Függöny fel!

Mészáros Géza

A vidámság évada. Eképpen hirdeti 2023/24-es új színházi szezonját a szolnoki Szigligeti. A repertoár víg kedélyű hangulatáról a kérdőíveken keresztül megkérdezett közönség döntött, miképpen a legjobb tavalyi színész és színésznő kilétéről is. Az új szezon darabjait azonban természetesen a színházvezetés válogatta össze.

Képtelenség az „Ezerfejű Cézár” minden egyes kobakjának a kívánságát egyszerre teljesíteni. A műsorrendet épp ezért ugyanolyan színesnek kell összeállítani, mint amilyen sok színű és más-más érdeklődési körű a nézősereg.

Nem is olyan régen volt, amikor fővárosi megmondóemberek, java részt politikai célzattal, populista, vidéki operettszínháznak minősítették a Balázs Péter által dirigált szolnoki teátrumot. Gondolták, ezzel a jelzővel lejáratják a színházkultúra Tisza parti fellegvárát. Ez olyannyira sikerült nekik, hogy a bérlet- és jegyeladásból az egyik legeredményesebb évadot produkálta akkortájt a Ház. A balázsi éra után érkezett új vezetőség alatt jelentősen színesedett a paletta, a szabadságvágyak bekerültek a repertoárba, friss rendezői megoldásokkal futottak a darabok. A változatlan indíttatás okán zúgó közéleti kritikai hang azonban továbbra is hangos maradt. A magáért beszélő válasz: ismét a Szigligeti lett a leglátogatottabb vidéki színház.

A Szigligeti irányítói idén nyáron megkérdezték a nagyérdeműt, hogy milyen műfajú színházat szeretnének látni Szolnokon. A többségi válasz a kacagtató vidám stílusúra esett. Ilyen is lesz! Ezek után reménykedni lehet abban, hogy a vígjátékok évadában a kritikus tömeg nevetése végleg elnyomja a fanyalgók méltatlan bírálatát.