Ez nem mese

Kocsis-Szabó Lilla Laura

Egyszer volt, hol nem volt...vagyis van. Létezik, vár. Pontosabban palota, méghozzá a szakmáké, és igen, várja az érdeklődőket, leginkább az út- és célkereső fiatalokat. Vagy felnőtteket. 

szakmák palotája,szakképzési centrum
A Szakmák Palotája változatos tevékenységek bemutatásával igyekszik közelebb hozni a szakmákat a fiatalokhoz
Fotó: Nagy Balázs

Hiszen a továbbtanulás előtt álló fiatal lányok és fiúk nem biztos, hogy egyértelműen látják az irányt, amerre haladni szeretnének. De a felnőttekkel is megeshet, szükséges az újratervezés. Márpedig tanulni mindig és bármikor megéri. 

A Szakmák Palotájában azonban nemcsak megismerhetik a lehetséges irányokat. Ki is próbálhatják, ami hatalmas plusz segítséget jelent a döntésekben. A tegnapi ünnepélyes megnyitóról bővebben cikkünkben olvashatnak. 

Nézd, fogd és csináld...hangzik a szlogen. És valóban, minden élményszerű tevékenység sokkal maradandóbb, emellett teljesen más érzelmeket vált ki az emberből. 

A Szakmák Palotája is erre épít. Lehetőséget teremt a tapasztalásra, ezzel pedig közelebb hozza egy-egy szakma és irány lehetőségeit az érdeklődők számára. 

Magam is kíváncsian néztem végig az asztalok kínálatát, meglestem egy-egy diákot, ahogy éppen az eszközöket forgatja, vagy szekértő segítséggel próbálgatja. 

Azt hiszem, van ebben valami biztonságérzetféle, hogy az ember/fiatal valóban nincs egyedül, főleg egy ilyen horderejű választás előtt. Több oldalról is megvizsgálhatja az irányokat, és felkészülten dönthet a sorsáról. Ez pedig roppant fontos és megnyugtató érzés. 
Ami pedig ma még csak játék és szórakozás, lehet, hogy holnap a hivatássá, foglalkozássá változik.