Egész(ség)

Kocsis-Szabó Lilla Laura

Ezt a szót hallva hajlamosak vagyunk kizárólag a testünk vonatkozásában gondolkodni. Megfelelő táplálkozás, vitaminok, sportos életmód és más efféle hangzatos kifejezések kísérik az egészség fogalmát.

Pedig ez a kifejezés sokkal többet takar, mint csupán a fizikai jóllétünket. Mentális és lelki állapotunk nem választható el a nagy egésztől. Ráadásul – egyet értünk vele vagy sem – testi és szellemi valónk komoly kölcsönhatásban áll egymással, amelyet egyre több kísérlet és vizsgálat is alátámaszt.

Talán senki számára nem újdonság korunk „népbetegsége”, a stressz, amely így vagy úgy, de legtöbbünk életében jelen van. Csak ameddig valaki hátfájásnak hívja, valaki más magas vérnyomásként ismeri, megint mások migrén formájában találkoznak vele. Ezerféle okot kutatunk a jelenségek mögött, hiszen a „láthatatlan tény” nem lehet válasz. Pedig ha már érezzük, akkor nagyon is valós. Cikkünkben bővebben olvashatnak a témáról, valamint arról, miért lényeges megőrizni lelki egyensúlyunkat, azért, hogy a testünk szintén rendben legyen.

A magam részéről azt gondolom, bőven van mit fejlődnünk ezen a téren. Ráadásul a külső hatások mellett az érzelmeink szintén nagy hatással vannak a testünkre, az egészségünkre.

Én is hajlamos vagyok elveszni a tennivalók és különféle érzelmi állapotok sodrában. Csak akkor veszem észre, hogy fékezni, újratervezni kellene, amikor már a testem jelez. Az „okosok” azt mondják, ezt nem ildomos megvárni, bár lefogadom, hogy időnként ők is beleesnek ebbe a hibába.

Szóval nem könnyű megtalálni az egyensúlyt. De törekedni kell rá. Mert az egészségünk csakis a saját felelősségünk. Az okosok azt is mondják, ez a legnagyobb kincs. Egyet értek velük.