KOSÁRLABDA

2017.08.03. 14:56

Kosártorna a Tisza partján: kezdődik a FIBA

A tavalyi FIBA 3x3 U18-as Európa-bajnoki selejtezők után a hétvégén újra nagyszabású ­kosárlabdatornát rendeznek Szolnokon. Az U18-as Európa-kupa küzdelmeiben 19 ország, 25 csapata lép pályára a Tiszai Hajósok terén.

A minap ott jártunkkor a szervező, Szolnoki Sportcerntrum Nonprofit Kft. munkatársai javában tették a dolgukat.

Ribár Zsuzsanna szervezési csoportvezetőtől tudjuk, hogy két héten át szisztematikus munkával építették a minikosár-stadiont.

– Szigorú feltéteket szab a Nemzetközi Kosárlabda Szövetség, a FIBA, aminek meg kell felelnünk – jelezte Ribár Zsuzsanna.

– Kész a centerpálya és az edzőpálya is.

Az előbbi 15x20 méteres, ami padlóalapot kapott speciális műanyagborítással, maga a játéktér 11x15 méteres. A centerpályát 500 fős lelátó veszi körül, a kis stadion világítása is elkészült, fényárban fog úszni a létesítmény, és LED-falakat is javában szerelik.

A saját bőrünkön érezzük, napok óta pokoli meleg van, sőt a hétvégére trópusi forróságot mondanak az időjósok.

„Tudjuk és érezzük mi is a meleget, a játékosoknak nem lesz egyszerű dolguk a hőségben”

– folytatta Ribár Zsuzsanna.

– Vízzel és mindenféle hűsítővel ellátjuk majd a csapatokat, igyekszünk majd a mindenki kedvében járni. Munkatársaimmal azon leszünk, hogy senki ne szenvedjen hiányt semmiben.

A magyar kosárlabdának és Szolnoknak ismét nagy diplomáciai siker, valamint megtiszteltetés a rendezvény lebonyolítása és a sportág népszerűsítése.

A Tisza-parti tornán pályára lép Andorra, Belgium, Bulgária, Csehország, Észtország, Franciaország, Görögország, Grúzia, Hollandia, Izrael, Lengyelország, Nagy-Britannia, Olaszország, Svájc, Szlovákia, Szlovénia, Törökország és Wales nemzeti csapata.

Természetesen hazánk mindkét szakágának korosztályos 3x3-as válogatottja is az indulók között lesz. Közülük az U18-as lányok világbajnoki negyedik hellyel a tarsolyukban érkeznek a tornára, s a fiúk­ is ott voltak a júliusi­ kínai világbajnokság elit mezőnyében.

A kontinenstorna tétje nem kisebb, mint az Európa-bajnokságra való kijutás, amit szeptember első hétvégéjén rendeznek meg Debrecenben. Nemenként az első öt helyezett jut el a debreceni kontinensviadalra, amelyen a mieink házigazdaként automatikus résztvevők.

Ingyenes lesz a belépés

A program pénteken délután az edzésekkel kezdődik a Tiszai Hajósok terén felállított pályán. Másnap 13 órakor rajtolnak a csoportmérkőzések, amelyek várhatóan 22 óráig tartanak. Vasárnap 11 órától már a helyosztókat rendezik.

Közben zsákolóversenyek, és különböző látványosnak ígérkező bemutatók, meglepetésvendégek is színesítik majd a kosárdzsemborit. Mindegyik napra ingyenes a belépés.

Varga Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!