kutatás

2021.08.27. 13:00

Cipőinek vizsgálata alapján Michelangelo 160 centiméter magas lehetett

A festő és szobrász csaknem 89 évesen hunyt el, halála előtt néhány nappal még a Rondanini Pietán dolgozott.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Michelangelo Buonarroti reneszánsz géniusz két cipőjét megvizsgálva olasz tudósok megállapították, hogy a művész 160 centiméter magas lehetett.

Eredményük megerősíti Giorgio Vasari (1511-1574) olasz építész, művészettörténész kijelentését, amely szerint Michelangelo (1475-1564) középtermetű volt.

Két olasz kutató a Pieta alkotójának nagyon egyszerű szabású bőrcipőjét és szintén puritán külsejű fél pár papucsát vizsgálta meg, a lábbeli párja 1873-ban tűnt el a firenzei Michelangelo-házból.

Az elemzést a szicíliai Avolában lévő FAPAB antropológiai kutatóközpont két tudósa, Francesco Galassi paleopatológus Elena Varotto antropológus végezte. Elisa Tosi Brandi, a Bolognai Egyetem divattörténésze megerősítette, hogy a cipők stílusa és anyaga megfelel annak a korszaknak, amelyben a művész élt és alkotott.

Michelangelo 1564-ben halt meg Rómában, a Macel de' Corvi téren álló házában, amely ma már nem létezik. A festő és szobrász csaknem 89 évesen hunyt el, halála előtt néhány nappal még a Rondanini Pietán dolgozott, amely ma is befejezetlenül látható Milánóban.

A művész unokaöccse, Lionardo a holttestet Rómából Firenzébe szállította, ahol a Santa Croce-bazilikában rendezték az ünnepélyes búcsúztatást és temetést.

A kutatást jelenleg is végzi a két tudós. A különféle biológiai és antropometrikus megközelítések talán arra is fényt derítenek, milyen volt a művész egészségi állapota, mi okozta a halálát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!