Bátorság

Kocsis-Szabó Lilla Laura

Ön mit tenne? Ha hirtelen valaki rosszul lenne a környezetében.? Elájulna. Esetleg leállna a légzése. Teljesen magatehetetlenül heverne. Megközelítené? Ellenőrizné az illető életjeleit? És akkor mit tenne, ha azt tapasztalná, hogy ezek közül bármelyik is elégtelenül működik...vagy sehogy? Hívná a mentőket, amilyen gyorsan csak tudja? És azután?

Elképesztő élethelyzet lehet. Elméletben talán mind tudjuk a helyes válaszokat, de élesben bizony sokféle tényező együttállása szükséges ahhoz, hogy lépni merjünk. Pedig a bátorság életet menthet…

Ráadásul ma már a legtöbb forgalmas helyen, irodaházban, bevásárlóközpontban rendelkezésre áll egy eszköz, amellyel bárki megkezdheti az újraélesztést, ameddig a szakszerű segítség megérkezik. A defibrillátorok „félelmetesnek” tűnhetnek, ám megfelelő alkalmazásukhoz észszerű és könnyedén megérthető lépéssorozatok vezetik a segítőt.

A magam részéről mindenképpen pártolom, hogy aki csak teheti igyekezzen tudást gyűjteni az életmentés, újraélesztés terén. Képzések, workshopok, videós anyagok széles kínálatából lehet válogatni.

Sőt! A baleset-és munkavédelmi oktatásokon túl a munkahelyek jelentős része a defibrillátorok helyes használatáról is képzést adnak a kollégáknak. Így tesznek majd a vármegyei kormányhivatalban és az érintett járási hivatalokban is, a közelmúltban ugyanis a kormányhivatal öt darab készüléket vásárolt. A témáról bővebben cikkünkben olvashatnak.

Kívánom, hogy ha csak lehet ,mindenkit kerüljön el egy fentebb, példaként említett helyzet, de azt szintén, ha mégis megtörténne, élve jussunk ki belőle. Azért, mert valakinek volt bátorsága bátornak lenni….