Ezt nézze meg: régi hagyományt vezetnének be az önkormányzatok

2011. november 26. 18:39 Joó Zsuzsa
HAGYOMÁNY | Régi hagyományt élesztenek fel megyénk önkormányzatai. Úgy tűnik, az egykori rendkívül sikeres Tiszta udvar, rendes ház mozgalom elkezdett ébredezni Csipkerózsika-álmából.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

— Negyven éve is van már, hogy ide költöztünk. Valamikor a nyolcvanas évek legelején jött egy elvtárs, aki örömmel tájékoztatott, hogy hozott nekünk egy táblát. Tiszta udvar, rendes ház volt ráírva — emlékezik vissza a zagyvarékasi Kiss Menyhértné. — Nagyot néztünk a párommal, nem is neveztünk be a versenybe! Állítólag volt egy bírálóbizottság, amely körbenézte a falu házait, és értékelte azt. Arra figyeltek, rend, tisztaság van-e, utána döntöttek, ki kaphatja meg ezt a címet. Mi mindig is rendben tartottuk a portánkat, ma is szét lehet nálunk nézni! — mutat körbe az udvaron az asszony, majd legyintve hozzáteszi: — Persze, manapság a tábla már mit sem ér...

Az 1952-ben Létavértesen induló, egykor nagy népszerűségnek örvendő tisztasági mozgalom évtizedek alatt lassan elhalt, az utóbbi években azonban új erőre kapott. A tiszaföldvári önkormányzat például csütörtökön tárgyalt testületi ülésén a cím újraadományozásáról, igaz, nevet változtatva, Tisza udvar, gondozott kert elnevezéssel.

— Nem csak a lakóházak, hanem a hétvégi telkek, szőlők környezetére is oda kellene figyelni azoknak a lakosoknak, akik pályáznak erre a címre. Nem titkolt célunk, hogy az elhanyagolt mezőgazdasági területek is rendezettebbek legyenek — mondja Hegedűs István, Tiszaföldvár polgármestere. — Akárcsak régen, most is felállítanánk egy bizottságot, amely végigjárja a portákat, és különböző szempontok szerint értékelik a látottakat. Ha egy telek például nem gazos, akkor kap tizenöt pontot. Ha komposztálót is használ a pályázó, az újabb öt pontot ér. Amennyiben gondozott haszon- vagy dísznövényekkel van tele a kert, azt ismét tíz ponttal jutalmazzuk, és így tovább. A végén összesítünk, így alakul ki a végső pontszám. Ha két pályázónak azonos pontja van, valószínűleg sorsolni fogunk. Úgy tervezzük, a Föld világnapján, október 21-én adjuk oda öt földvári családnak az elismerést, persze táblával együtt — teszi hozzá Hegedűs István, aki azonban még nem tudott részleteket mondani arról, pontosan hogyan is fog kinézni ez a tábla.


Megyénkben azonban nem csak Tiszaföldvár tervezi a porták szépítésének hagyományát újrateremteni. — Mi sem zárkózunk el az ötlettől — árulja el Rákóczifalva első embere. Krizsán József szerint is érdemes lenne újra életet lehelni e rég elfeledett hagyományba. — Persze, előtte végig kell gondolni: mi legyen az elvárás? Ki kaphat díjat? Az biztos, a szabályok megalkotásához segítséget fogunk kérni a civil szervezetektől is. Tulajdonképpen közös érdekünk, hogy településünk udvarai minél rendezettebbek legyenek — teszi hozzá a polgármester.

Kisújszállás egy másik utat választott, itt inkább „A virágos Kisújszállásért” cím megnyerésével próbálják aktivizálni a lakosokat arra, hogy telepítsenek minél több növényt környezetükbe, és azokat gondozzák is.

— A településen a polgármesteri hivatal három dolgozója látogatja meg a jelentkezőket, a díjat pedig szeptemberben adjuk át — mondta dr. Varga Zsolt jegyző.

Vannak azonban olyan megyénkbeli települések is, amelyek szerint bőségesen elegendő, ha a lakosok a jogszabályi előírásoknak eleget tesznek. — A foglalkoztatást helyettesítő támogatás megállapításánál a jogszabályok feltételként írják elő, hogy a lakókörnyezetet rendben kell tartani, amit a családsegítők ellenőriznek. Mi éppen ezért nem is tervezzük a Tiszta udvar — rendes ház mozgalom felélesztését — válaszolta érdeklődésünkre dr. Bukács Annamária, Karcag aljegyzője.

Több településvezető azonban úgy véli, nem kötelezni, inkább motiválni kellene a lakosokat környezetük megóvására. Erre tökéletesen alkalmas lenne a régmúlt évtizedek sikeres portaszépítő hagyománya, persze új, modern köntösbe öltöztetve.

Kétezer forintot ér egy tábla a piacon

„Tiszta udvar, rendes ház alumíniumtábla, domború, nyomott betűvel a 60-as évekből eladó! Remek állapotban van, mérete 26x10 cm! Karácsonyra is kitűnő ajándék! Ára: 2001 Ft” — olvasható az egyik aukciós oldalon. Egyesek szabadulni szeretnének a relikviától, de lehet, hogy hamarosan büszkék lennének arra, ha kapnának egy ilyen táblát. Az ötvenes évek legelején Seress Géza körzeti orvos kezdeményezésére és a Vöröskereszt támogatásával indult útjára a mozgalom. Eredeti célja a környezet érdekében vállalt egyéni felelősség erősítése és a közösségformálás volt.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Ezt nézze meg: régi hagyományt vezetnének be az önkormányzatok

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Októberben tér vissza a vászonra Törőcsik Mari

Mészáros Márta Aurora Borealis című filmjében Tóth Ildikóval és Törőcsik Franciskával játszik együtt.

Megemelik II. Erzsébet fizetését

Kissé drágult tavaly a brit monarchia.

Nézzen Ön is hápogó kiskacsákat éjjel-nappal!

Nézzen Ön is hápogó kiskacsákat éjjel-nappal!

Mert mi másra is lenne jó az internet?

„Ezzel a terápiával még a magyar futballon is lehetne segíteni”

„Ezzel a terápiával még a magyar futballon is lehetne segíteni”

SZEMLÉLETVÁLTÁS. „A Chelsea és a PSG ott volt, Magyarországról természetesen senki sem jött el.”

Felkészülés: sima újpesti vereség, Zsótér csuklója eltörött

Az első félidőt 1–0-ra megnyerték a lilák, a másodikban azonban négyet vágtak a ciprusiak.

Újpest: az UTE nem járul hozzá a címer megváltoztatásához

A hozzájárulásuk nélkül jogszerűen nem is lehet módosítani az emblémát.

Hertha: Aki profi, az egy szörnyecske lesz – Dárdai

Hertha: Aki profi, az egy szörnyecske lesz – Dárdai

A magyar edző szerint tíz év alatt kell elegendő pénzt keresni, mert utána nem segít senki.

Női kézi-vb: Norvégia és Svédország is a mieink csoportjában

A magyar csapat Bietigheim-Bissingenben a csehekkel, az argentinokkal és a lengyelekkel játszik még.

Milan: 20 millió euróért érkezhet a „szabadrúgáskirály”?

A piros-feketék próbálják lejjebb tornázni a 30 milliós irányárat.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér