Új munkahelyek

2022.03.15. 15:00

A ZalaZone szomszédságában a jövő autóit fejleszti majd a Bosch

Tovább erősíti Magyarországon a kutatás-fejlesztési tevékenységét a vállalat, közel 10 millió eurót fordít az új kutatás-fejlesztési helyszín létrehozására Zalaegerszegen.


A Bosch a zalaegerszegi ZalaZone tesztpályához közvetlenül kapcsolódó területen hoz létre egy mérnöki fejlesztő és tesztelő lokációt. A létesítményben a jövő autóiparát meghatározó technológiákat, többek között elektromos és önvezető járműveket tesztelnek, fejlesztenek majd. A tervek szerint 2024-től kezdik el használni, és 2025 végéig készül el teljesen.

 

„Magyarország hosszú évek óta stratégiai jelentőségű helyszíne a Bosch csoport szerteágazó kutatás-fejlesztési tevékenységének. Fontos célkitűzésünk, hogy országosan egyre több helyszínen hozzunk létre magas színvonalú, kutató-fejlesztő és tesztelő lokációkat” – mondta Szászi István, a Bosch csoport vezetője Magyarországon és az Adria régióban. A Bosch új zalaegerszegi komplexuma olyan stratégiailag fontos területek fejlesztéséhez járul majd hozzá, mint az autóipar, az elektromobilitás, az önvezető autózás, valamint a mesterséges intelligencia alapú technológiák.

 

Tovább bővül a Bosch tesztelési és fejlesztői kapacitása

 

Jelenleg Magyarországon közel négyezer Bosch munkatárs dolgozik a jövőt meghatározó technológiák kutatásán és fejlesztésén. A vállalat Budapesti Fejlesztési Központja az elmúlt években a Bosch egyik zászlóshajójává vált, és mára megkerülhetetlen a nemzetközi autóipar vérkeringésében.

 

A Bosch a főváros mellett miskolci és maklári telephelyein is végez K+F tevékenységet, jelenleg a vállalat minden ötödik munkavállalója innovációval foglalkozik.

 

Az új, zalaegerszegi létesítménnyel a vállalat tovább növeli a fejlesztési és tesztelési kapacitását. Az ország egyik legszínvonalasabb tesztpályája, a zalaegerszegi ZalaZone szomszédságába tervezett Bosch lokáció fókuszában a vezetéstámogató rendszerekhez, valamint az autonóm vezetéshez kapcsolódó fejlesztések és tesztelések állnak majd. Ezek közé tartozik például a radar- és kamera-alapú rendszerek kivitelezése vagy a LIDAR elvén működő távolságmeghatározás, amely lézer alapú távérzékelésre szolgál.

 

Az új helyszínen dolgozó szakemberek az elektromos és önvezető járművekhez kapcsolódó munkájuk során részt vesznek az autóipari elektronika, a vezetéstámogató rendszerek, a műszerfalak, a kormányvezérlő rendszerek, az elektromos motorok és az ABS-rendszerek fejlesztésében és tesztelésében is.

 

Az új munkahelyek létrehozása mellett a vállalatnak fontos célja együttműködni a ZalaZone vonzáskörzetében megjelenő egyetemekkel is. A Bosch minél több egyetemi hallgatót szeretne bevonni az új helyszínen zajló munkába és megismertetni velük a modern ipari környezetet és tevékenységeket.

 

Világszínvonalú műhely és műszerek segítik a tesztelést

 

A Bosch új helyszínének a ZalaZone mellett elhelyezkedő 10 ezer négyzetméteres telek ad majd otthont, amelyen egy 2000 négyzetméteres irodaépületet, valamint egy 1500 négyzetméteres műhelyt alakítanak ki. Utóbbit a többi között nyolc tesztautószerelő-állomással, valamint diagnosztikai műszerekkel szerelik fel, és alkalmas lesz mind a belsőégésű-, mind az elektromos motorral szerelt autók tesztelésére.

 

A Bosch tervei szerint az új lokációnak otthont adó épületeket 2023 végén adják át, a teljes beruházás 2025-ben készül el. A beruházást a magyar kormány támogatja.

 

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!