JÁSZKUNSÁG

2017.08.05. 13:33

A 4-es főút mentén is kampányol az óriásplakátokkal a rendőrség

Ketten vesztették életüket egy közelmúltban történt balesetben megyénkben, egyikük járművezetőként, másikuk utasként. Mint kiderült, mindkét áldozat közepes fokú alkoholos befolyásoltság alatt állt a baleset idején és mindketten még kokaint is fogyasztottak. Az ehhez hasonló tragédiák elkerülése érdekében már buszokkal is kampányol a rendőrség.

Kosztyó Gábor és kollégái mutatják az új akció plakátját

Fotó: Csabai István

Újabb lépcsőfokhoz érkezett a megyei rendőr-­főkapitányság „Tiéd a döntés!” elnevezésű kampánya, mely egy új módszerrel igyekszik visszaszorítani az ittas járművezetést. Első lépésként elkészült egy figyelemfelkeltő, megelőzési plakát, mely most felkerült Szolnokon több helyi járatú autóbusz hátuljára is.

– A projekthez csatlakozott több szervezet és magánszemélyek is. Így valósulhatott meg például, hogy az egyik szolnoki moziban a vetítések előtt lejátszották a Mese a halálról az élőknek című rendőrségi kisfilmet.

[embed]]

– Jelenleg pedig tárgyalások folynak arról, hogy Jászberényben is levetítsék a tanmesét a helyi moziban – számolt be a minap Kosztyó Gábor, a megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője a kampány részleteiről.

– Az elgondolás következő lépéseként pedig az óriásplakátokat a megye több településén is kihelyezik a közutak mellé. Eddig három helyen jelentek meg a sokat mondó képek, egy Jászberényben, kettő pedig a 4-es főút mentén. Az egyik óriásplakát helyét egy helyi vállalkozás biztosította és még a nyomtatás költségeit is ők állták.

– Ez is azt mutatja, hogy nemcsak a rendőrség gondolja fontosnak, hogy napi szinten foglalkozni kell ezzel a problémával, hanem nagyon sok állampolgár is felismerte ennek jelentőségét – fejtette ki az osztályvezető.

– Nagyon tanulságosnak és figyelemfelkeltőnek ítéltem meg a kampány anyagát, ezért csatlakoztunk mi is az akcióhoz – árulta el honlapunknak Gerőcs Zoltán, az említett helyi vállalkozás, a jászberényi Gerőcs Kerámia Kft. ügyvezetője.

– Amikor pedig megtörtént az a tragikus baleset Jászberényben, ahol két fiatal is életét vesztette, még jobban megerősítette, hogy helyesen döntöttem. Úgy gondolom, hogy érdemes teljes mellszélességgel melléállni az ilyen jellegű kezdeményezéseknek, és másoknak is így kellene tennie – tette hozzá az ügyvezető.

Kosztyó Gábor és kollégái mutatják az új akció plakátját
Fotós: Csabai István

A rendőrség azt szeretné elérni ezzel az akcióval, hogy a lakosság tagjai szórakozás után megfontolják, hogyan szeretnének biztonságban hazaérni, és nagyon fontos, hogy egymásért is felelősséggel tartozunk, így azokért is, akikkel együtt szórakozunk.

Bátran hívjuk fel tehát egymás figyelmét arra, hogy alkohol és más anyagok fogyasztása után ne üljünk be a volán mögé. Mindenkinek megvan tehát a lehetősége a döntésre.

– A rendőrség természetesen ezeket a járművezetőket a közlekedési ellenőrzések során igyekszik kiszűrni. Az elmúlt héten például húsz ittas gépjárművezetőt is megállítottak, vagyis naponta mintegy hármat. Emellett közel egy tucat drogfogyasztót is kiszűrtek, akikkel szemben szintén büntetőeljárás indult.

Ha ezt felszorozzuk egy évre, láthatjuk, hogy ez egy elég nagy társadalmi probléma. Kedvező adat viszont, hogy tavaly a balesetek 9,5 százalékát okozták ittasan, idén viszont ez a szám 6,5 százalékra csökkent, míg a korábbi években az országos átlagot is meghaladta ez a szám – tudtuk meg Kosztyó Gábortól.

Nyereményjátékot indít lapunk

Az Új Néplap is csatlakozott a rendőrség kampányához, ezért a jövő héten egy új nyereményjátékot indítunk, melynek lényege, hogy augusztusban, bizonyos napokon – jelezni fogjuk, hogy mely lapszámokban – furcsán elhelyezett, de jól észrevehető szavakat fogunk elrejteni lapunkban.

Ezeket kell az olvasóknak kivágni, összegyűjteni, alkotni belőle egy értelmes mondatot és eljuttatni postai levelezőlapon a szerkesztőségünkbe. A beküldők kerékpáros-tartozékokat nyerhetnek, a fődíj pedig egy kerékpár lesz. Játékunkat a Szoljon.hu hírportálunkon is elindítjuk, így e-mail­ben is várjuk majd

a megoldásokat.

 

 

 

Czakó Nóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!