A templom további megóvása a legfőbb cél

2017. március 17. 07:00 Daróczi Erzsébet
KARCAG | Veszélybe hozták a hatalmas fenyőfák gyökerei a százéves római katolikus templomot. Az állagmegóvás érdekében a harmincéves fákat kiszedik és kisebb örökzöldekre cserélik – tudtuk meg Gulyás Zsolt plébános, érseki tanácsostól.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

– A római katolikus templomunkat 1901-ben adták át, azóta is szépen áll, bár az elmúlt száz év már sok helyen meglátszik rajta. Sajnos, a nagyon szép díszítőelemek kezdenek leperegni, főleg a templom északi oldalán. Az idő, a kemény tél nem tesz jót az épületnek.

Amikor esik a hó, az eső, s az a hidegben megfagy, tavaszkezdetkor pedig kezd kiolvadni, a víz megkeresi az épületen a maga járatát, s így pereg, hullik lefelé több helyen a vakolat – magyarázza Gulyás Zsolt.

– Az idő eszi a templomunkat és az a megdöbbentő, hogy ha egy 10 évvel ezelőtti képet nézünk, azon még majdnem ép a templom, ma pedig egyre jobban hullik róla a vakolat. Volt, amikor 15–20 kilós darab esett le. Ugyanakkor azt is látjuk, hogy a templomkertben a fenyőfák túlnőtték magukat, a gyökerek már rongálják a járdát, s a falat is.

Gulyás Zsolt plébános mutatja a lehulló vakolatot. Fotó: Daróczi Erzsébet Gulyás Zsolt plébános mutatja a lehulló vakolatot. Fotó: Daróczi Erzsébet

A felkért szakemberek véleménye az, ha nem szeretnénk, hogy a templomunk tovább rongálódjon, a fenyőfáktól el kell búcsúzni. Természetesen pótoljuk majd kisebb örökzölddel, ami nem bántja az épületet. Ehhez kérem a lakosság megértését és támogatását, hiszen a templom védelmében fogjuk a fákat kivenni. S hogy hány évesek is valójában ezek a fenyők?

– Azt gondolom, a ‘80-as években ültethették, Vígh Béla atya idejében. Ha múlt század eleji képeslapot nézünk, azon még nagyon szép a templom. Most a bejárat fölött ideiglenes fabejáró van, mert a nagyobb darabokban leeső díszítőelemek balesetveszélyesek. Jó lenne, ha a közeljövőben tudnánk a felújításra pályázni, mert a magunk erejéből nem tudjuk megoldani.

 Előzetesen már készültek tervek, a külső-belső felújítás több százmillió lenne. A tetejével kellene kezdeni, az 50 éves palákat, a tetőszerkezetet is fel kell újítani, mert nagyobb esőzés után a templom már beázik. Esők után egy ács szakember mindig átvizsgálja, hol kell azonnal javítani.

– Azon vagyunk, hogy a százéves templomot abban a szépségében őrizzük meg, ahogy felépítették – magyarázza Gulyás Zsolt plébános.

Belső felújítás már volt

– Támogatás segítségével sikerült a padfűtés egy részét megoldani, a 30-ból 14-et fűtünk, ezt szeretnénk folytatni. A másik nagy dolog, amire büszkék vagyunk, a déli ablakfelület felújítása. Szeretnénk a többi ablakot is díszíteni.

Utoljára évtizedekkel ezelőtt, még 1986-ban volt kifestve a templom. Amikor nemrég a sekrestyét rendbetettük, akkor láttuk, hogy a templom szigetelése magasabbra került, mint az alap, így ott vizesedik. Ezért is lenne fontos a mielőbbi felújítás – véli a plébános.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
A templom további megóvása a legfőbb cél

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Megegyezett Kanye West és Presser Gábor

Peren kívüli megállapodás született Presser Gábor és Adamis Anna, valamint az amerikai hiphopsztár, Kanye West között. A magyar szerzőpáros tavaly májusban perelte be Westet a Gyöngyhajú lány című dal engedély nélküli felhasználása miatt.

Portugál–magyar: Vinícius nem ilyen első meccsről álmodott

Portugál–magyar: Vinícius nem ilyen első meccsről álmodott

Gulácsi Péter elismerte, hibázott a portugálok harmadik góljánál.

Portugál–magyar: „Olyanok, mint a dinamit” – lapszemle

Cristiano Ronaldo a magyar legendák nyomában. Santos szerint további öt döntő vár rájuk.

F1: nem csak Vettel érezheti magát győztesnek Melbourne-ben

„Végre hazamehetek, és még van 19 futam, amit megnyerhetek” • Vesztesek és nyertesek.

A Ferrari és Vettel simán legyőzte a Mercedest az idénynyitón

A Ferrari és Vettel simán legyőzte a Mercedest az idénynyitón

Hamilton csak a bokszkiállásokig vezetett, aztán élre állt a négyszeres világbajnok.

Portugál-magyar: Storck szerint mindent megpróbáltunk; Fernando Santos nem ír le minket

Dzsudzsák: Kellettünk hozzá mi is, hogy három-nulla legyen • Gera kíméletlen ellenfélről beszélt.

A portugálok megint hármat lőttek, de a válogatottunk nem volt lyoni formában

Az ötvédős rendszer 45 percet élt meg, de nem a hadrend döntött: a sebességbeli és technikai különbség egyértelművé tette Portugália sikerét.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér