Túrkeve

2017.08.24. 18:38

Tudja, mi az a teqball? Mert ezzel a játékkal is bővül a TVSE palettája!

Meglehetősen elmaradott képet mutatott az utóbbi­ években Túrkeve egyesületének sportpályája.

Új centerpálya épült – mutatja Urbán Marianna elnök és Kormos János szakmai igazgató

Fotó: Mészáros János

Most azonban látványos változások kezdődtek, ám csak külső szemlélő számára tűnhet úgy, hogy hirtelen módosult a helyzet.

– Immár hatodik éve folyamatosan pályázunk a kisebb-nagyobb felújításokra, fejlesztésekre – tudtuk meg Kormos János szakmai igazgatótól.

– Némelyik azonban halasztódott, meg kellett várni az önerő előteremtését is, így most gyakorlatilag „összecsúszott” többféle kivitelezés.

– Ennek köszönhetően viszont most hamarosan használatba vehetik a túrkevei labdarúgók azokat a ­pályaelemeket és -eszközöket, amelyeket az elmúlt időszakban újítottunk – vagy még újítunk – fel a sportpályán.

– A legjelentősebb fejlesztés a 66x102 méteres új centerpálya. A következő két évben ez marad az úgynevezett „A” pálya, eközben pedig felújítjuk az eredeti center­pályát is. A pálya világítást is kapott, így este is lehet edzéseket tartani.

– Nem a mérkőzések, hanem kimondottan a tréningek miatt tartottam fontosnak ezt a fejlesztést. ­Főleg tavasszal és ősszel jelenthet nagy előnyt, hiszen a játékosok többsége munka után tud edzésre jönni, ehhez így nem tudjuk teremteni a lehetőséget.

– A fűborításra nem lehet majd panasz, igazán jó minőségben sikerült megvalósí­tani. Az alatta lévő zúzott kő és salakréteg miatt a víz könnyen el tud szivárogni, így nem alakulnak ki rajta vizesedések és ellenállóbb marad a gyep.

Új centerpálya épült – mutatja Urbán Marianna elnök és Kormos János szakmai igazgató

– Az eddigi centerpályát teljesen rekultiválni kell, ­ehhez 600 köbméternyi homokot már be is szereztünk. Ez ­elsősorban a szikes kevi föld ­miatt szükséges, ami nem engedi elszivárogni a vizet.

– A homokkal kevert talaj lazább szerkezetű lesz, alkalmasabb a jó minőségű gyep fenntartásához. Jövőre megújul majd a lelátó is, illetve az öltözőépület is folyamatos felújításon esik keresztül. Ezt követően pedig megújul a tető és a homlokzat.

Amint a szakmai igazgató hozzátette, az öltözőépület mögötti aszfaltos pálya ­helyére egy 20x40 méteres mű­füves pályát építenek majd több szakaszban, gyakorlatilag önerőből. Az első ciklust 2018 nyarára tervezik befejezni, ekkor készül el maga a pálya. A második szakaszban, 2019 tavaszára-­nya­rára pedig elkészül a palánk is, ezt pedig a világítás követi.

A korszerű sportlétesítményt azonban nem fogják kisajátítani a versenysportolók, hiszen az egyesület ­vezetői fontosnak tartják, hogy minél többen mozogjanak a településen.

– Amikor Urbán Marianna elnökkel átvettük a TVSE ­irányítását, nyitott kapukat hirdettünk – emelte ki Kormos János.

– Szerencsére­ most már egyre többen járnak le hozzánk sportolni, egy-egy nyári estén ­ötven-hatvan fő is fut a pályán, a fiatalok naphosszat rúgják a labdát. ­Következő lépésként pedig, ha elkészül a műfüves pálya, akár kispályás tornákat is szervezünk majd.

Különleges játékkal bővült a paletta

Az MLSZ teqballpályázatán a TVSE által elnyert asztal megérkezett és a sporttelep területén már birtokba is vehették az érdeklődő fiatalok. A teqball szakemberei miután összeszerelték az asztalt, rövid bemutatót tartottak, majd elmondták a játék szabályait.

A teqball a labdarúgás és az asztalitenisz elemeit vegyítő sport. Domborúan meghajlított síkú, középen plexiüvegből készült „hálóval” elválasztott asztalon játsszák futball-labdával, legalább ketten.

Szilvási Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!