Bűnmegelőzés

2014.10.01. 07:15

Egyre gyakoribbak a rablások és lopások a temetőkben

Elkeserítő, hogy az embereknek már a temetőben sincs nyugalmuk. Olykor idős embereket is kirabolnak, miközben elhunyt szeretteikre emlékeznek. Van, ahol már kamerák is figyelik a sírkerteket és környéküket, hogy megelőzzék az esetleges bűncselekményeket.

Szoljon.hu

– Fényes nappal rabolták ki és támadták meg idős édesanyámat a temetőben a minap – panaszolta lapunknak egy szolnoki olvasónk. – Mindez számomra félelmetes és rendkívül elkeserítő. Sajnos nem egyedi esetről van szó. Egy ismerősünk is nyolvanéves édesanyámhoz hasonlóképp járt, őt is megtámadták, míg a szeretteit látogatta meg a temetőben. Hol kereshetjük lelki békénket, amikor már a temetőben sincs nyugalom? Lehet, hogy megélhetési bűnözők uralják mostanában ezt a terepet is? Idős szüleink adták nekünk az életet és véleményem szerint jár annyi odafigyelés, tisztelet nekik, hogy megvédjük őket a támadóiktól – zárta szavait.


A szolnoki temető mellett levő útkereszteződésnél található kamera, hogy figyelemmel követhessék annak segítségével az arra járókat. A közelmúltban Szalay Ferenc polgármester tartott lakossági fórumot a Szent Tamás Görögkatolikus Általános Iskolában, ahol közbiztonsági kérdések is szóba kerültek. A fórumon elhangzott: hamarosan további kamerákat is beüzemelnek. Elsőként a Durst János út és a Tószegi út kereszteződésébe, majd a Kőrösi útra, ezt követően a Törteli út és Sashalmi út kereszteződésébe, végül a temető mögötti kerítéshez helyeznek el kamerákat. Ezzel nem csak a bűncselekmények, hanem az illegális hulladéklerakások számát is vissza kívánják szorítani.
Nem csak a megyeszékhelyen vannak ilyen törekvések, hanem megyénk más településein is.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Szolnokon a temető vezetője, Magyar Lajos a sírkert környékén már üzemelő kamerát mutatja. A szerkezetből lesz még több is a környéken. FOTÓ: Csabai István
[/caption]


– Amikor a művelődési ház oldalára helyeztünk ki egy „mindentlátó” készüléket, megszűntek a környéken a biciklilopások. Emiatt gondoltuk azt, hogy egy kamera a temetőnél is hatásos lenne – mondta Papp János, Rákócziújfalu polgármestere még tavasszal. Hozzátette, pályáztak is még akkor négy készülékre.
– Csakhogy nem nyertünk. Sebaj, addig pályázunk, míg sikerül beszerezni egy „körbeforgósat”, amit azonnal felszerelünk a ravatalozóhoz. Addig a temetői „mindenesünk” este nyolckor bezárja, reggel fél hat körül pedig kinyitja a kapukat. Persze, ez a lakatolós módszer nem az igazi, bár valamelyest visszaszorultak a viráglopások a temetőben – tette hozzá a településveztő.


Cibakházán már előrébb járnak: a tiszazugi településen éppen ezekben a napokban állítják azokat az oszlopokat, melyekre a nemrégen pályázaton nyert 16 darab térfigyelő kamerát felhelyezik. Mivel többször fordult elő viráglopás a temetőben, ezért ide is raknak egyet.
– Főleg az egynyári, elültetett virágoknak volt nagy „keletje” a tolvajok körében. Reméljük azzal, hogy kamera pásztázza a temetőt és környékét, vissza tudjuk szorítani a kisebb-nagyobb lopásokat, esetleges bántalmazásokat – bizakodik Hegyes Zoltán polgármester, hozzáfűzve, további változtatást is bevezetnek, hamarosan csak a kapukon lehet majd bejutni a temetőbe. Zagyvarékason a nem túl jól közbiztonság ellenére nem jellemzőek a temetői atrocitások. Polónyi László, a helyi polgárőr egyesület elnöke elmondta, inkább viráglopások, vázalopások fordulnak elő, két éve volt egy nagyobb ügy, amikor a temetőből a rezet és a rézvázákat eltulajdonították. Magát a két temetőt egyébként nem figyeli kamera, az új temető előtt a bejövő forgalmat figyeli egy készülék, a régi közelében pedig a művelődési ház tetején működik egy. A bekamerázásnak egyébként érezhető a visszatartó ereje, így remélhetőleg a későbbiekben sem lesznek komolyabb gondok a temetőknél, a halottak napi forgatagban pedig a polgárőrök felügyelik a területet.


A temetői viráglopások Újszászon is elég gyakoriak, bár mint Molnár Péter polgármester elmondta, közfelháborodást kiváltó eset a közelmúltban nem fordult elő. Október-november folyamán pedig ők is kihelyeznek térfigyelő kamerát a temetőhöz.
Szászberken megelőzési céllal két kamera figyeli már a temetőt, bár a községben a bekamerázás előtt sem voltak jellemzőek a temetői atrocitások, rongálások, viráglopások.

Gyerekbűnözők rendőrkézen

Az elmúlt időszakban több lopási eset is történt a szolnoki katolikus temetőben, hiszen egyre többen látogatnak ki sírt ápolni ebben az időszakban. A lopási esetek is megszaporodtak.

– A begyűjtött adatok alapján három személy került a rendőrség látókörébe – mondta el lapunknak Pásztorné Kovács Ágnes, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense. – Egy fiatalkorú és egy gyermekkorú személyt már el is fogott a rendőrség, akik összefüggésbe hozhatók egy lopási esettel. A szeptember végén elkövetett lopási ügyek gyanúsítottja még szökésben van, de a hatóság már keresi. A rendőrsé lopás vétség miatt indított eljárást a fiatalkorúakkal szemben, a gyermekkorú fiút meghallgatták az esetek kapcsán az egyenruhások – mondta a sajtóreferens, majd hozzátette, a rendőrség kéri a temetőbe látogatókat, vigyázzanak értékeikre, ne hagyják táskájukat, csomagjaikat felügyelet nélkül.

– A begyűjtött adatok alapján három személy került a rendőrség látókörébe – mondta el lapunknak Pásztorné Kovács Ágnes, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense. – Egy fiatalkorú és egy gyermekkorú személyt már el is fogott a rendőrség, akik összefüggésbe hozhatók egy lopási esettel. A szeptember végén elkövetett lopási ügyek gyanúsítottja még szökésben van, de a hatóság már keresi. A rendőrsé lopás vétség miatt indított eljárást a fiatalkorúakkal szemben, a gyermekkorú fiút meghallgatták az esetek kapcsán az egyenruhások – mondta a sajtóreferens, majd hozzátette, a rendőrség kéri a temetőbe látogatókat, vigyázzanak értékeikre, ne hagyják táskájukat, csomagjaikat felügyelet nélkül. Szolnokon a temető vezetője, Magyar Lajos a sírkert környékén már üzemelő kamerát mutatja. A szerkezetből lesz még több is a környéken. FOTÓ: Csabai István -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!