KAJAK-KENU

2017.07.14. 13:48

Ahol a hőség az úr

Idén Bulgária, közelebbről Plovdiv rendezi a kajak-kenu Európa-bajnokságot. A magyar­ sportolók már belakták a létesítményt, bár különösebb akklimatizálódásra szükség sem volt, ­hiszen a sporttelep már több nemzetközi versenynek is otthont adott.

Gutai István

– Amúgy egy nagyon gyors pálya, született itt már több világcsúcs, legjobb idő. Ha oldalszél van, a tribün az utolsó kétszáz méteren leárnyékol, és azt gondolom, teljesen irreálissá válhat a verseny, de ha nincs, vagy egyirányú a hátszél, illetve szembeszél van, akkor minden rendben – osztotta meg az első, illetve többéves helyszíni tapasztalatait Hüttner Csaba szövetségi kapitány.

Bodonyi Dóra az 1000 és az 5000 méteres táv egyik fő esélyeseként indul Plovdivban. Fotó: MTI

A pénteki előfutamokat aligha rendezi át alapjaiban az időjárás. A menők ugyanis hűvösben és hőségben is egyaránt nagyon jók, ám a plovdivi­ ­pálya – ellentétben mondjuk a Holt-­Tiszával vagy a szegedi Maty-érrel – gyakorlatilag egy betonteknő. Ha felmelegszik a levegő, akkor szinte megáll a pálya fölött a forróság. A szövetségi kapitány elvárása, hogy valamennyi versenyző hozza ki magából a maximumot még úgy is, hogy nem az Eb az év kiemelt versenye. Bulgária is csak a felkészülés része, hiszen augusztus végén, Racicé­ben lesz a világbajnokság.

Amelynek – Hüttner Csaba korábbi kijelentése alapján – már biztos résztvevője Bodonyi Dóra. A Közgép SE Szolnok KK kajakosa ezer és ötezer méteren vívta ki magának a részvétel jogát a vb-n. Ettől függetlenül már Plovdiv­ban is várható tőle komoly eredmény e két távon.

Klubtársa, Sarudi Pál igazi­ veteránnak számít a több ­helyen is jelentősen megfiatalított magyar csapatban. A szolnoki kenus ugyanúgy a négyes hajó tagja lesz, mint egy másik, komoly nemzetközi tapasztalattal bíró versenyző, a kajakos Kammerer ­Zoltán.

A kajak-kenu Európa-bajnokság az 500-as és 1000-es előfutamokkal ma reggel kezdődik, a döntőket szombaton, illetve vasárnap rendezik. Újítás a lebonyolításban, hogy a döntőket már nem kilenc, hanem csak hét pályán rendezik. Ezzel is igyekeznek a szervezők az időjárásból fakadó előnyöket, illetve hátrányokat kizárni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!