hagyományteremtő szavazás

2018.02.01. 15:27

A fekete tányéralma lett az év gyümölcsfajtája

Az Erdélyből származó, ősrégi magyar fekete tányéralma lett az Év gyümölcsfajtája.

Forrás: Shutterstock.com

Fotó: Oleg Mikhaylov

Interaktív almatérképpel, közterületi gyümölcsfa-ültetéssel, kulturális- és edukációs programmal készül az évre az Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. (MKSZN), a magyar gyümölcsfajták szaporításáért és forgalmazásáért felelős vállalat. A programok középpontjában az év gyümölcsfajtája, a tányéralma áll majd, amely a tavaly hagyományteremtő szándékkal indított szavazáson a Pipacs1 meggy és a fekete berkenye közül került ki győztesen.

Így néz ki a győztes alma
Forrás: mkszn.hu

A tányéralma egy Erdélyből származó, ősrégi magyar gyümölcsfajta, amelyre sokan emlékezhetnek nagyszüleik gyümölcsöséből, mint népszerű rétesalma. A viszonylag vastag héjú gyümölcs igen zamatos, fűszeres illatú, és érdekessége, hogy helyes tárolás mellett ősztől akár márciusig is képes ellátni bennünket friss ízekkel. Az év gyümölcsfajtája mindemellett egy rendkívül jól termő, ellenálló fajta is, amely országszerte bárhol termeszthető, mivel jól alkalmazkodik a környezetéhez.

A szavazás célként tűzte ki a különleges, magyar gyümölcsfajták népszerűsítését, így az év során számos olyan programmal készül az MKSZN, ahol mind a kertészek, mind a fogyasztók megismerkedhetnek a fekete tányéralmával és felhasználási lehetőségeivel.

Az ősrégi magyar almafajta, azoknak a hagyománytisztelő kertgazdáknak ajánlott, akik fontosnak tartják a régi értékeket – írja az mkszn.hu. Termőhelyéhez könnyen alkalmazkodik, ökotermesztésre alkalmas. Szeptember végén, október elején szüretelhető és akár márciusig is tárolható. Ellenálló, kiváló minőséget adó fajta. Bőtermő, gyümölcse nagy, lapos gömb alakú, barnáspiros színű, gyümölcshúsa fehér, közepesen kemény, enyhén fűszeres illatú.

Borítókép: Illusztráció / Az édes almának mindenki örül

Oleg Mikhaylov / Shutterstock.com

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!