új módszer jöhet?

2018.09.28. 20:30

Személyre szabottan szűrnék a mellrákot

Egy hamarosan induló nagyszabású, nemzetközi kutatás a mellrák egyéni kockázatait mérné fel.

A MyPeBS elnevezésű, december elsején induló kutatás majdnem 85 ezer francia, brit, belga, olasz és izraeli önkéntes nőt von be a hat éven át tartó vizsgálatba.

„Ez a témáról szóló legnagyobb kutatás a világon. A személyre szabott kockázatvizsgálat és szűrés egyre nagyobb jelentőségű lesz”

- mondta Suzette Delaloge onkológus, a projekt koordinátora.

Európában évente 360 ezer új mellrákos esetet diagnosztizálnak és 92 ezren halnak bele a betegségbe, amelyik a rák leggyakoribb fajtája a nők körében.

A jelenlegi egységes szűrési rendszert sok kritika éri, ma azonban a mellrák biológiájának, a kockázatok teljesebb ismerete és a jobb képalkotó eszközök lehetővé teszik, hogy a személyre szabott szűrési modellt bevezessék a teljes lakosság körében.

A vizsgálat során 40 és 70 közötti nőket osztanak véletlenszerűen két csoportba, az egyiknél a hagyományos szűrést követik, a másik csoport tagjait három rizikószint – alacsony, közepes és magas – szerint szűrik majd. A kockázatot az életkor, a családi kórelőzmények, a mellszövet sűrűsége és egy nyálminta DNS-vizsgálata alapján határozzák meg.

Borítókép: Shutterstock / Serhii Bobyk

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!