új, ütemes autóbusz menetrendet vezettünk be a Szolnok–Nagykörű–Tiszasüly viszonylaton. A napközben jellemzően kétóránként közlekedő autóbuszjáratok nemcsak egyenletes járatkövetést, hanem Szolnokon kedvező vasúti és helyi járati csatlakozásokat is biztosítanak.

A Tisza-tó körül kerékpárszállításra átalakított mellékkocsi is az utasok rendelkezésére áll, amellyel egyszerre 16 biciklit lehet a vonaton szállítani.

A Tisza-tavat érintő mindhárom vasútvonalon bővítettük a kínálatunkat a turisztikailag kiemelt időszakokban.

KISS

December 12-én elindul az első KISS a Budapest–Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza vasútvonalon, december 17-től pedig már péntek esténként és hétvégente is lehet utazni a vonal egyes járatain az emeletes motorvonattal.

Októbertől már nem csak a Budapest–Cegléd–Szolnok, hanem a Budapest–Újszász–Szolnok útvonalon is lehet utazni a legújabb, korszerű emeletes motorvonatokkal. A decemberi menetrendváltástól munkanapokon már összesen 16 járatban 4 KISS motorvonat közlekedik a vonalon.

A nyár végén pedig Fonyódra utazhattak az utasok Szolnokról a KISS motorvonattal.

IC+ család

A másodosztályú IC+ kocsik mellett már az új 1. és prémium osztályú, bisztrószakasszal, csendes és prémium fülkékkel is berendezett IC+ kocsiban is utazhatnak utasaink a kör-InterCity, valamint a Záhony–Nyíregyháza–Budapest vonal egyes IC járatain.

A saját fejlesztésű IC+ kocsikat a vasúttársaság szolnoki járműjavító üzemében gyártják.

A részletekért kattintson IDE!

Okosjegy

Új, kizárólag a digitális csatornákon, az Elvirában és a MÁV mobilalkalmazásában megvásárolható jegytípust, Okosjegyet vezettünk be a Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza–Záhony vonalon közlekedő InterCity járatokra.

A korlátozott számban kapható jegyekkel a menetjegy megváltásának időpontjától függően a szokásosnál lényegesen, akár 40 százalékkal olcsóbban biztosítjuk az utazást.

Szolnokról Debrecenbe és Nyíregyházára, másodosztályon 2399 és 2999 forint, első osztályon pedig 3299 és 3699 forintért lehet jegyet váltani az Okosjeggyel. 

Okosjegy nélkül Szolnokról Debrecenbe másodosztályon 3025, első osztályon 3655 forintért, Nyíregyházára másodosztályon 3695, első osztályon 4475 forintért lehet jegyet váltani.

Helyi buszbérletek a MÁV appban

Már a szolnoki helyi bérletek is elérhetőek a MÁV mobilalkalmazásban. Ugyanezen termékeket, továbbá a teljesárú vonaljegyet és összevonalas napijegyet a vasúti pénztárakban is meg lehet váltani.

Új buszok

Idén 33 új járművel bővült a Volánbusz állománya a megyében. Az új modern, környezetkímélő buszokkal évente több mint 4 millió utasunk számára tesszük biztonságosabbá, kényelmesebbé a szolgáltatásunkat.

A Volánbusz 100 elektromos autóbusz beszerzésére nyert el támogatást a Zöld Busz Programban, ezek közül 10 Szolnokon közlekedik majd.

A megyeszékhely elővárosi közlekedését 40 új, CNG gázüzemű jármű is szolgálni fogja a jövőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában