Hírek

2007.04.09. 11:02

Kulturált szezon várható

Horvátország még mindig a legelső nyaralási úticél külföldön, de már kezdjük felfedezni a kulturális értékeket is, erre utal a Málta iránti érdeklődés. Az idei Utazás 2007 kiállítás a korábbinál lanyhább érdeklődést hozott, az érdeklődés pedig megoszlott a nagyon olcsó, illetve nagyon drága ajánlatok között.

BAMA

Ha valaki mindenképp külföldön és tengerparton szeretne nyaralni, akkor a legolcsóbban ezt Horvátországban teheti. Déli szomszédunknál egy ellátás nélküli apartman ára fejenként 20-30 ezer forintnál kezdődik, s bár az ottani árak az utóbbi időben valamicskét emelkedtek, ezt pillanatnyilag ellensúlyozza a megerősödött forint. No és persze ne feledjük: közelségük miatt az isztriai vagy dalmát úticélok esetében nem kell repülőút költségeivel számolni, ráadásul a saját autó használata a rugalmasabb helyváltoztatás komfortját is biztosítja.

Utalva a közelmúltban felröppent pesszimista hírekre, az egyik utazási iroda vezetője meg is jegyezte: ha kezd is visszaesni a Horvátországba irányuló forgalom, azt olyan erős előnyből teszi, hogy ez néhány évig még biztosan nem lesz feltűnő. Ráadásul a vidék még most is tartogat meglepetéseket, hiszen aki unja az apartmanok, panziók és hotelek „unalmas” kiszámíthatóságát, az ma már akár egy világítótoronyban is lakhat. Már persze, ha az illető hajlandó beáldozni a kényelmi szempontokat egy kis romantika kedvéért.

A képzeletbeli toplista második helyezettje Görögország. Ez a desztináció három-négy éve még a legkeresettebb volt, ám utolérte az „utazási forgó” átka. Ez a szakmában azt jelenti, hogy egy-egy terület 7-8 évig lehet igazán érdekes a turisták számára, utána az érdeklődés más irányokba fordul. Ennek ellenére a görögöknek sem kell búslakodniuk, hiszen mindig van olyan szigetük, amely épp felkapott – idén például ebbe a kategóriába sorolható Zakinthosz, illetve Mikonosz.

Görögországban kicsit drágább az élet, mint a horvátoknál, de egy-egy jó ajánlatot mindig ki lehet fogni. Csak nagy böngészőkedv és türelem szükséges hozzá, hogy főszezonban, repülőúttal együtt egy háromcsillagos, félpanziós ellátást nyújtó hotelt elcsíphessünk 130 ezer forintért. Nekünk sikerült, érdemes hát megpróbálkozni vele.

A legolcsóbb apartmanok árai (Ft/fő)

Horvátország: 30 000

Franciaország: 60 000

Görögország: 45 000

Olaszország: 60 000

A harmadik legkeresettebb nyaralási helyszín az idei szezon kezdetén – némi meglepetésre – Olaszország. A napsütötte Itália esetében a viszonylag kedvező árak mellett valószínűleg sokat nyom a latban a helyi gasztronómia és a kulturális látnivalók sokasága is. Nem véletlen, hogy a csizma alakú félszigetre vágyakozók mostanság Toscana apartmanjait keresik leginkább.

A kulturális érdekességek iránti megnövekedett igényt jelzi Málta keresettsége is: ez a kicsinyke szigetország sokáig kívül esett a magyar turisták látómezején, ám idén ugrásszerűen megnőtt az érdeklődők száma. Mivel Máltát sziklák szegélyezik, s egy rövidke szakaszt leszámítva nincs is klasszikus tengerpartja, nem tűnik merésznek a feltételezés, hogy a legtöbb érdeklődőt az itt föllelhető történelmi emlékek és művészeti csemegék vonzzák. Hasonló tendenciáról árulkodnak az egyre szaporodó városlátogatások is. A jelenség, miszerint a turisták egyre nagyobb hányada osztja meg a nyaralásra szánt időt a passzív pihenés és a szellemi kalandozások között, a legtöbb idegenforgalmi szakember szerint az idei szezon egyik legkellemesebb meglepetése.

Az, hogy az idei vásár kevesebb látogatót csalogatott ki, mint a tavalyi, a jelenlegi megszorításos időkben nem okozott túl nagy meghökkenést. Az viszont már igen, hogy milyen az idei szezonkezdés iránt érdeklődők viszonyulása az utazások anyagi vonzatához. „Végletek vonzásában”. Ezt a kifejezést az egyik turisztikai szakember használta, arra utalva, hogy az emberek vagy a nagyon olcsó, vagy pedig a nagyon drága utak iránt érdeklődtek.

Az előbbi csoportba tartozók számára idén Bulgária lehet az a térség, ahol érdemes nyaralni, hiszen az ottani árak alapján még a Horvátországra szabott költségekből is le lehet csippenteni úgy 30 százaléknyit. A lehetőség ellen szól viszont a repülőút ára, illetve az a több iroda által hangoztatott vélemény, mely szerint a balkáni pihenés még ma is bizonyos kompromisszumokkal jár a higiénia, illetve a szolgáltatási színvonal területén. Mindenesetre a magyar turisták árérzékenységét jelzi, hogy bár több utazásszervező még vonakodik felvenni a kínálatába, ennek ellenére Bulgária ma már ott van a tíz legkeresettebb célország között.

S hogy egy kicsit Európán kívülre is tekintsünk: Egyiptom és Tunézia szintén az olcsó kategóriába tartozik, hiszen 80-120 ezer forint között már nagyon jó hotelek között lehet válogatni úgy, hogy az árba a repülőutat és a félpanziós ellátást is belekalkulálják. Ezen országok esetében érdekes jelenség, hogy az érdeklődők többsége az árakon nem spórolni akar, hanem a pihenés meghosszabbítására fordítja az árelőnyt, magyarul: két hétre utazik. Vélhetően ők azok, akik egy bizonyos összeget mindenképp nyaralásra fordítanak, s ezért a pénzért szeretnének minél többet kapni.

Sokan keresték az egyedileg összeállított programokat

Elég volt a csoportos utakból és ezzel együtt a másokhoz való alkalmazkodásból! Nagyjából ez szűrhető le abból, hogy a nyaralni vágyók igen nagy hányada egyedileg összeállított programokat igényelt. Ennek ellenére az érdeklődők közül csak nagyon kevesen érkeztek az Utazás 2007 kiállítás standjaihoz kész elképzelésekkel: az esetek többségében csak nagyjából vázolták az igényeiket, s a konkrét lehetőségek felvázolásánál már rábízták magukat a szakemberekre.

Franciaország: 60 000

Görögország: 45 000

Olaszország: 60 000 Sokan keresték az egyedileg összeállított programokat Elég volt a csoportos utakból és ezzel együtt a másokhoz való alkalmazkodásból! Nagyjából ez szűrhető le abból, hogy a nyaralni vágyók igen nagy hányada egyedileg összeállított programokat igényelt. Ennek ellenére az érdeklődők közül csak nagyon kevesen érkeztek az Utazás 2007 kiállítás standjaihoz kész elképzelésekkel: az esetek többségében csak nagyjából vázolták az igényeiket, s a konkrét lehetőségek felvázolásánál már rábízták magukat a szakemberekre.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!