aprólékos szervezés

2021.05.21. 11:56

Orrszarvúakat cserélt a veszprémi és a nyíregyházi állatkert

Mivel eddig egyik helyen sem volt szaporulat, az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram fajkoordinátora javaslatára állatcserében egyezett meg a két intézmény.

Nyíregyháza, 2018. november 22. Indiai orrszarvú (Rhinoceros unicornis) a Zöld Piramisban, a Nyíregyházi Állatparkban 2018. november 22-én. A Nyíregyházi Állatpark végzett az első helyen a 250 ezer és az 500 ezer látogatószám közötti európai állatkertek rangsorában, az egyik független állatkerti elemző szervezet által készített felmérésének eredményét ezen a napon ismertették a szabolcsi megyeszékhelyen, ahol a díjat is átadták. MTI/Balázs Attila

Forrás: MTI

Fotó: Balázs Attila

A kihalástól veszélyeztetett faj sikeres tenyésztése érdekében két szélesszájú orrszarvú (Ceratotherium simum) nőstényt cserélt ki egymással a Veszprémi Állatkert és Nyíregyházi Állatpark.

Mindkét állatkertben régóta látható a szélesszájú orrszarvú, de mivel eddig egyik helyen sem volt szaporulat, az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram fajkoordinátora javaslatára állatcserében egyezett meg a két intézmény – közölte Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark oktatási osztályvezetője csütörtökön az MTI-vel.

Hozzátette, hogy a Jala és Makoubu nevekre keresztelt tehenek szállítását több hónapnyi aprólékos szervezés előzte meg. A hét elején a két állatkert szakmai stábja zökkenőmentesen bonyolította le az orrszarvúak cseréjét: Veszprémből a huszonhét éves, 2,3 tonna súlyú Makoubu hétfő este érkezett meg Nyíregyházára, a tizenkét éves, 2,2 tonnás Jalát szállító kamiont pedig kedden indították el az ellenkező irányba.

Révészné Petró Zsuzsa megjegyezte, mindkét orrszarvú új otthonával ismerkedik, a szakemberek bíznak benne, hogy hamarosan „a szerelem is beköszönt az életükbe”.

Borítókép: Indiai orrszarvú (Rhinoceros unicornis) a Zöld Piramisban, a Nyíregyházi Állatparkban 2018. november 22-én.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!