Energiatakarékossági Világnap

2019.03.06. 16:00

Csöpögő csap, nyitott hűtő: számtalan módon pazarlunk

Vészesen fogynak Földünk készletei, és ha továbbra sem kezdünk spórolni velük, annak végzetes következményei lesznek.

Március 6-án, tehát ma van a Nemzetközi Energiatakarékossági Világnap, melynek célja, hogy felhívja az emberek figyelmét arra: a Föld természeti készletei apadnak, ezért a rendelkezésre álló energiaforrásokat hatékonyabban, pazarlás nélkül kell felhasználni – indítja a világnappal kapcsolatos összefoglalóját a csalad.hu. A portál cikke arra összpontosít, hogy nem csak az országvezetők és a nagyvállalatok, de az egyes emberek is sokat tehetnének a katasztrófa megelőzése érdekében. Mint írják, a kulcs csupán az odafigyelés, az apró tettek iránti érzékeny szemlélet.

A cikk felsorolja, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal ajánlása szerint milyen módokon válthatjuk cselekedetekre az energiatudatos gondolkodást, és valósíthatjuk meg a fenntartható jövőt.

Ne folyassuk fölöslegesen a vizet!
Fotó: Shutterstock

Megelőzni, hogy a jövő kifolyjon a kezünk közül: víztakarékosság

Mint azt több helyütt hangsúlyozzák, a családok a fürdőszobában használják el a legtöbb vizet. A vízhasználat azonban hatékonyan csökkenthető, ha például a zuhanyzást választjuk a kád teleengedésével járó fürdőzés helyett, vagy ha a zuhanyrózsát takarékosra cseréljük. Egy átlagos tusolással 18-30 liter vizet használunk, a takarékos készülék ezt 8 literre csökkentheti – áll a cikkben. Az elhasznált vízmennyiséget alacsony öblítésű WC-vel is csökkenthetjük, és sokat segít az is, ha az elhasznált, csöpögő csapot hibátlanra cseréljük,

a mosógépet pedig nem indítjuk el fél adag ruha miatt.

Figyeljünk a hűtésre...

Rengeteg energiát takarítunk meg, ha a hűtőszekrényt jól szellőző, száraz helyiségben, naptól, tűzhelytől, fűtőtesttől távol tartjuk. A cikk szerint a gép akkor működik a leghatékonyabban, ha a belső hőmérséklete +7°C, a fagyasztóládáé pedig -18°C. Fontos, hogy ha a hűtő ajtaja sokáig marad nyitva, akkor meleg és nedves levegő kerül a berendezésbe. Ne tegyünk meleg ételt a hűtőbe, hiszen annak lehűtése is pluszenergiát igényel. A konyhában hasznos praktika lehet még, ha ügyelünk, hogy a gázláng ne érjen túl az edény szélén, főzés közben lefedjük az ételt, a forráspont elérése után pedig takarékra állítjuk a tűzhelyet.

Jó, ha rögtön becsukjuk a hűtő ajtaját azután, hogy kivettünk belőle valamit.
Fotó: Shutterstock

...és a fűtésre is

A javallat szerint érdemes minden helyiségbe külön programozható termosztátot, radiátorszelepet szereltetni. Fontos, hogy a fűtőtesteket ne takarja függöny, bútor, száradó vizes ruha. Jó tudni, hogy a termosztát hőfokának 1°C-kal alacsonyabb beállítása 6 százalékkal csökkenti a fűtésköltséget. Az ideális hőmérséklet a nappaliban 20–22°C, a gyermekszobában, dolgozószobában 20°C, a hálószobában 18°C, a fürdőszobában 22-23°C – áll a cikkben. Arra is buzdít az írás, hogy használjuk ki a nap energiáját: a napos időben elhúzott függöny, felhúzott redőny segít, hogy a meleg levegő felfűtse a szobát.

A friss levegő titka a rövid, de intenzív szellőztetés:

inkább tárjuk szélesre az ablakokat néhány percre, mint hogy résnyire hagyjuk nyitva huzamosabb ideig, utóbbi ugyanis inkább a falakat hűti le, ezek felfűtése pedig több energiát igényel.

Már nem trendi a hagyományos villanykörte

Az égők, izzók lecserélésével szintén sok pénz spórolható: a LED technológiával működő lámpák ugyanolyan teljesítményt biztosítanak, mint a hagyományos égők, ám 80 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak, élettartamuk pedig akár nyolc-tízezer óra is lehet – derül ki az összegzésből. Jó, ha óvjuk a lámpáinkat: a sűrű kapcsolgatása rövidíti az élettartamukat, a poros felület pedig blokkolja a fénykibocsájtást – takarítsuk őket rendszeresen, és vigyázzunk rájuk.

Ha odafigyelünk az égőkre, sok energiát spórolhatunk
Fotó: Shutterstock

Pörgeti a villanyórát a stand-by

Háztartási gépek vásárlásakor fontos szempont az energiabesorolás. Drágább, de hosszú távon költség- és energiatakarékosabb egy A vagy A+++ osztályú berendezés. Ez főleg az állandóan működő gépeknél lényeges szempont, ilyen például egy hűtőszekrény. A konnektorban felejtett töltők szinte észrevétlenül fogyasztják az áramot. A készenléti (stand-by) állapotban hagyott, „félig kikapcsolt” gépek is pörgetik a villanyórát. A készülékeken található apró ledek éves szinten több ezer forintot is elvihetnek feleslegesen, ezért ezeket a berendezéseket – tévé, számítógép, monitor, nyomtató – tanácsos egy kapcsolós hosszabbítóval egyszerre áramtalanítani – javasolja a csalad.hu cikke.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!