2023.08.28. 03:00
A gulyáshoz siller és vörös fröccs dukál
A szabadban főzés önmagában örömteli élmény. A közösség ereje és az együtt töltött idő minden résztvevőre remek hatással van. A jó hangulatot pedig pompás itallal lehet fokozni. A bor az étkezések gyakori kísérője, főleg ha különleges alkalomról van szó.
A gulyáshoz az alföldi borok a legideálisabbak – mondja Kolozsvári András
Forrás: MW archív
Fotó: Nagy Balázs
Ám bizony nem mindegy, hogy a készülő fogás mellé milyen italt kínálunk. A fehér húsokból készült ételekhez általában fehér bor passzol, vörösekhez vörös. Ám minden ez nem igaz akkor, ha az ízvilág máshogyan kívánja meg. Kolozsvári András borszakértő tanácsai azonban segítenek eligazodni.
A magyar konyhában a fűszerpaprika dominál igazán. Ehhez pedig vörösbor illik. A gulyáshoz kifejezetten egy könnyű vörösbor passzol.
A kadarkát emelném ki és a kékfrankost, de a portugieser szőlőből készült könnyebb vörösborok is szóba jöhetnek. András elárulta, hogy ehhez a nemzeti eledelhez az alacsonyabb alkoholtartalmú változatok illenek jobban, vagyis az alföldi borok a legideálisabbak. Könnyeden ihatóak, és a mennyiséggel kapcsolatban is bátrabbak lehetünk.
Mi egyébként fehérboros ország vagyunk. Igazán őshonos vörös fajták nincsenek, amelyek már ismertek itthon, azokat behozták. Érdekesség például, hogy az 1680-as évek végén Thököly Imre fejedelemről azt állították az ellenfelei, hogy annyira aljas, hogy képes meginni a vörösbort is! Akkoriban lenézték azt, aki ilyet ivott!- részletezte mosolyogva a történelmi érdekességet a szakértő. Az első kék fajták a Balkánról, Albániából, Macedóniából érkeztek hazánkba. Az Oszmán Birodalom terjeszkedésekor a menekülő rácok, szerbek hozták föl a szőlőket Erdélyen keresztül a mai Magyarország területére. Fehér is érkezett, úgy mint a furmint vagy ezerjó. Számos fajta jutott el Tokaj-hegyaljára, melyek közül sok a mai napig öregbíti a vidék hírnevét.
A vörösbor mellett ajánlanám még a fröccsöt. Kis túlzással szinte mindenki szereti, ám legtöbbször fehér fajtából készítik. A gulyáshoz azonban fogyasszunk vörösborból készült változatot, hiszen remekül passzol hozzá. Az elmúlt tizenöt évben igen népszerű a rozé fröccs. Ennek is köszönhető az, hogy a piros bort, vagyis a sillert kevesen ismerik. A világháborúk környékén itták ezt a fajtát, amely a rozé és vörösbor közötti borstílust képviseli. A neve egy sváb ragadványnév. Annak ellenére, hogy a rozé kissé letaszította a népszerűségi trónról, még lehet sillert kapni. Ez szintén egy remek kísérő a gulyás mellé, amelyből mindenki elkészítheti a szívének kedves fröccsöt.