Az erőforrás

Illés Anita

Az ősök előtti tisztelgés, a jász identitás erősítése, a jelen értékeinek bemutatása és a jövő építése határozta meg a XXVIII. Jász Világtalálkozót, melynek Jászjákóhalma adott otthont a mögöttünk hagyott hétvégén. A szülőföld ölelésében, a Jászság szívében az elszármazott és mi, itthon élők jászok újra egymásra találtunk, és a közös múltban gyökerező gondolkodással, érzelemvilággal, értékrenddel erősítettük önmagunkat és közösségünket. Mi, jászok, messze földön híresek vagyunk hagyományőrzésünkről, szabadságszeretetünkről és összetartozásunkról.

A Jász Világtalálkozó idén is alkalmat adott a házigazda településnek arra, hogy bemutassa a jász nép rendkívül izgalmas, kalandos történetét a fiatalabb generációknak és az ország különböző pontjáról érkező vendégeknek. A három napon át tartó lélekemelő ünnep varázsa, színes programkavalkádja valamennyiünket kiemelt a rohanó hétköznapok forgatagából. 

Mi, jászok, messze földön híresek vagyunk hagyományőrzésünkről, szabadságszeretetünkről és összetartozásunkról
Fotó: Pesti József

A köszöntőket hallgatva az emlékezés ösvényein megelevenedtek előttünk a keleti őshazából útra kelő jász őseink, akik megannyi kihívás, megpróbáltatás után új hazára találtak a Kárpát-medencében és integrálódtak a magyarságba. Ez az összefogás csodákra volt képes akkor is, amikor őseink 1745-ben közös akarattal, saját erejükből visszaváltották szabadságukat. 

A múlt nekünk, jászoknak a hétköznapok erőt adó forrása, mely segít, hogy elérjük céljainkat a jelenben és a jövőben is.